Prins Charles og Andrew Holness (2021)
Jamaicas statsminister velges av folket. Andrew Holness (til høyre) var statsminister i noen måneder i 2011/2012 og så igjen fra 2016. Landets statsoverhode er den britiske monarken. Holness møtte Charles (til venstre, den gang prins, fra 2022 konge) i forbindelse med klimatoppmøtet i Glasgow i 2021.
Portia Simpson-Miller (2012)
Portia Simpson-Miller var landets statsminister i periodene 2006–2007 og 2012–2016. Bildet viser henne ved hennes innsettelse i 2012.

Etter grunnloven av 1962 er Jamaica en parlamentarisk-demokratisk enhetsstat. Landet er medlem av Samveldet av nasjoner og har den britiske monarken som titulært statsoverhode. Monarken er representert ved en generalguvernør, utnevnt etter forslag av Jamaicas statsminister.

Lovgivende makt er lagt til nasjonalforsamlingen, bestående av et utnevnt senat og et folkevalgt representanthus. Det første har 21 medlemmer: 13 utnevnt etter forslag fra statsministeren og 8 etter forslag fra opposisjonslederen. Senatorene sitter i fem år. Representanthuset har 60 medlemmer, som velges i enkeltpersonkretser for fem år. Stemmerettsalderen er 18 år. Statsministeren utgår fra flertallet i representanthuset. Også regjeringen utnevnes av generalguvernøren, men etter forslag fra statsministeren. Generalguvernøren utnevner også opposisjonslederen, som i praksis er leder for opposisjonspartiet.

Det er to dominerende partier: Jamaica Labour Party, JLP, som til tross for navnet står til høyre, og det mer venstreorienterte People's National Party, PNP.

Administrativt

Administrativt er Jamaica delt inn i 14 lokalområder, og to av disse, hovedstaden Kingston og området rundt, utgjør en egen administrativ enhet, Kingston and St. Andrew Corporation. Lokalområdene styres av folkevalgte råd.

Rettsvesenet

Rettsvesenet bygger på engelsk common law-tradisjon og engelsk praksis generelt. Domstolene omfatter i første instans magistratretter, to familieretter og Courts of Petty Sessions. I neste instans omfatter de en appelldomstol og en høyesterett. Et eget Privy Council med seks medlemmer gir råd til generalguvernøren i benådningssaker og anker over militære disiplinæravgjørelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg