Jamaicas geografi

Blue Mountains er et fjellområde i Jamaica som strekker seg 50 kilometer østover fra Stony Hill til Det karibiske hav. Høyeste punkt er Blue Mountains Peak, 2256 meter over havet.

Av .

Artikkelstart

Jamaica er ei øy i Det karibiske hav. Øya inngår i det tertiære fjellsystemet som løper gjennom Antillene, og ligger på den undersjøiske ryggen som forbinder Honduras med det sørlige Hispaniola.

Området har vært nedsunket, og de eldre krystallinske bergartene er overdekket av tykke kalksteinslag, som nå utgjør over halve arealet. Etterfølgende hevninger, sprekkdannelser og forkastninger har etterlatt flere parallelle fjellkjeder som går fra vest til øst. Den dominerende kjede er Blue Mountains lengst øst. Gjennomsnittshøyden er rundt 1000 meter over havet, og det høyeste punktet er Blue Mountain Peak (2256 meter over havet).

En smal kystslette, som er bredest i sør og vest, rammer inn øya. De fleste strendene er på nord- og vestkysten. Det indre består av et kalksteinsplatå, 300–500 meter over havet, avbrutt av forkastninger og med mange karstfenomener. Et særlig komplisert karstlandskap, Cockpit Country, finnes i nordvest, ved Montego Bay. Vestkysten og deler av sørkysten er omgitt av korallrev.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg