Idriss Déby

Faktaboks

Idriss Déby

Idriss Déby Itno

Født
1952
Tsjads president Idriss Déby. Foto fra London Conference on The Illegal Wildlife Trade, 13 februar 2014.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Idriss Déby er president i Tsjad. Han har hatt posisjonen siden 1. desember 1990, da hans opprørsbevegelse Mouvement Patriotique du Salut (MPS) styrtet den daværende presidenten Hissène Habré. Deby fikk militær og logistisk støtte fra regimet i Sudan i forkant av og under militærkuppet, og Frankrike godtok stilltiende at Déby tok makten fra Habré.

Déby innførte formelt flerpartidemokrati i Tsjad i 1991 og ble selv valgt som president for første gang i 1996. Han ble gjenvalgt i meget omstridte valg både i 2001, 2006, 2011 og i 2016, og er i dag en av Afrikas lengst sittende presidenter. I 2018 fikk Déby endret grunnloven slik at han kan stille som presidentkandidat også i valget som etter planen skal gjennomføres i 2021.

Mens valget i 2011 ble boikottet av de største opposisjonspartiene, hadde Déby 13 motkandidater i presidentvalget i 2016. Déby fikk mer enn 50 prosent av stemmene i første valgomgang og klarte således å avverge andre valgomgang, hvor de sterkeste motkandidatene hadde blitt enige om å støtte Saleh Kebzabo fra UNDR.

Déby er fra den etniske gruppen zaghawa på grensen mot Sudan. Han tok i 2006 etternavnet Itno, og heter i dag Idriss Déby Itno, oftest kalt bare IDI. Han anses som en meget dyktig strateg, og har solid militær utdannelse fra Ecole de Guerre i Paris.

Han ble støttet politisk og militært av Libyas president Muammar al-Gaddafi fra 1989, og hadde meget gode personlige forbindelser med Gaddafi fram til hans død i 2011.

Gjennom hele sin presidentkarriere har han hatt vekslende personlige forbindelser med Frankrikes presidenter. En demonstrasjon mot Frankrike i november 1999, fordi oljeselskapet ELF trakk seg ut av Tsjad før oljeproduksjonen i landet var i gang, samlet mer enn 10 000 mennesker i Ndjamenas gater. Déby Itno støttet demonstrasjonen, noe som forverret forholdet til Frankrike kraftig.

I 2005 giftet Déby seg med Hinda Acyl, datter av en svært innflytelsesrik diplomat og politiker i Tsjad. Hinda har fått mer og mer å si for hvem som utnevnes til viktige stillinger i landet.

I 2007 arresterte Débys regime 6 franske bistandsarbeidere som ble dømt til 8 års tvangsarbeid. Forholdet mellom Déby og president Sarkozy kjølnet da ytterligere. Under kuppforsøket mot Déby i februar 2008 fikk han imidlertid hjelp av Frankrike, og forholdet ble igjen godt. Da Déby sendte militære styrker for å avhjelpe Frankrike i deres kamp mot islamistiske opprørere nord i Mali i 2013, ble forholdet mellom Déby og president Hollande i Frankrike svært godt igjen.

Déby anses av Europa, spesielt Frankrike, og USA som en svært viktig støttespiller i kampen mot terror i Sahel. Han kan takke en forsvarsavtale med Frankrike fra 1976, re-forhandlet og utvidet i 2019, for at han fortsatt har makten i Tsjad. Både under kuppforsøket i 2008 og 2019 fikk han uunnværlig militær støtte fra det franske militære.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg