Faktaboks

Saleh Kebzabo
Født
27. mars 1947, Léré, Tsjad
Saleh Kebzabo
Saleh Kebzabo
Av /𝒲.

Saleh Kebzabo var statsminister i den sivile overgangsregjeringen i Tsjad fra 12. oktober 2022 til han måtte trekke seg 28.desember 2023 som følge av at Tsjad fikk en ny grunnlov. Han er leder av opposisjonspartiet Union Nationale pour la Démocratie et le Renouvellement (UNDR), et parti han selv stiftet i 1992.

Kebzabo har stilt til presidentvalg i Tsjad fire ganger (1996, 2001, 2008 og 2016) uten å lykkes. Ved valget i april 2016 fikk han tolv prosent av stemmene i et valg den politiske opposisjonen i landet mente var preget av valgfusk. Kebzabo mistet troverdighet blant opposisjonen i landet etter at han i mai 2018 innledet samtaler med president Idriss Déby, men gjenvant den gradvis etter massiv, verbal kritikk av regimet. I 2019 mistet han formelt stillingen som leder for den politiske opposisjonen i Tsjad. I 2021 var han innstilt på å stille som presidentkandidat igjen, men trakk seg noen uker før valget 11. april fordi han mente valget var avgjort i sittende president Débys favør i forkant. Déby døde imidlertid kort tid etter valget.

Kebzabo har lang fartstid som politiker. Han var blant annet olje- og energiminister noen måneder i 1998 og landbruksminister fra 1999 til 2001. Kebzabo er utdannet journalist og har arbeidet for det franske nyhetsmagasinet Jeune Afrique, samt etablert ukeavisen N'Djamena Hebo i Tsjad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg