Internasjonal militær operasjon i Mali, ledet av Frankrike, iverksatt i januar 2013 med deltakelse fra afrikanske og vestlige stater. Operasjonen ble satt inn mot islamister som i 2012 tok kontroll over de nordlige deler av Mali, der de erklærte opprettelsen av en islamistisk stat og innførte sharia-lovgivning.

Opération Serval ble iverksatt med innsetting av ca. 1400 franske soldater, og innledet med angrep mot islamistene fra luften, samtidig som bakkestyrker ble satt inn – blant annet mot byen Diabaly, som var ett av hovedsetene for opprørerne. Frankrikes begrunnelse for intervensjonen var at islamistene hadde tatt over kontrollen av deler av Mali, og kunne gjøre dette til en terroristbase – med konsekvenser ut over Malis grenser. Allerede i desember 2012 autoriserte FNs sikkerhetsråd innsetting av en internasjonal styrke for å ta tilbake kontrollen over det nordlige Mali. Før det hadde vestafrikanske stater besluttet å stille en militær styrke for innsetting i Mali, også det av frykt for at opprøret der ville spre seg til flere naboland. Flere afrikanske land stilte så styrker til den fransk-ledede operasjonen; det samme gjorde flere vestlige stater, derunder Danmark, Storbritannia, Tyskland og USA, samt EU. Den vestafrikanske styrken, African-led International Support Mission to Mali (AFISMA), ble satt inn i januar 2013.

FNs sikkerhetsråd vedtok 25. april 2013 å opprette en FN-styrke - Mission multidimensionnelle intégrée des Nations Unies pour la stabilisation au Mali (MINUSMA) - til erstatning for AFISMA, med virkning fra 1. juli 2013. Opération Serval ble forutsatt å bistå MINUSMA.

Flere militante grupper sto bak opprøret i Nord-Mali, blant dem Ansar Dine og al-Qaida i Maghreb. Ikke minst sistnevntes deltakelse skapte frykt både i afrikanske og vestlige land for at det internasjonale terrornettverket skulle få fotfeste i enda et område, for der å destabilisere situasjonen og opprette baseområder for angrep også mot vestlige mål.

I tilknytning til den militære operasjonen mot islamistene i nord, vil EU bidra til opplæring av det maliske forsvaret. Norge tilkjennega i januar vilje til å bidra med offiserer i en slik treningsoperasjon - innenfor rammen av et nordisk samarbeid om et bidrag til EUs treningsstyrke.

Opération Serval er oppkalt etter et afrikansk kattedyr, serval.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.