Opération Serval

Opération Serval, internasjonal militær operasjon i Mali, ledet av Frankrike, iverksatt i januar 2013 med deltakelse fra afrikanske og vestlige stater. Operasjonen hadde som mål å slå tilbake jihadistene som i 2012 hadde tatt kontroll over de nordlige deler av Mali, der de erklærte opprettelsen av en islamistisk stat og innførte sharia-lovgivning.

Opération Serval er oppkalt etter det afrikanske kattedyret serval.

Opprør og tilbakeslag

Flere militante grupper sto bak opprøret i Nord-Mali, blant dem Ansar al-Dine og al-Qaida i Maghreb. Ikke minst sistnevntes deltakelse skapte frykt både i afrikanske og vestlige land for at det internasjonale terrornettverket skulle få fotfeste i enda et område, for der å destabilisere situasjonen og opprette baseområder for angrep også mot vestlige mål.

Ved årsskiftet 2012–2013 rykket jihadistene sørover. Den maliske hæren var i dårlig forfatning, og regjeringen måtte be Frankrike om hjelp til å slå tilbake opprørerne. Totalt ble 4000 franske soldater, som var basert i Tsjad, sendt til Mali i denne operasjonen. Etterhvert deltok også 6000 afrikanske soldater fra ECOWAS og Tsjad i operasjonen. Ved landsbyen Konna i Mopti-regionen ble opprørshæren slått tilbake i et avgjørende slag mellom 11. og 18. januar 2013.

Frankrikes begrunnelse for intervensjonen var at jihadistene hadde tatt over kontrollen over store deler av Mali, og kunne gjøre dette til en terroristbase med konsekvenser ut over Malis grenser.

Internasjonale styrker

Allerede i desember 2012 autoriserte FNs sikkerhetsråd innsetting av en internasjonal styrke for å ta tilbake kontrollen over det nordlige Mali. Før dette hadde vestafrikanske stater besluttet å stille en militær styrke for innsetting i Mali, også det av frykt for at opprøret der ville spre seg til flere naboland. Flere afrikanske land stilte så styrker til den fransk-ledede operasjonen; det samme gjorde flere vestlige stater, derunder Danmark, Storbritannia, Tyskland og USA, samt EU. Den vestafrikanske styrken, African-led International Support Mission to Mali (AFISMA), ble satt inn i januar 2013.

FNs sikkerhetsråd vedtok 25. april 2013 å opprette en FN-styrke – Mission multidimensionnelle intégrée des Nations Unies pour la stabilisation au Mali (MINUSMA) – til erstatning for AFISMA, med virkning fra 1. juli 2013. Opération Serval ble forutsatt å bistå MINUSMA.

I tilknytning til den militære operasjonen mot islamistene i nord bidrar EU til opplæring av det maliske forsvaret. Norge har bidratt med offiserer i en slik treningsoperasjon.

Jihadistenes tilbakekomst

Mens jihadistenes invasjon sørover ble slått tilbake militært i 2013, begynte de å komme tilbake til den sentrale Mopti-regionen fra 2015. Denne gangen kom de ikke som en invaderende hær. I stedet har de gradvis og i mindre grupper tatt kontrollen over landsbyer i regionen, slik at hele det sentrale Mali siden har vært kontrollert av islamistiske militante grupper, mens hæren og staten kun har kontroll over byene.

Statens utbredte vanstyre og korrupsjon har gjort at mange på landsbygda har sluttet seg til islamistene, en bevegelse som profilerer seg som motstandere av korrupsjon og den statlige elitens privilegier. Man kan derfor hevde at oppslutningen om opprørerne har mer økonomiske og politiske enn religiøse grunner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg