Faktaboks

Hilda Geiringer

Hilda von Mises

Født
28. september 1893, Wien, Østerrike
Død
22. mars 1973, Santa Barbara, California, USA

Hilda Geiringer, ca. 1930

.

Hilda Geiringer var en østerriksk matematiker og den første kvinnen i Tyskland som fikk rett til å undervise (habilitation) i anvendt matematikk (1927). Hun regnes i dag som en pioner i denne unge disiplinen, særlig i matematisk statistikk (med anvendelser i genetikk), statikk i bygningskonstruksjoner og i plastisitetsteori. Innenfor den siste er hennes ligninger kjent som «Geiringer Gleichungen» (1930) som gjelder plastisk deformasjon i et plan. Som kvinne og enslig mor ble hun gjentatte ganger diskriminert i karrieren, særlig under emigrasjon fra Tyskland etter 1933.

Studium og politisk aktivitet i Wien

I 1917 tok Geiringer doktorgraden i ren matematikk hos Wilhelm Wirtinger ved universitetet i Wien. Temaet var fourierrekker i flere variabler. Samtidig var hun involvert i feministiske og pasifistiske aktiviteter særlig innfor Wienerungdommens kulturbevegelse (Jugendkulturbewegung). Fra 1919 underviste Geiringer i flere år matematikk på gymnas og innenfor voksenopplæring. I boken Die Gedankenwelt der Mathematik (1922) reflekterte hun fra et sosialistisk ståsted over den matematiske tenkemåten og hennes pedagogiske erfaringer, påvirket også av Ernst Machs empiristiske filosofi.

Assistent hos Richard von Mises i Berlin

Geiringer var fra 1921 assistent for Richard von Mises ved universitet Berlin, ble omskolert av ham til anvendt matematikk og ble ansvarlig for matematisk praktikum. I ett år (1922) var hun gift med Felix Pollaczek, senere også en fremtredende matematiker. Hun ble ansvarlig for datteren Magda, født i samme år. Geiringers habilitation i 1927 var en stund omstridt av politiske, kvinnefiendtlige og faglige årsaker. Da hun var i ferd med å bli utnevnt til professor måtte hun flykte.

Emigrasjon til Tyrkia og USA

Nazistene fordrev Geiringer i 1933 på grunn av hennes jødiske opphav. Etter opphold i Brussel ble hun gjenforent med von Mises i 1934, som måtte flykte til Istanbul i Tyrkia. Men på nytt fikk hun bare assistentstilling, som ble oppsagt i 1938 da reformene stoppet etter Atatürks død.

Sammen med datteren og med von Mises flyktet hun videre til USA i 1939, hvor de giftet seg i 1943. Men Geiringer måtte akseptere en midlertidig stilling ved kvinneuniversitet Bryn Mawr College (Pennsylvania) og så et professorat ved en liten høyskole (Wheaton College) uten doktorgradsprogram. Begge stillinger og institusjoner var både geografisk og sosialt tydelig skilt fra Harvard universitet i Cambridge, Massachusetts, hvor von Mises underviste.

Anerkjennelse etter von Mises’ død

Selv om Geiringer var forsker hele sitt liv og publiserte over hundre artikler viet hun en periode på ti år etter von Mises’ død 1953 utelukkende til å utgi hans etterlatte og samlete verk. I 1956 ble Geiringer anerkjent som emerita av den vesttyske regjering (selv om hennes gamle universitet lå i Østberlin) og fikk pensjon som professor. I 1967 ble hun feiret i Wien for 50-årsdagen til doktorgraden. Matematikeren Leopold Schmetterer holdt innholdsrike tale om hennes verk og økende berømmelse. Siden 2016 ble «Hilda-Geiringer-Gasse» in Wien, og fra 2017 «Hilda-Geiringer-Weg» in Berlin-Mitte kalt etter henne.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg