Henrik Rafaelsen er en norsk skuespiller. Han er utdannet ved Teaterhögskolan i Stockholm (1994–1998). Rafaelsen fikk Kritikerprisen for teater for tittelrollen i Peer Gynt i 2005, i et samarbeidsprosjekt mellom Det Norske Teatret, Den Nationale Scene og Festspillene i Bergen, regissert av Robert Wilson. Han samarbeidet igjen med Wilson i Det Norske Teatrets Edda (2017), der han spilte rollen som Odin. Et samlet ensemble mottok samme år Heddaprisen i klassen særlig kunstnerisk innsats for dette arbeidet.

Henrik Rafaelsen teaterdebuterte i 1998 som offiseren i Strindbergs Ett drömspel på Stockholms Stadsteater, der han senere medvirket i Tsjekhovs Tre systrar (2001) og spilte fyrst Mysjkin i Dostojevskijs Idioten (2003). Ved Det Norske Teatret har han i tillegg til nevnte Peer Gynt spilt Raskolnikov i Dostojevskijs Brotsverk og straff (2006). Ved Nationaltheatret har han blant annet tolket tittelrollen i Holbergs Erasmus Montanus (2007), Iago i Shakespeares Othello (2011), Vielgeschrey i Chétouanes versjon av Holbergs Den stundesløse (2016) og tittelrollen i Ibsens Brand (2016). Han spilte Olav i Spelet om Heilag OlavStiklestad i 2010.

Henrik Rafaelsen fikk Amandaprisen for rollen som Sigve i Anne Sewitskys Sykt lykkelig i 2011, og vant en skuespillerpris under filmfestivalen i Karlovy Vara for rollen som Henrik i Martin Lunds Mer eller mindre mann året etter. Han hadde en ledende rolle i den svensk-finske barnefilmen Elina – Som om jag inte fanns (2002) og spilte Jørn i Lars Daniel Krutzkoff Jacobsens 5 løgner (2007). Blant hans øvrige filmroller er en fremtredende rolle i den norske spillefilmen Limbo (2010, regi Maria Sødahl). I TV-serien Frikjent (2015–2016) spilte han rollen som Lars Hansteen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.