Henrik Rafaelsen er en norsk skuespiller. Han er utdannet ved Teaterhögskolan i Stockholm (1994–1998). Rafaelsen fikk Kritikerprisen for teater for tittelrollen i Peer Gynt i 2005, i et samarbeidsprosjekt mellom Det Norske Teatret, Den Nationale Scene og Festspillene i Bergen, regissert av Robert Wilson. Han samarbeidet igjen med Wilson i Det Norske Teatrets Edda (2017), der han spilte rollen som Odin. Et samlet ensemble mottok samme år Heddaprisen i klassen særlig kunstnerisk innsats for dette arbeidet.

Henrik Rafaelsen teaterdebuterte i 1998 som offiseren i Strindbergs Ett drömspel på Stockholms Stadsteater, der han senere medvirket i Tsjekhovs Tre systrar (2001) og spilte fyrst Mysjkin i Dostojevskijs Idioten (2003). Ved Det Norske Teatret har han i tillegg til nevnte Peer Gynt spilt Raskolnikov i Dostojevskijs Brotsverk og straff (2006). Ved Nationaltheatret har han blant annet tolket tittelrollen i Holbergs Erasmus Montanus (2007), Iago i Shakespeares Othello (2011), Vielgeschrey i Chétouanes versjon av Holbergs Den stundesløse (2016) og tittelrollen i Ibsens Brand (2016). Han spilte Olav i Spelet om Heilag OlavStiklestad i 2010.

Henrik Rafaelsen fikk Amandaprisen for rollen som Sigve i Anne Sewitskys Sykt lykkelig i 2011, og vant en skuespillerpris under filmfestivalen i Karlovy Vara for rollen som Henrik i Martin Lunds Mer eller mindre mann året etter. Han hadde en ledende rolle i den svensk-finske barnefilmen Elina – Som om jag inte fanns (2002) og spilte Jørn i Lars Daniel Krutzkoff Jacobsens 5 løgner (2007). Blant hans øvrige filmroller er en fremtredende rolle i den norske spillefilmen Limbo (2010, regi Maria Sødahl). I TV-serien Frikjent (2015–2016) spilte han rollen som Lars Hansteen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.