Joachim Trier

Faktaboks

Joachim Trier
født:
1974

Joachim Trier er en norsk filmregissør som flere ganger har fått både Amandaprisen og Filmkritikerprisen, og som var første norske mottaker av Nordisk råds filmpris.

Spillefilm

Joachim Trier er utdannet ved Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft, og ved National Film and Television School i London. Han har regissert fire spillefilmer. Samtlige har han dessuten, i samarbeid med Eskil Vogt, skrevet manus til Reprise (2006), Oslo 31. august (2011), Louder Than Bombs (2015) og Thelma (2017). For de tre førstnevnte ble han belønnet med Filmkritikerprisen og med Amandaprisen for beste regi, og for Louder Than Bombs mottok han og Vogt dessuten prisen i kategorien for beste manus. Reprise mottok dessuten Amandaprisen i klassen for beste kinofilm og beste manuskript (2007), samt priser under filmfestivaler i Toronto, Karlovy Vary, Istanbul, Rotterdam og Rouen.

Oslo 31. august vant priser under filmfestivaler i Stockholm, Istanbul og Transilvania. Louder Than Bombs var Triers første engelskspråklige spillefilm, med blant andre Gabriel Byrne, Isabelle Huppert og Jesse Eisenberg i rollene. Den ble vist under hovedprogrammet på Filmfestivalen i Cannes i 2015 og var nominert til Gullpalmen. Trier vant Nordisk råds filmpris for filmen i 2016, og ble med det første norske vinner av den prestisjetunge prisen. Den eksistensielle thrilleren Thelma ble nominert til Amandaprisen og til Nordisk råds filmpris. Trier ble også nominert til Amandaprisen i klassene for beste regi og beste manus for filmen, sistnevnte sammen med Eskil Vogt.

Kortfilm og dokumentarfilm

Trier har dessuten skapt flere kortfilmer, blant dem Pietá (1999), Still (2001) og Procter (2002). Han var medregissør på broren Emil Triers dokumentarfilm Den andre Munch (2018), som fulgte Karl Ove Knausgård gjennom arbeidet med å kuratere en utstilling for Munchmuseeet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg