Eskil Vogt

Faktaboks

Eskil Vogt
Født
31. oktober 1974, Oslo

Artikkelstart

Eskil Vogt er en norsk manusforfatter og regissør som tre ganger har mottatt Amandaprisen. I 2015 gikk Filmkritikerprisen til hans film Blind, og sammen med regissør og manusforfatter Joachim Trier og produsent Thomas Robsahm mottok han i 2016 Nordisk råds filmpris for Louder Than Bombs.

Manusarbeid

Vogt er utdannet ved den franske filmskolen La Fémis. Han startet sin filmkarriere som manusforfatter for kortfilmer, allerede da i samarbeid med Joachim Trier. Sammen skapte de to Pietà (2000), Still (2001) og Procter (2002), med Trier som regissør og med delt ansvar for manus, før Vogt skrev og regisserte Une étreinte (2003) og Les étrangers (2004) med samarbeidspartnere fra La Fémis.

Vogt og Trier langfilmdebuterte med Reprise (2006), igjen med Vogt som manusforfatter og Trier som manusforfatter og regissør. Filmen mottok totalt tre Amandapriser, blant annet en til de to sammen for beste manus. De samarbeidet igjen, med samme arbeidsfordeling, om Oslo 31. august (2011) og Louder Than Bombs (2015, ny Amanda for beste manus i 2016). Alle de tre filmene fikk dessuten priser på en lang rekke internasjonale filmfestivaler, og alle tre mottok Filmkritikerprisen. Også den eksistensielle thrilleren Thelma (2017) var skrevet av Trier og Vogt i samarbeid, igjen regissert av Trier, og de to ble nominert til Amandaprisen for beste manus, samt for beste regi.

Manuskriptene til Reprise, Oslo 31. august, Blind og Thelma er alle utgitt som bøker.

Regiarbeid

I 2014 debuterte Vogt som langfilmregissør med Blind, som han selv skrev manus til. For denne fikk han Amandaprisen i klassen for beste regissør. Ellen Dorrit Petersen fikk dessuten Amandaprisen for beste kvinnelige hovedrolle for samme film. Også denne filmen mottok Filmkritikerprisen. Internasjonalt ble den belønnet med priser på festivaler i Istanbul, Athen og Berlin, og den fikk en manuspris under Sundance Film Festival.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg