Eskil Vogt

Faktaboks

Født
1974

Eskil Vogt er en norsk manusforfatter og regissør, utdannet ved den franske filmskolen La Fémis. Vogt har tre ganger mottatt Amandaprisen. I 2015 gikk Filmkritikerprisen til hans film Blind, og sammen med regissør og manusforfatter Joachim Trier og produsent Thomas Robsahm mottok han i 2016 Nordisk råds filmpris for Louder Than Bombs.

Vogt startet sin filmkarriere som manusforfatter for kortfilmer, allerede da i samarbeid med Trier. Sammen skapte de to Pietà (2000), Still (2001) og Procter (2002), med Trier som regissør og med delt ansvar for manus, før Vogt skrev og regisserte Une étreinte (2003) og Les étrangers (2004) med samarbeidspartnere fra La Fémis. Vogt og Trier langfilmdebuterte med Reprise (2006), igjen med Vogt som manusforfatter og Trier som manusforfatter og regissør. Filmen mottok totalt tre Amandapriser, blant annet en til de to sammen for beste manus. De samarbeidet igjen, med samme arbeidsfordeling, om Oslo 31. august (2011) og Louder Than Bombs (2015, ny Amanda for beste manus i 2016). Alle de tre filmene fikk dessuten priser på en lang rekke internasjonale filmfestivaler, og alle tre mottok Filmkritikerprisen.

I 2014 debuterte Vogt som langfilmregissør med Blind, som han selv skrev manus til. For denne fikk han Amandaprisen i klassen for beste regissør. Ellen Dorrit Petersen fikk dessuten Amandaprisen for beste kvinnelige hovedrolle for samme film. Også denne filmen mottok Filmkritikerprisen. Internasjonalt ble den belønnet med priser på festivaler i Istanbul, Athen og Berlin, og den fikk en manuspris under Sundance Film Festival.

Manuskriptene til Reprise, Oslo 31. august og Blind er alle utgitt som bøker på Tiden Norsk Forlag.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg