Birkelunden
Birkelunden sett fra vest. Paulus kirke og Grünerløkka skole på hver sin side av parken
Birkelunden
Av .
Birkelunden
Folkeliv i Birkelunden. Musikkpaviljongen og Grünerløkka skole i bakgrunnen.
Birkelunden
Av /NTB.

Birkelunden er en park i Oslo, på Grünerløkka i bydel Grünerløkka. Plassen ble anlagt av Thorvald Meyer i 1860-årene og overdratt kommunen gratis i 1882. Rundt parken ligger kvartaler med leiegårder fra 1890-tallet. Parken og kvartalene rundt er fredet.

Birkelunden er avgrenset av Seilduksgata i syd, Toftes gate med Grünerløkka skole i øst og Schleppegrells gate i nord. I vest ligger Thorvald Meyers gate og den tilstøtende Paulus' plass med Paulus kirke. Birkelunden er rektangulær og ligger som den nordligste av de tre plassene på Grünerløkka (Schous plass, Olaf Ryes plass og Birkelunden).

Gjennom den nordlige kanten av parken går trikkelinjene mellom Oslo sentrum og Kjelsås, med Birkelunden holdeplass anlagt i parken. Birkelunden har søndagsmarkeder og brukes mye til konserter, møter, festivaler og lignende.

Paviljong, fontene og skulpturer

Parken inneholder en musikkpaviljong oppført i 1926 (arkitekt Otto Hald). Vannbasseng ble anlagt i 1927–1928.

På plassen er det et monument til minne om nordmenn som kjempet som frivillige i Den internasjonale brigade i Spania i 1936–1939, det ble utført av Nils Aas og reist i 1889. Andre skulpturer er «Vannspyeren», av Gunnar Janson, som står i fontenen «Føll», av Ørnulf Bast, bronse, reist 1953.

Øverst i parken står en byste av Jack Johnsen, stifter av landets eldste pensjonistforening Venner i Birkelund 1937, reist i 1984. I 2008 ble det satt opp en minnebenk for musikeren Robert Burås (1975–2007), som hadde vært en flittig bruker av parken.

Bebyggelse

Birkelunden
Birkelunden-området er den øverste delen av Grünerløkka
Birkelunden
Av .

Bebyggelsen rundt plassen består av leiegårder i mur fra 1870- og 1880-årene; det er enhetlig karrébebyggelse bygd for datidens arbeiderklasse.

Gårdene er for de flestes vedkommende modernisert, men uten at preget av enhetlig og tidstypisk bygningsmiljø er endret. Nå fremstår området som et attraktivt og populært boligmiljø.

Fredning

Plassen og bebyggelsen rundt ble fredet i 2006; første gang et helt kulturmiljø i en by ble fredet.

Fredningen omfatter et areal på 116 dekar med 15 kvartaler og i alt 139 bygårder samt Paulus kirke (arkitekt Henrik Bull 1892), Grünerløkka skole (arkitekt Henrik Nissen 1895) og parken Birkelunden.

Et utdrag fra begrunnelsen for fredningen ble gitt av Miljøverndepartementet i 2006: «Birkelunden kulturmiljø er svært interessant i byplanhistorisk sammenheng. Området ble bygget ut som boligområde for arbeiderklassen i forbindelse med industrialiseringen og den sterke byveksten i andre halvdel av 1800-tallet. Bymiljøet fremstår helhetlig ettersom eiendomsforholdene på den tid gjorde det mulig å planlegge hele området under ett. Fredningsområdet er typisk for murgårdsbebyggelsen fra denne perioden, og bygningsmiljøet har beholdt mye av sitt opprinnelige preg med hensyn til hovedstruktur og bygningsdetaljer. Fredningen skal sikre at helheten og sammenhengen i kulturmiljøet bevares.»

Kart

Birkelunden
Birkelunden
Birkelunden
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg