Da Lohengrin så dagens lys i 1911, var det ikke i en hverdagslig sammenheng. Sjokolade var en luksus som ikke var enhver forunt, og et teaterbesøk i nasjonens viktigste teater, Nationaltheateret, var en begivenhet også for dem som var privilegert nok til å få en slik opplevelse.

En stor begivenhet var også oppsetningen av Wagner-operaen Lohengrin på Nationaltheatret. Det var et dansk gjeste-ensemble som spilte, og premieren fant sted i desember 1911.

For Freia var det en begivenhet at de samme år inngikk en avtale med Nationaltheatret som ga bedriften enerett på salg av sjokolade i teatret. Det var en avtale som både ga prestisje og var økonomisk fordelaktig. Kanskje var det gleden over denne avtalen som gjorde at Freia engasjerte Henrik Bull, arkitekten som ti år tidligere hadde stått for utformingen av Nasjonalteateret, til å tegne en sjokolade i anledning opera-begivenheten.

Opprinnelig ble Lohengrin laget som et spesialprodukt for teatret hvor man ønsket å ha et mer eksklusivt sortiment enn det som ellers var i handelen. Først i 1914 ble sjokoladen å finne i Freias ordinære vareutvalg.

Den opprinnelige utformingen av Lohengrin var noe mer forseggjort, og ble etter hvert produsert i to størrelser. De to sjokoladehodene i hver ende er stiliserte roser i en blanding av jugendstil og norsk dragestil. I årenes løp har man gjort flere forsøk på å forenkle formen, men dagens form er nesten lik originalen.

Så vidt vites er Lohengrin fortsatt den eneste sjokoladen i Norge som er arkitekt-tegnet, og denne design-sjokoladen har fått status som medalje blant medlemmene i Norske arkitekters landsforbund.

På begynnelsen av 1970-tallet ble det bestemt at produksjon av Lohengrin skulle opphøre. Det resulterte i så store protester fra sjokoladens tilhengere at produksjonen måtte gjenopptas etter noen få måneder. Førti år senere har Lohengrin fortsatt en stor tilhengerskare, og ble kåret som et av kulturminnene i forbindelse med kulturminneåret 2009.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.