Lohengrin.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lohengrin var en sjokolade som ble lansert i 1911, i forbindelse med oppsetningen av Wagner-operaen LohengrinNationaltheatret. I 2019 ble det bestemt å legge ned produksjonen av sjokoladen.

Freia gikk inn en avtale med Nationaltheatret i 1911 som ga bedriften enerett på salg av sjokolade i teateret. Det var en avtale som både ga prestisje og var økonomisk fordelaktig. Kanskje var det gleden over denne avtalen som gjorde at Freia engasjerte Henrik Bull, arkitekten som ti år tidligere hadde stått for utformingen av teaterbygningen, til å tegne en sjokolade i anledning opera-begivenheten.

Opprinnelig ble Lohengrin laget som et spesialprodukt for teateret hvor man ønsket å ha et mer eksklusivt sortiment enn det som ellers var i handelen. Først i 1914 ble sjokoladen å finne i det ordinære vareutvalget til Freia.

Den opprinnelige utformingen av Lohengrin var noe mer forseggjort, og sjokoladen ble etter hvert produsert i to størrelser. De to sjokoladehodene i hver ende var stiliserte roser i en blanding av jugendstil og norsk dragestil. Formen ble forenklet flere ganger, men var likevel nesten lik originalen.

Så vidt vites var Lohengrin fortsatt den eneste sjokoladen i Norge som har blitt tegnet av en arkitekt, og denne designsjokoladen har fått status som medalje blant medlemmene i Norske arkitekters landsforbund.

På begynnelsen av 1970-tallet ble det bestemt at produksjonen av Lohengrin skulle opphøre. Det resulterte i så store protester fra sjokoladens tilhengere at produksjonen måtte gjenopptas etter noen få måneder. I 2019 ble det endelig avgjort å legge ned produksjonen på grunn av lave salgstall.

Lohengrin ble kåret som et av kulturminnene i forbindelse med kulturminneåret 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg