Lohengrin (sjokolade)

Lohengrin.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Lohengrin er en sjokolade som ble lansert i 1911, i forbindelse med oppsetningen av Wagner-operaen LohengrinNationaltheatret.

Freia hadde samme år inngått en avtale med Nationaltheatret som ga bedriften enerett på salg av sjokolade i teatret. Det var en avtale som både ga prestisje og var økonomisk fordelaktig. Kanskje var det gleden over denne avtalen som gjorde at Freia engasjerte Henrik Bull, arkitekten som ti år tidligere hadde stått for utformingen av Nasjonalteateret, til å tegne en sjokolade i anledning opera-begivenheten.

Opprinnelig ble Lohengrin laget som et spesialprodukt for teatret hvor man ønsket å ha et mer eksklusivt sortiment enn det som ellers var i handelen. Først i 1914 ble sjokoladen å finne i produsentens ordinære vareutvalg.

Den opprinnelige utformingen av Lohengrin var noe mer forseggjort, og sjokoladen ble etter hvert produsert i to størrelser. De to sjokoladehodene i hver ende er stiliserte roser i en blanding av jugendstil og norsk dragestil. Formen har blitt forenklet flere ganger, men dagens form er likevel nesten lik originalen.

Så vidt vites er Lohengrin fortsatt den eneste sjokoladen i Norge som er arkitekt-tegnet, og denne design-sjokoladen har fått status som medalje blant medlemmene i Norske arkitekters landsforbund.

På begynnelsen av 1970-tallet ble det bestemt at produksjonen av Lohengrin skulle opphøre. Det resulterte i så store protester fra sjokoladens tilhengere at produksjonen måtte gjenopptas etter noen få måneder.

Lohengrin ble kåret som et av kulturminnene i forbindelse med kulturminneåret 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg