HMS King George V

/© IWM (A 3236).

HMS King George V var et britisk slagskip, som ble brukt under andre verdenskrig. Det er mest kjent for sin deltagelse i senkningen av det tyske slagskipet Bismarck.

Historie

HMS King George V fotografert i Sydney etter Japans kapitulasjon

© IWM (A 30804).

HMS King George V var det første i en klasse på fem slagskip, som var den siste slagskipklassen Storbritannias bygde før krigen. Klassen var bygget i henhold til Londontraktaten av 1936 mellom Storbritannia, Frankrike og USA, som begrenset hovedbestykningen til 14-tommers kanoner og standard deplasement til 35 000 tonn. Klassen bestod i tillegg til HMS King George V av HMS Prince of Wales, HMS Duke of York, HMS Anson og HMS Howe.

HMS King George V ble bygget ved Vickers-Armstrongs verft i Newcastle-upon-Tyne og sjøsatt 21. februar 1939. Det ble tatt i bruk av den britiske marinen og tilsluttet Home Fleet fra desember 1940. Det ble blant annet brukt å dekke Lofotraidet i mars 1941, før det deltok i jakten på Bismarck og krysseren Prinz Eugen fra 22. mai og frem til senkningen av Bismarck 27. mai, etter at det tyske slagskipet hadde blitt satt ut av spill av HMS Rodney og HMS King George V.

Fra mai til oktober 1943 var HMS King George V en del av styrke H i Middelhavet, og støttet invasjonen av Sicilia i juli og Italia i september, og deltok i okkupasjonen av Taranto 10. september, før det i oktober returnerte til Home Fleet.

Fra desember 1944 var HMS King George V tilsluttet den britiske stillehavsflåten, og bombarderte japanske flyplasser på Formosa og Sakashima Gunto-øyene fra mars til mai 1945 for å støtte operasjonene på Okinawa, og i juli bombarderte det mål nord for Tokyo sammen med amerikanske krigsskip. HMS King George V var tilstede i Tokyobukten da Japan formelt kapitulerte 2. september på det amerikanske slagskipet USS Missouri.

Fra april 1946 var det igjen tilsluttet Home Fleet, før det ble satt reserve i 1949. Det ble utrangert i 1957 og sendt til opphugging i 1958.

Navnet King George V

Normalt ville slagskipet blitt oppkalt etter den sittende monarken George 6., men ble etter kongens ønske gitt navnet King George V etter kongens far George 5. Navnet King George V hadde tidligere blitt brukt på et slagskip brukt under første verdenskrig.

Spesifikasjoner

"A"-tårnet (det forreste tårnet) på HMS King George V med sine fire 14-tommers kanoner
/© IWM (A 3016).

HMS King George V hadde en hovedbestyking bestående av ti 14-tommers kanoner i to kvadruppeltårn og ett dobbelttårn, og en sekundærbestykning bestående av 16 5,25-tommers kanoner i åtte dobbelttårn. Skipet var utstyrt med dampturbiner med en ytelse på 110 000 akselhestekrefter som drev fire propeller.

  • Deplasement: 42 942 tonn
  • Lengde: 227,08 meter
  • Topphastighet: 28,5 knop
  • Aksjonsradius: 15 600 nautiske mil ved 10 knop
  • Mannskap: 1400 (1941)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg