Home Fleet

Artikkelstart

Home Fleet er den delen av den britiske marinen, Royal Navy, som, med avbrudd, opererte i britiske og tilstøtende farvann fra 1902 til 1967.

Faktaboks

Uttale
hˈoum fli:t

Før første verdenskrig

I årene før første verdenskrig var Home Fleet organisert i tre flåter, First, Second og Third Home Fleet, basert i henholdsvis Devonport ved Plymouth, Nore i munningen av Themsen og Portsmouth, men underlagt en felles overordnet kommando.

Første verdenskrig

Ved utbruddet av første verdenskrig overtok John Jellicoe kommandoen over brorparten av fartøyene i de tre Home Fleets, som samtidig fikk betegnelsen The Grand Fleet. De fartøyene som ikke fulgte med inn i Grand Fleet, ble organisert i hele 13 forskjellige skvadroner eller flotiljer: Kanalflåten, tre krysser-skvadroner, Dover-patruljen, Harwich-flotiljen, tre jager-flotiljer, og fire ubåt-flotiljer.

Mellomkrigstiden

The Grand Fleet ble oppløst i april 1919, og flåtens mest potente krigsskip ble organisert i Atlantic Fleet, mens de eldre kampfartøyene ble først et års tid samlet i Home Fleet, før de fikk betegnelsen The Reserve Fleet.

I 1932 skiftet The Atlantic Fleet igjen navn til The Home Fleet. Denne besto nå av flaggskipet HMS Nelson, i spissen for en styrke som omfattet 2nd Battle Squadron med fem slagskip, The Battlecruiser Squadron med slagkrysserne HMS Hood og HMS Renown, 2nd Cruiser Squadron med tre kryssere, tre jagerflotiljer med 27 jagere, en ubåtflotilje med seks ubåter, to hangarskip og diverse hjelpefartøyer.

Andre verdenskrig

Home Fleet var Royal Navys primære slagstyrke i europeiske farvann under andre verdenskrig. Ved krigsutbruddet i september 1939 sto flåten under kommando av admiral Charles Forbes, og besto av 2nd Battle Squadron med de fem slagskipene HMS Royal Oak, HMS Royal Sovereign, HMS Ramilies, HMS Nelson og HMS Rodney, the Battlecruiser Squadron med slagkrysserne HMS Hood og HMS Renown, 18th Cruiser Squadron med sju kryssere, tre jagerflotiljer, to ubåtflotiljer de tre hangarskipene HMS Ark Royal, HMS Furious og HMS Pegasus, og de to Orknøy- og Shetland-avdelingene.

Home Fleets hovedoppgave var å forhindre den tyske krigsmarinen å trenge ut i Nordsjøen. For dette formålet ble flåtebasen Scapa Flow reaktivert, ettersom den var ideelt plassert som utgangspunkt for å avskjære krigsskip som forsøkte å forsere blokaden.

Home Fleets operasjonsområde var ikke strengt avgrenset, og fartøyer fra flåten kunne rett som det var bli satt inn på andre avsnitt. Etter hvert ble sørlige del av Nordsjøen og Den engelske kanal organisert under egne kommandoer som besto av lettere krigsfartøyer. Og da slaget om Atlanterhavet økte i intensitet førte det til at Western Approaches Command ble etablert, samtidig som Home Fleet fortsatt hadde første prioritet. Først etter at det tyske slagskipet Tirpitz var blitt senket i 1944, ble Home Fleet prioritert ned, og de fleste av flåtens tyngre enheter overført til Asia.

Etterkrigstiden

Som en følge av avkoloniseringen etter andre verdenskrig og reduksjonen i antall fartøyer i Royal Navy etter krigen, ble de geografiske kommandoene slått sammen til færre, men større, flåter. Home Fleet ble etter dette den største og viktigste av flåtene. Da NATOs kommandostruktur ble etablert i 1953 fikk sjefen for Home Fleet en ekstra hatt som Commander-in-Chief, Eastern Atlantic (CINCEASTLANT), som del av alliansens nye Atlanterhavskommando, Allied Command Atlantic (ACLANT) i Norfolk, Virginia, USA. CINCEASTLANT fikk hovedkvarter i Northwood, nordvest for London, men i egenskap av sjefen for Home Fleet var han fortsatt basert i Portsmouth, fram til 1960, da han flyttet på land med sin stab og etablerte seg i Northwood. Men gjennom sin nestkommanderende, med tittelen Flag Officer, Flotillas, Home, hadde han fortsatt tett kontroll med Home Fleets operasjoner.

Home Fleet besto våren 1960 av flaggskipet HMS Tyne, et tjue år gammelt depotskip for jagere, hangarskipene HMS Victorious og HMS Albion, minesveiperen HMS Apollo, sytten jagere og fregatter, og seksten ubåter. Nok et hangarskip, krysserne HMS Lion og HMS Blake, de første fire misslilagerne og flere andre krigsskip var under bygging.

I februar 1963 ble alle gjenværende jager- og fregattskavdroner i Home Fleet, Mediterranean Fleet og Far East Fleet, oppløst, og i 1967 ble Home Fleet slått sammen med the Mediterranean Fleet, under navnet Western Fleet. Home Fleet eksisterte dermed ikke mer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg