HMS Prince of Wales

/© IWM (A 3871).

HMS Prince of Wales var et britisk slagskip, som ble brukt under andre verdenskrig.

Historie

HMS Prince of Wales var det andre slagskipet i King George V-klassen. Det ble bygget ved Cammell Laird-verftet i Birkenhead, og sjøsatt 3. mai 1939. Det ble tatt i bruk av den britiske marinen og tilsluttet Home Fleet fra januar 1941.

Det tok 22. juli 1941, sammen med slagkrysseren HMS Hood og en gruppe jagere, opp jakten på de tyske krigskipene Bismarck og Prinz Eugen, og den britiske flåten engasjerte de tyske krigsskipene 24. juli i Danmarkstredet. HMS Prince of Wales åpnet ild ved en avstand på omkring 22,8 kilometer og fikk inn to treff på Bismarck som førte til at det ene kjelerommet på Bismarck ble oversvømmet og en oljelekkasje, og som reduserte hastigheten til det tyske slagskipet. Etter å ha senket HMS Hood engasjerte Bismarck fra en avstand på omkring 15,5 kilometer og fikk inn åtte treff på det britiske slagskipet, hvorav ett treff gjorde store skader på broen. HMS Prince of Wales tok også inn vann og fem av kanonene i hovedbestykningen var ubrukelige, og kapteinen på det britiske slagskipet besluttet å trekke seg tilbake. Kort tid etter brøt også Bismarck av, da kapteinen på det tyske slagskipet ikke var klar over hvor store skadene på HMS Prince of Wales var. HMS Prince of Wales ble reparert og var tilbake i Home Fleet 16. juli.

HMS Prince of Wales ble i november sendt til Singapore, som flaggskip for Force Z, som i tillegg til slagskipet bestod av slagkrysseren HMS Repulse og fire jagere. Force Z seilte 8. desember 1941 ut for å avskjære en japansk landgangstyrke på vei mot Malayahalvøya, men ble oppdaget av japanske fly dagen etter og satte kursen tilbake til Singapore. Natt til 10. desember satte styrken kursen mot Kuantan etter å ha blitt informert om et japansk angrep på byen, men ble igjen oppdaget av japanske fly. Rett etter klokken 11:00 ble styrken angrepet øst for Malaysia i alt fem ganger av japanske bombefly og torpedofly. HMS Prince of Wales ble truffet av flere torpedoer og minst en bombe, og kantret og sank med tap 327 av mannskapet to timer etter det første angrepet, inkludert admiral Sir Tom Philips og kaptein John Leech som valgte å gå ned med skipet. Manglende flystøtte hadde gjort den britiske styrken sårbar, og HMS Repulse ble også senket.

Navnet Prince of Wales

Slagskipet HMS Prince of Wales brukt under andre verdenskrig var det syvende skipet i den britiske marinen med navnet Prince of Wales. Navnet har vært brukt siden 1763, og har blant annet også blitt brukt på et slagskip brukt under første verdenskrig. Etter andre verdenskrig har det blitt brukt på den britiske marinens nyeste hangarskip av Queen Elizabeth-klassen, som er det åttende skipet med navnet, se HMS Prince of Wales – hangarskip.

Spesifikasjoner

HMS Prince of Wales hadde en hovedbestyking bestående av ti 14-tommers kanoner i to kvadruppeltårn og ett dobbelttårn, og en sekundærbestykning bestående av 16 5,25-tommers kanoner i åtte dobbelttårn. Skipet var utstyrt med dampturbiner med en ytelse på 110 000 akselhestekrefter som drev fire propeller.

  • Deplasement: 42 250 tonn
  • Lengde: 227,11 meter
  • Topphastighet: 28,5 knop
  • Mannskap: 1612 (desember 1941)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg