Høyang-Polaris, norsk varemerke for kjøkkentøy i aluminium, støpejern, stål og kobber. Høyang-Polaris har sine røtter i AS Norsk Aluminiumindustri (NAI), som ble grunnlagt i Oslo 1917, og i Polaris Fabrikker i Sandnes og Klepp, som ble grunnlagt i 1936. Polaris produserte blant annet rustfrie bøtter, senere kjøkkentøy i stål og kobber. Polaris ble etter den annen verdenskrig en betydningsfull produsent av bl.a. kasseroller i rustfritt stål, og fikk en solid plass i kjøkkentøymarkedet.

NAI etablerte i 1919 en fabrikk i Holmestrand, AS Nordisk Aluminiumindustri (kalt "Nordisk"). Nordisk produserte kjøkkentøy i aluminium, fra ca. 1920 under merkevarenavnet HØYANG etter morselskapet Norsk Aluminium Company i Høyanger. Nordisk ble raskt den største norske ferdigvareprodusenten av kjøkkentøy i aluminium, en posisjon som ble holdt frem til slutten av 1960-tallet. I 1960 inngikk Nordisk, Il-O-Van i Moss, Halden Aluminiumvarefabrikk i Halden og AS Norsk Aluminiumvarefabrikk i Bergen (Triangel) et salgs- og markedssamarbeid der selskapenes kjøkkentøyprodukter ble solgt under varemerket HØYANG. I 1964 trakk Triangel seg ut av samarbeidet.

Il-O-Van regnes som den eldste norske ferdigvareprodusenten av aluminiumkjøkkentøy med sitt utgangspunkt i Kristiania Kunst- og Metalstøberi, grunnlagt i Oslo 1894. Kristiania Kunst- og Metalstøberi produserte kjøkkentøy i aluminium fra 1912, fra 1921 under varemerket "Il-O-Van". Il-O-Van Aluminiumvarefabrikk ble utskilt som egen bedrift i 1922 og flyttet til Moss.

NAI, inkludert Nordisk, ble i 1967 overtatt av Årdal og Sunndal Verk (ÅSV), som i 1968 også overtok Il-O-Van. I 1975 solgte ÅSV produksjonen av kjøkkentøyartikler, og med det merkevaren Høyang, til Polaris, og Høyang og Polaris ble sammensluttet med hovedkontor i Moss. Produktene fikk merkevarenavnet HØYANG POLARIS.

Høyang Polaris AS ble i 1989 overtatt av finske Hackman, som i 2003 skiftet navn til Iittala. Fabrikken i Sandnes ble nedlagt i 2000 og fabrikken i Rygge i 2007. Samme år ble Ittala kjøpt av Fiskars AS, som representerer flere kjente merkevarer innen redskap til hus, hage og fritid, kjøkkenverktøy og glass og porselen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.