Kjøkkenutstyr

Oskar Sørensens isbøtte i eloksert aluminium ble produsert av Høyang fra 1958.

Kjøkkenutstyr

Høyang-Polaris var tidligere et norsk varemerke og produsent av kjøkkentøy i aluminium, støpejern, stål og kobber. Fra 1989 til 2007 ble varemerket produsert av Iittala, et finsk designselskap, som i 2007 ble kjøpt opp og overtatt av det finske konsernet Fiskars Group. Etter overtakelsen fortsatte Fiskars i flere år med Høyang-Polaris-produkter, men har nå fjernet varemerket.

Historikk

Aluminiumsfolie
I 1953 reklamerte Nordisk Aluminiumindustris reklamefigur lille Al-lette for Høyang-folie.
Aluminiumsfolie
KJELE
Thorbjørn Ryghs skjenkekjele 951/751 ble opprinnelig produsert av Il-O-Van, men senere markedsført som Ilovankjelen under merkevaren Høyang.
KJELE
BESTIKK
Hermann Bongard. Teskjeer. Modell: 2211. Produsert av Polaris Fabrikker. Ca. 1957.
BESTIKK

Høyang-Polaris har sine røtter i AS Norsk Aluminiumindustri (NAI), som ble grunnlagt i Oslo 1917, og i Polaris Fabrikker i Sandnes og Klepp, som ble grunnlagt i 1936. Polaris produserte blant annet rustfrie bøtter, senere kjøkkentøy i stål og kobber. Polaris ble etter andre verdenskrig en betydningsfull produsent av blant annet kasseroller i rustfritt stål, og fikk en solid plass i kjøkkentøymarkedet.

Nordisk Aluminiumindustri – Høyang

AS Norsk Aluminiumindustri, et selskap grunnlagt i 1917 i Oslo, etablerte i 1919 en fabrikk i Holmestrand som ble driftet av AS Nordisk Aluminiumindustri, også kjent under navnet Nordisk. Nordisk produserte kjøkkentøy i aluminium. Fra 1920 ble produktene solgt og markedsført under merkevarenavnet Høyang som stammer fra morselskapet Norsk Aluminium Company i Høyanger.

Nordisk ble raskt den største norske ferdigvareprodusenten av kjøkkentøy i aluminium, en posisjon som ble holdt frem til slutten av 1960-tallet. I tiden rundt 1957 var eksporten av ferdigvarer til Nordisk Aluminiumsindustri ca. 20 millioner og i 1964 i underkant av 40 millioner.

I 1957 begynte Oskar Sørensen som designkonsulent for Nordisk Aluminiumsindustri. Blant hans mest kjente produkter er ismuggen 850 i kobbereloksert aluminium. Formen er høyreist, sylinderformet med en svakt skråstilt hellekant. Omtrent samtidig med ismuggen ble Sørensens isbolle 851 lansert.

Il-O-Van

Il-O-Van regnes som den eldste norske ferdigvareprodusenten av aluminiumkjøkkentøy med sitt utgangspunkt i Kristiania Kunst- og Metalstøberi, grunnlagt i Oslo i 1894. Kristiania Kunst- og Metalstøberi produserte kjøkkentøy i aluminium fra 1912 og solgte fra 1921 produkter under varemerket «Il-O-Van». I 1922 ble Il-O-Vans Aluminiumvarefabrikk utskilt som en egen bedrift, før selskapet flyttet til Moss.

Samarbeid mellom aluminiumvareprodusentene

I 1960 inngikk Nordisk, Il-O-Van i Moss, Halden Aluminiumvarefabrikk i Halden, Aluminiumvarefabrikken Furjo i Halden og AS Norsk Aluminiumvarefabrikk i Bergen et salgs- og markedssamarbeid der selskapenes kjøkkentøyprodukter ble solgt under varemerket Høyang. I 1964 trakk AS Norsk Aluminiumvarefabrikk i Bergen seg ut av samarbeidet.

Konsolideringer

Norsk Aluminiumindustri, inkludert Nordisk, ble i 1967 overtatt av Årdal og Sunndal Verk, som i 1968 også overtok Il-O-Van. I 1975 solgte Årdal og Sunndal Verk produksjonen av kjøkkentøyartikler, og med det merkevaren Høyang, til Polaris. Den nye selskapet Høyang-Polaris AS, med hovedkontor i Moss, produserte og markedsførte produkter under merkevarenavnet Høyang-Polaris.

Høyang-Polaris på finske hender

Høyang-Polaris AS ble i 1989 overtatt av finske Hackman, som i 2003 skiftet navn til Iittala. Fabrikken i Sandnes ble nedlagt i 2000 og fabrikken i Rygge i 2007. Det samme året som fabrikken i Rygge ble nedlagt ble Iittala kjøpt av Fiskars Group, et konsern som står for produksjon av flere kjente merkevarer innen redskap til hus, hage og fritid, kjøkkenverktøy, glass og porselen. Fiskars har i senere tid sluttet å produsere produkter under varemerkenavnet Høyang-Polaris.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • NN (1962). Il-O-Van gjennom 50 år, Otto Stenersen A/S

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg