Høyang-Polaris er et norsk varemerke for kjøkkentøy i aluminium, støpejern, stål og kobber. Høyang-Polaris har sine røtter i AS Norsk Aluminiumindustri (NAI), som ble grunnlagt i Oslo 1917, og i Polaris Fabrikker i Sandnes og Klepp, som ble grunnlagt i 1936. Polaris produserte blant annet rustfrie bøtter, senere kjøkkentøy i stål og kobber. Polaris ble etter den annen verdenskrig en betydningsfull produsent av bl.a. kasseroller i rustfritt stål, og fikk en solid plass i kjøkkentøymarkedet.

NAI etablerte i 1919 en fabrikk i Holmestrand, AS Nordisk Aluminiumindustri (kalt "Nordisk"). Nordisk produserte kjøkkentøy i aluminium, fra ca. 1920 under merkevarenavnet HØYANG etter morselskapet Norsk Aluminium Company i Høyanger. Nordisk ble raskt den største norske ferdigvareprodusenten av kjøkkentøy i aluminium, en posisjon som ble holdt frem til slutten av 1960-tallet. I 1960 inngikk Nordisk, Il-O-Van i Moss, Halden Aluminiumvarefabrikk i Halden og AS Norsk Aluminiumvarefabrikk i Bergen (Triangel) et salgs- og markedssamarbeid der selskapenes kjøkkentøyprodukter ble solgt under varemerket HØYANG. I 1964 trakk Triangel seg ut av samarbeidet.

Il-O-Van regnes som den eldste norske ferdigvareprodusenten av aluminiumkjøkkentøy med sitt utgangspunkt i Kristiania Kunst- og Metalstøberi, grunnlagt i Oslo 1894. Kristiania Kunst- og Metalstøberi produserte kjøkkentøy i aluminium fra 1912, fra 1921 under varemerket "Il-O-Van". Il-O-Van Aluminiumvarefabrikk ble utskilt som egen bedrift i 1922 og flyttet til Moss.

NAI, inkludert Nordisk, ble i 1967 overtatt av Årdal og Sunndal Verk (ÅSV), som i 1968 også overtok Il-O-Van. I 1975 solgte ÅSV produksjonen av kjøkkentøyartikler, og med det merkevaren Høyang, til Polaris, og Høyang og Polaris ble sammensluttet med hovedkontor i Moss. Produktene fikk merkevarenavnet HØYANG POLARIS.

Høyang Polaris AS ble i 1989 overtatt av finske Hackman, som i 2003 skiftet navn til Iittala. Fabrikken i Sandnes ble nedlagt i 2000 og fabrikken i Rygge i 2007. Samme år ble Ittala kjøpt av Fiskars AS, som representerer flere kjente merkevarer innen redskap til hus, hage og fritid, kjøkkenverktøy og glass og porselen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.