Iittala

Serviset Origo, designet av Alfredo Häberli.

Av /Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY NC 2.0

Iittala. Kopper i serien 24h, designet av Elise Kovanen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Alvar Aalto. Vase. Modell: Savoy. Produsert av IIttala. Tegnet i 1936.
.
Lisens: CC BY ND 3.0

Artikkelstart

Iittala er en finsk designbedrift. Det ble opprinnelig grunnlagt som glassverk i 1881. I 2018 er Iittala et varemerke i Fiskars group og produserer glass, servise og en rekke andre interiørartikler.

Etablering

Den svenske glassblåseren Per Magnus Abrahamsson grunnla Iittala nær byen Kalvola i 1881. Den første tiden produserte glassverket i hovedsak udekorert husholdningsgods. Tidlig på 1900-tallet laget Iittala en del arbeider med patriotiske motiver. Etter økonomiske problemer ble store deler av firmaet solgt til glassverket Karhula (1917). I mellomkrigstiden ble det laget en del kunstglass i funksjonalismens ånd. Mest kjent fra tiden er Aino Aaltos drikkeglass og Alvar Aaltos Savoy-vase.

Design

Etter andre verdenskrig gjennomgikk Iittala en radikal omlegging. I 1946 arrangerte firmaet en konkurranse med mål om å utvikle nytt kunstglass. Tapio Wirkkala og Kaj Franck delte førstepremien. Etterpå satset Iittala alt mer på å rekruttere Finlands fremste designere. Produktområdet var bruksglass og belysningsarmatur ved siden av kunstglass. Det vesentlige av produksjonen gikk til eksport. I 1971 ble det innredet et stort museum som viser glassverkets produkter og arbeidsredskapene.

Eierskap

Iittala ble i 1990, sammen med Arabia og Rörstrand, overtatt av det finske konsernet Hackman, som i 1989 overtok norske Høyang-Polaris og firmaene BodaNova og Höganäs i 2002. Alle disse virksomhetene ble underlagt Hackman Designor. I 2003 ble konsernnavnet forandret fra Hackman til Iittala, samtidig som virksomheten innen storkjøkken (Hackman Metos) ble solgt til italienske Ali Group. Stor hovedeier fra 2004 er det nederlandske bankkonsernet ABN AMRO.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Fiell, Charlotte & Peter Fiell (2002). Skandinavisk design, Taschen
  • Kulvik, Barbro (red. mfl) (2017). Hundra år av finsk design : ur Rafaela & Kaj Forsbloms samling, Nationalmuseum

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg