Vase
Alvar Aaltos vase Savoy ble vist på Verdensutstillingen i Paris 1937. Denne vasen er signert og datert samme år. Nå markedsføres den av Iittala som Aalto-vasen under Alvar Aalto kolleksjonen.
Vase
Av .

Iittala er en finsk designbedrift. Det ble opprinnelig grunnlagt som glassverk i 1881 og er fra 2007 et varemerke i Fiskars-konsernet. Iittala produserer glass, servise og en rekke andre interiørartikler. Designere som Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Kaj Franck og Aino og Alvar Aalto har alle designet produkter i verdensklasse for firmaet.

Etablering

Den svenske glassarbeideren Peter Magnus Abrahamsson grunnla Iittala nær byen Kalvola i Sør-Finland i 1881. Til etableringen av Iittala kom 17 dyktige glassarbeidere som jobbet ved svenske Limmareds Glasbruk. Den første tiden produserte glassverket i hovedsak udekorert husholdningsutstyr. På midten av 1890-tallet var Iittala blitt en internasjonal arbeidsplass, bestående av svenske, tyske, danske og finske arbeidere.

Tidlig på 1900-tallet laget Iittala en del arbeider med patriotiske motiver. Etter økonomiske problemer, politisk uro og streiker på Iittala og Karhula glassverker kjøpte Ahlström-gruppen, som fra før eide glassverket Karhula, aksjene i Iittala. Iittala var fra rundt 1917 ikke lenger et selvstendig selskap, men en merkevare i Ahlström-gruppen, sammen med Karhula.

Selvstendig design

Drikkeglass
Göran Hongells Aarne ble designet i 1948. Under Triennalen i Milano 1954 fikk glasset gullmedalje.
Drikkeglass
Av .

Göran Hongell (1902–1973) ble i 1932 den første profesjonelle designeren som ble ansatt i det sammenslåtte firmaet, og han ble senere direktør i samme firma. Styrken til Hongell var at han klarte å kombinere funksjonalitet, teknisk utførelse og økonomisk margin. Påvirket av tidsånden laget han i 1930-årene vaser og andre former påvirket av nyklassisismen og funksjonalismen. I 1948 designet han glass-serien Aarne. Utformingen var forut for sin tid, med stett i solid glass.

Konkurranser og utstillinger

Vase
Arttu Brummer fikk førstepremie i Karhula-Iittalas konkurranse i 1932. Serien med Bubbelglas ble også premiert under Triennalen i Milano 1933.
Vase
Av .
Bolle
Aino Aaltos vase Bölgeblick ble designet omkring 1932.
Bolle
Av .

I 1930-årene begynte Karhula-Iittala å engasjere arkitekter og kunstnere. Formgiveren Arttu Brummer (1891–1951) vant førstepremie i firmaets konkurranse med Bubbelglas, et kraftig formet kunstglass i grønn farge fylt med luftbobler. Andrepremien gikk til arkitekten Aino Aalto med Bölgeblick. Serien inkluderer en rekke modeller i pressglass. Inspirasjonen var sirkler som formes når en stein blir kastet i vannet. Bölgeblikk produseres fortsatt av Iittala under merkevarenavnet Aino Aalto, og er en storselger.

I 1936 avholdt Karhula-Iittala ytterligere en konkurranse. Denne gang vant Ainos ektemann Alvar Aalto med en vase, blåst i treform. Konkurransenavnet var Eskimoerindens Skinnbyxa. Vasen fikk snart navnet Savoy etter at Aalto-paret i 1937 innredet en restaurant med samme navn, der vasen ble plassert på bordene. Savoy er designet som en organisk, bølgende form. Den ikoniske Savoy-vasen er blitt forandret opp gjennom årene. Vasen er Finlands mest kjente glassgjenstand og en internasjonal designklassiker.

For å knytte tettere bånd til andre europeiske land begynte Finland delta i internasjonale utstillinger. Deriblant Triennalen i Milano i 1933 og Verdensutstillingen i Paris i 1937.

Verdenskjente designere

Vase
Tapio Wirkkalas kunstglass Kantarelli er fra den ettertraktede, tidligste produksjonen.
Vase
Av .
Trykksak
Tidstypisk reklamefolder for Timo Sarpanevas drikkeglass Senaattori.
Trykksak
Av .

Etter andre verdenskrig gjennomgikk Iittala en radikal omlegging. I 1946 arrangerte firmaet en konkurranse med mål om å utvikle nytt kunstglass. Tapio Wirkkala vant førstepremien. Allerede samme år designet Wirkkala Kantarelli, som var én av mange designklassikere. Vasen er munnblåst med en kraftig utsvinget munning og ytre gravert randdekor. Senere fulgte andre kunstglass i lignende teknikker. Wirkkala bidro kraftig til å synliggjøre finsk design som utstillingsdesigner under Triennalen i Milano i 1950-årene. Han står også bak mange vellykkede drikkeglass, som for eksempel Ultima Thule, Tapio og Niva.

På Iittala hadde man en tredelt produksjon, med en ikke-formalisert hierarkisk orden. På topp sto kunstglasset, fulgt av håndblåst bruksglass og nederst på rangstigen pressglasset. På tross av liten produksjon av kunstglass, sammenlignet med de andre produktene, skaffet det overskrifter i magasiner og på utstillinger. Produksjonen av kunstglass var også en måte for kunstnere og glassblåsere til å utvikle nye teknikker og uttrykk.

Samtidig med Wirkkala var Timo Sarpaneva. Han var opprinnelig utdannet grafisk designer. Sarpaneva kom til Iittala i 1950. Der fikk han nokså frie tøyler til å utvikle nye modeller. I 1951 formga Sarpaneva Hiidenkurnu, en serie kunstglass inspirert av abstrakt skulptur. Kort tid etterpå kom klassikeren Orkidea (1953). Vasen er høy og slank, med en liten åpning til kun én blomst. Uttrykket minner om japansk minimalisme.

Sarpaneva designet også flere serieproduserte storselgere. På seinvinteren 1963 ble populære Pisaranrengas lansert, et stilrent glass med en vulst på midten av korpus. Senaattori i pressglass var av en mer robust karakter, og minner om den ikoniske lysestaken Festivo, med ulikt antall ringer på stetten. Sarpaneva arbeidet for Iittala helt til 1998.

Et av Kaj Francks mest kjente design er Kartio. Serien består av minimalistisk utformede glass der korpus går svakt i vinkel, ut fra basen og opp mot munningsranden. Annerledes i utformingen er karaffelen som er innsnevret på midten og med en subtilt utformet helletut på toppen. Kartio ble opprinnelig produsert av Nuutajärvi fra 1956, og av Iittala fra 1993.

Moderne klassikere

Origo

Serviset Origo, designet av Alfredo Häberli.

Av /Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY NC 2.0

Heikki Orvola har designet en annen av Iittalas storselgere, lyslykten Kivi (1988). Utformingen er enkel og arketypisk, som et avkappet rør, 60 og 80 millimeter høye, i en rekke ulike farger. Kollegaen Anu Perttinen (1974–) står bak den anvendelige serien med oppbevaringsbokser – Vitriini (2010).

I senere år har Iittala samarbeidet med flere internasjonale formgivere. Deriblant Marc Newson (1963–) med det selvtitulerte glasset Marc Newson i 1998. Alfredo Häberli (1964–) designet i 2001 og 2004 henholdsvis Essence og Senta. Antonio Citterio og Toan Nguyen har karaffelen Decanter (2004) på samvittigheten, mens de franske brødrene Ronan og Erwan Bouroullec står bak den munnblåste vase-serien Ruutu (2015).

Eierskap

Kopper i serien 24h, designet av Elise Kovanen

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

I 1988 ble Iittala slått sammen med glassverkene Nuutajärvi, Humppila og Napapiirin. Iittala ble i 1990, sammen med Arabia og Rörstrand, overtatt av det finske konsernet Hackman, som i 1989 overtok norske Høyang-Polaris og firmaene BodaNova og Höganäs i 2002. Alle disse virksomhetene ble underlagt Hackman Designor. I 2003 skiftet konsernet navn fra Hackman til Iittala, samtidig som virksomheten innen storkjøkken (Hackman Metos) ble solgt til italienske Ali Group. I 2007 ble Iittala kjøpt av Fiskars-konsernet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Fiell, Charlotte & Peter Fiell (2002). Skandinavisk design, Taschen
  • Kulvik, Barbro (red. mfl) (2017). Hundra år av finsk design : ur Rafaela & Kaj Forsbloms samling, Nationalmuseum

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg