Faktaboks

Graeme Souness
Født
6. mai 1953, Edinburgh
Souness i 2001 mens han var manager for Blackburn Rovers
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Graeme Souness er en britisk tidligere fotballspiller og manager fra Edinburgh. Som spiller vant han en rekke titler med Liverpool og ses på som en av klubbens beste midtbanespillere gjennom tidene.

Souness hadde ikke like stor suksess som manager. På tross av at han ledet Rangers til flere titler, huskes han av mange best for tiden han trente Liverpool. Mens hans forgjengere Bill Shankly, Bob Paisley, Joe Fagan og Kenny Dalglish hadde etablert Liverpool som et av Europas beste lag, som vant en rekke mesterskapstitler, begynte nedgangen og trofe-tørken under Souness.

Spillestil

David Miller, sportsjournalist som i en årrekke jobbet for den engelske avisen The Times, beskrev fotballspilleren Souness på følgende måte: «a bear of a man with a touch of a violonist.» Souness var motoren, dirigenten og krigeren på Liverpools midtbane. Hans fotballintelligens, kombinert med taklingsstyrke og utrolig presis skudd- og pasningsfot gjorde ham til en av samtidens beste midtbanespillere.

I tillegg til de tekniske ferdighetene, var han mentalt sterk og hadde en sterk vinnermentalitet. Souness ga alt i kampsituasjoner og tok både defensivt og offensivt ansvar. Han var en lederfigur som ikke trakk seg i duellene.

Klubbkarriere

Middlesbrough

Fra 1968 til 1972 spilte Souness for diverse aldersbestemte lag i Tottenham Hotspur, med et låneopphold i kanadiske Olympique de Montréal fra mai til august 1972. I september 1972 meldte Souness overgang til Middlesbrough hvor han var frem til 1978. Sesongen 1973/1974 rykket Middlesbrough opp til øverste nivå i det engelske ligasystemet. Opprykket var klart da det sto åtte kamper igjen å spille. Middlesbroughs manager var Jack Charlton.

Souness står oppført med 176 seriekamper og 22 mål for Middlesbrough.

Liverpool

Januar 1978 ble Souness hentet til Liverpool for 350 000 britiske pund av manager Bob Paisley. Dette var overgangsrekord i Storbritannia.

Souness tok etter hvert over plassen til Ian Callaghan på den sentrale midtbanen. Souness sin første skåring kom mot Manchester United, en skåring som senere ble kåret til årets mål av BBC. Etter å ha vært i klubben i snaue fem måneder, var han med på å skrive historie da Liverpool vant Serievinnercupen for andre år på rad, da de slo Club Brugge 1-0 på Wembley den 10. mai 1978. Det var Souness som hadde den målgivende pasningen til landsmannen Kenny Dalglish i det 65. minutt. I 1981 vant Liverpool Serievinnercupen igjen etter å ha slått Real Madrid i finalen. Tre år senere, i 1984, kunne de nok en gang løfte den europeiske klubbfotballens gjeveste trofee, da de slo AS Roma på 4-2 på straffespark. Souness som skåret på sitt straffespark, uttalte i et intervju at dette var hans beste kamp for Liverpool.

På nasjonalt nivå var Souness med å sikre ligamesterskapet fem ganger. I hans første hele sesong for Liverpool, sesongen 1978/1979, var han med på å sikre ligagullet. Nottingham Forest kom på andreplass, åtte poeng bak. Ligamesterskapet ble også vunnet sesongene 1979/1980, 1981/1982, 1982/1983 og 1983/84. Som spiller vant aldri Souness med FA-cupen, men Ligacupen var han med på å vinne tre ganger.

Utnevnt til kaptein

Etter at Souness kom til Merseyside i 1978, fikk han etter hvert større innflytelse på laget, på bakgrunn av sine lederegenskaper og ferdigheter. Januar 1982 ble han utnevnt til kaptein av manager Bob Paisley.

Foranledningen til at Souness fikk kapteinsbindet, var at Liverpool tapte mot Manchester CityBoxing Day, som gjorde at laget datt ned til en tolvte plass på tabellen. Det var Phil Thompson som mistet kapteinsbindet.

Siste kamp for Liverpool

Sesongen 1983/1984 var den siste han spilte for Liverpool. Den sesongen vant laget en trippel: ligaen, ligacupen og Serievinnercupen. Finalen i Serievinnercupen i 1984 var hans siste kamp for Liverpool.

Souness gjorde 38 mål på 247 ligakamper for Liverpool. Totalt ble det 359 kamper og 55 mål.

Sampdoria

Sommeren 1984 ble Souness klar for Sampdoria. Den italienske klubben betalte Liverpool 650 000 britiske pund for Souness. Roberto Mancini, Gianluca Vialli og Souness spilte sammen på dette Sampdoria-laget som sikret klubbens første store trofe sesongen 1984/1985, da de slo AC Milan over to kamper i den italienske cupen (Coppa Italia). Souness ga seg i Sampdoria sommeren 1986. Han står oppført med åtte mål på 56 kamper.

Landslagskarriere

Debuten for A-landslaget kom den 30. oktober 1974 mens Souness var i Middlesbrough. Souness spilte for Skottland under VM-sluttspillene i 1978 (én kamp), 1982 (tre kamper/ett mål) og 1986 (to kamper). Souness var kaptein for Skottland under verdensmesterskapet i 1982 og 1986. Det var Skottlands manager Jock Stein som utnevnte ham til kaptein. Souness mener Stein er den aller dyktigste manageren han har jobbet under. I forbindelse med VM i Mexico i 1986 var det Sir Alex Ferguson som var Skottlands manager.

Souness fikk 54 landskamper for Skottland.

Managerkarriere

Rangers FC

I april 1986 ble Souness ansatt som spillende trener for Rangers etter Jock Wallace. Souness har en stor stjerne i Rangers. Han fikk æren for å revolusjonere Glasgow-klubben og legge grunnlaget for suksessen Rangers opplevde senere. Rangers vant ni seriemesterskap på rad fra og med sesongen 1988/1989 til og med sesongen 1996/1997.

Før Souness kom til «The Geers», hadde det hovedsakelig vært skotter som spilte for klubben. Souness så utenfor Skottlands grenser da han skulle forsterke laget. Han hentet spillere som midtstopper Terry Butcher (Englands landslagskaptein) samt målvakten Chris Woods i hans første sesong. Sesongen 1986/1987 vant Rangers ligaen. Da hadde det gått ni år siden forrige gang. Rangers vant ligamesterskapet igjen sesongene 1988/1989 og 1989/1990.

Souness var ikke redd for å ta kontroversielle avgjørelser. I 1989 signerte Rangers Mo Johnston. Det var da 70 år siden sist gang den «protestantiske» klubben Rangers hadde signert en høyprofilert katolsk spiller. Det ble et voldsomt rabalder i Glasgow. Rangers' fans ville ikke ha Johnston, og Celtics tilhengere så på Johnston som en av de største «svikerne» i klubbens historie ettersom han nå spilte for erkerivalen.

Liverpool

Fra slutten av 1970-tallet til midten av 1980-tallet ble Liverpool regnet som et av Europas beste lag. Etter Heyseltragedien i 1985 ble Liverpool utestengt fra europeiske klubbturneringer og fikk da ikke målt seg mot europeisk motstand, men laget var fortsatt Englands beste lag frem til Dalglish ga seg i februar 1991.

I april 1991 ble Souness ansatt som manager for Liverpool, men laget oppnådde ikke lenger suksess. Souness fikk mye av skylden for at Liverpool sluttet å vinne titler og mistet hegemoniet i engelsk fotball. Noe av ansvaret kan tillegges Souness sin væremåte og spillersigneringer, men nedgangen skyldtes også strukturelle endringer.

Hillsborough-tragedien

Den 15. april 1989 møttes Liverpool og Nottingham Forest på Hillsborough Stadion i Sheffield i FA-cupens semifinale. Overfylte tribuner førte til at 96 Liverpool-supportere ble klemt i hjel. Etter tragedien sørget Liverpool Football Club for å delta i samtlige begravelser. Kenny Dalglish gikk i fire bisettelser på en dag, og det ble knyttet svært tette bånd mellom Dalglish, spillere, klubb og supportere. Fra tragedien i 1989 til Dalglish ga seg i februar 1991 var det nesten ingen utskiftninger i spillergruppa. Den eneste høyprofilerte spilleren som forlot klubben i denne perioden var John Aldridge. Han sluttet etter eget ønske.

Utskiftninger i spillerstallen

Da Souness tok over for Dalglish, var snittalderen på spillerstallen høy. Noe måtte gjøres dersom Liverpool fortsatt skulle hevde seg. Souness ble imidlertid kritisert for at han kvittet seg med for mange spillere på kort tid, og at erstatningene var av varierende kvalitet. Dette var et brudd med Liverpools innkjøpspolitikk (under Shankly, Paisley, Fagan og Dalglish), der de hadde tradisjon med kontinuitet i spillerstallen.

Mange av spillerne som Souness kvittet seg med, hadde vært med på å gjøre Liverpool til Englands beste lag og hadde vært «fredet» under Dalglish. Peter Beardsley, Steve McMahon og Barry Venison (landskamper for England), Gary Gillespie og David Speedie (landskamper for Skottland), Ray Houghton og Steve Stounton (landskamper for Irland) samt Glenn Hysén (svensk landslagskaptein) ble alle solgt. Stopperkjempen Alan Hansen la opp.

Flere av spillerne som ble hentet som erstatninger, manglet enten kvalitetene, vinnermentaliteten eller erfaringene til de spillerne som forlot Anfield. Talentet Nigel Clough greide ikke å prestere på det nivået man hadde forventet, mens Istvan Kozma og Torben Piechnik er eksempler på spillere som ikke hadde tilstrekkelige kvaliteter for å lykkes i England. Souness fikk ikke ut det beste av spillerne og greide heller ikke å lage en samlende spillergruppe eller skape et kollektiv på banen.

Et annet eksempel på Souness sin feilslåtte innkjøpspolitikk, er at han valgte å ikke signere Eric Cantona og Peter Schmeichel. Schmeichel hadde skrevet brev til Liverpool og bedt om å få komme på prøvespill. Han ville betale reisen selv, men Souness var ikke interessert. Etter at Liverpool hadde spilt mot Auxerre i europacupen, hadde Michel Platini anbefalt Cantona til Souness. Souness, som hadde problemer med flere av de profilerte spillerne, sa at han ikke kunne signere enda en spiller med stort markeringsbehov. Schmeichel og Cantona ble sentrale brikker i Alex Fergusons suksessrike Manchester United på 1990-tallet.

Væremåte

Souness' behandling av Glenn Hysén er trukket fram som et eksempel på hvorfor han mistet tillit i spillergruppen. I garderoben, mens alle Liverpool-spillerne hørte på, sa Souness til Hysén: «Big man, you’re out». I forkant av denne hendelsen hadde Hysén spilt midtstopper da Liverpool slo Derby 7-1. Mens Dalglish hadde hatt en god relasjon med spillerne, er Souness beskrevet som skarp i tonen, impulsiv og med et veldig markeringsbehov. Dette førte til gnisninger.

På begynnelsen av 1990-tallet var det vanlig at spillerne i England drakk alkohol etter kampene. I Liverpool var det tradisjon at spillergruppen drakk øl i bussen på vei hjem etter kamp og spiste fish and chips. Dette ville Souness ha en slutt på. Dette var også endringer som måtte til, men ble dårlig mottatt av spillergruppen ettersom dette var goder Souness hadde vært tilhenger av da han selv spilte for Liverpool.

Kontraktsansvar

Souness har hevdet at den første tabben han gjorde som manager, var å ta på seg ansvaret for kontraktsforhandlinger med spillerne. Forhandlingene om lønnsbetingelser bidro til konflikt med flere av de etablerte spillerne.

Den store tabben

I kjølvannet av Hillsborough-tragedien skrev den britiske tabloidavisen The Sun en artikkel om katastrofen som het The Truth. I artikkelen hevdes at Liverpools supportere hadde stjålet fra flere av dem som hadde omkommet, og urinert på politi som drev førstehjelp. Disse påstandene har i ettertid vist seg å være løgn og førte til at avisen ble boikottet av Liverpool Football Club og klubbens supportere.

På treårsdagen for tragedien (15. april 1992) ble det publisert et intervju med Souness hvor han og samboeren var den store saken på avisens forside. Dette har aldri Liverpools tilhengere kunnet tilgi Souness. Souness har bedt om beklagelse og selv uttalt at han burde sagt opp sin stilling samme dag som artikkelen ble publisert. Han har også uttalt at dette var hans største tabbe i karrieren.

Premier League og Mesterligaen

Mesterligaen ble etablert i 1992 og Premier League startet sesongen 1992/1993. Med etableringen av disse to «ligaene» ble det mye mer penger i fotballen. Vinneren av Premier League fikk spille Mesterligaen. Manchester United var den første til å vinne den ny-oppstartede Premier League og ble da kvalifisert for europacupen. Liverpool under Souness greide ikke å vinne ligaen i noen av de årene han var der, som igjen førte til at Liverpool år for år ble hengende etter de aller beste.

Seier i FA-cupen

I mai 1992 vant Liverpool FA-cupfinalen etter at de slo Sunderland 2-0 på Wembley. Dette var den eneste mesterskapstittelen Souness vant som manager for Merseyside-klubben.

Siste kamp

25. januar 1994 tapte Liverpool 0-1 for Bristol City i FA-cupens tredje runde. Dette ble den siste kampen Souness ledet Liverpool som manager.

Galatasaray

Etter at Souness sluttet i Liverpool, var han manager for tyrkiske Galatasaray i 1995–1996. I 1996 vant Galatasaray den tyriske cupen etter at de slo Fenerbahçe på deres hjemmebane. Etter kampen løp Souness ut på banen til Fenerbahçe og plantet Galatasarays flagg i midtsirkelen. Dette har blitt sett på som en av de mest kontroversielle hendelser som har funnet sted i et derby-oppgjør.

Etter oppholdet i Istanbul trente han Southampton (1996–1997), Torino (1997), Benfica (1997–1999), Blackburn Rovers (2000–2004) og Newcastle United (2004–2006).

Meritter som spiller

Liverpool

  • Engelsk seriemester (5): 1978/79, 1979/1980, 1981/1982, 1982/1983, 1983/1984
  • Engelsk ligacupmester (4): 1981, 1982, 1983, 1984
  • Serievinnercupen (3) 1978, 1981, 1984

Sampdoria

  • Italiensk cupmester (1): (1984/85)

Meritter som spillende manager

Rangers

  • Skotsk seriemester (3): 1986/1987, 1988/1989, 1989/1990
  • Skotsk ligacupmester (4): 1987, 1988, 1989, 1991

Meritter som manager

Liverpool

  • FA-cupmester (1): 1991/1992

Galatasaray

  • Tyrkisk cupmester (1): (1995/1996)
  • Tyrkisk supercupmester (1): 1996

Blackburn Rovers

  • Ligacupmester (1): 2002

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg