Roberto Mancini

Faktaboks

Roberto Mancini
Født
27. november 1964, Jesi (provinsen Ancona)

Artikkelstart

Roberto Mancini, italiensk fotballtrener og tidligere spiller. Han har en lang og suksessrik spillerkarriere bak seg, og som fotballtrener har han vunnet store trofeer både i Italia og England.

Spiller

Mancini startet sin profesjonelle spillerkarriere i Bologna. Han fikk sin førstelagsdebut som 15-åring og var da den yngste debutanten i Serie A gjennom tidene. I 1982 ble han hentet til Sampdoria. Han spilte for klubben i 15 sesonger og vant blant annet den italienske ligaen én gang, cupvinnercupen én gang og den italienske cupen fire ganger.

Fra 1997 til 2000 spilte han for Lazio og vant den italienske ligaen én gang, cupvinnercupen én gang og den italienske cupen to ganger. Han avsluttet sin karriere i den engelske klubben Leicester City. Mancini spilte 36 kamper og scoret 4 mål for det italienske landslaget.

Trener

Mancini startet sin trenerkarriere i Fiorentina. Han var i klubben i én sesong og førte dem til seier i den italienske cupen i 2001. Han var trener for Lazio fra 2002 til 2004, og vant den italienske cupen igjen i 2004. Etter cuptriumfen med Lazio ble han ansatt som trener for den italienske storklubben Inter. I løpet av hans tid som trener vant klubben det italienske seriemesterskapet tre ganger, den italienske cupen to ganger og den italienske supercupen to ganger.

I desember 2009 ble Mancini ansatt som trener for Manchester City. I sin første sesong som trener for klubben førte han dem til en femteplass i Premier League. Året etter vant klubben FA-cupen, kom på tredjeplass i ligaen og kvalifiserte seg til Mesterligaen for første gang noensinne. I sesongen 2011/2012 førte han klubben til deres første Premier League-tittel.

Etter sesongen 2012/2013 forlot han England, og var i sesongen 2013/2014 trener for den tyrkiske klubben Galatasaray. I november 2014 kom Mancini tilbake til Inter, og ble i klubben til august 2016. Fra 2017 til 2018 var han trener for den russiske klubben Zenit St. Petersburg, mens han siden 2018 har vært trener for det italienske landslaget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg