Alex Ferguson

Faktaboks

Alex Ferguson

Sir Alex Ferguson, Fergie, egentlig Alexander Chapman Ferguson

Uttale
fˈə:gəsən
Født
31. desember 1941, Govan, Glasgow
Alex Ferguson har vært trener for både Aberdeen FC og Manchester United.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Sir Alex Ferguson var manager for Manchester United fra 1986 til 2013, og ledet dem i denne perioden til 38 mesterskapstitler. Mange setter prestasjonene han oppnådde med den skotske klubben Aberdeen FC årene 1978–1986 like høyt. Ferguson er av mange regnet som tidenes beste fotballmanager.

Ferguson var, spesielt under United-tiden, en sterk tilhenger av angrepsfotball og spillesystemet 4-4-2 (4-4-1-1). Vingene fikk en viktig rolle i oppbygningen av angrepsspillet, ballen skulle gå i lengderetning og han var mindre opptatt av ballbesittelse. Som leder er Ferguson kjent som en dyktig motivator med sans for psykologisk spill. Han bygget en sterk lagfølelse hvor lojalitet og prinsippet om at ingen spillere er større enn laget var viktig.

Tidlige år

Ferguson ble født 31. desember 1941 i bydelen Govan i Glasgow. Hans far, Alexander Beaton Ferguson, jobbet i skipsbyggingsindustrien med montering av jernplater på skip, mens hans mor Elisabeth, var hjemmeværende. Alex Ferguson holdt med fotballklubben Rangers FC mens faren støttet Celtic FC.

Spillerkarriere

Ferguson begynte sin karriere som seniorspiller for Glasgow-klubben Queen‘s Park FC i 1958. Han var der fram til 1960 (31 kamper, 15 mål). Deretter fulgte et opphold i St. Johnstone fra 1960 til 1964 (47 kamper, 21 mål). Mens Ferguson spilte for Queen’s Park og St. Johnstone, jobbet han ved siden av fotballen som verktøymaker på skipsverftet der faren også jobbet.

I 1964 skrev Ferguson under for Dunfermline Athletic Football Club. Her fikk han kontrakt som profesjonell fotballspiller og kunne si opp jobben som verktøymaker for å satse på fotballen. Han spilte for Dunfermline perioden 1964–1967 (131 kamper, 88 mål). Ferguson er nummer fem på listen over målskårere i Dunfermlines historie og han var svært sentral da klubben gjorde sin beste sesong (1964/1965), da de kom på andre plass i ligaen, ett poeng bak Celtic.

Etter oppholdet i Dunfermline gikk turen videre til favorittklubben hans fra barnsben av, Rangers. Rangers skal ha betalt 65 000 britiske pund for Ferguson, som da var skotsk overgangsrekord. Ferguson spilte for Rangers fra 1967 til 1969 (66 kamper, 35 mål). Så fulgte opphold i Falkirk perioden 1969–1973 (122 kamper, 49 mål) før han avsluttet sin karriere i Ayr United hvor han spilte fra 1973 til 1974 (22 kamper, 10 mål).

Ferguson, som i all hovedsak var spiss, vant aldri noen titler som spiller.

Managerkarriere

East Stirlingshire

Ferguson begynte sin managerkarriere for den skotske klubben East Stirlingshire i juni 1974, 32 år gammel. Oktober samme år forlot han klubben til fordel for St. Mirren.

St. Mirren

Ferguson hadde en trøblete start med St. Mirren, men fikk gradvis ting på plass etter at han hentet inn en rekke unge og talentfulle spillere som han videreutviklet. Ferguson satt sammen et ungt og sultent lag, noe som også ble hans varemerke i Aberdeen og Manchester United. Ferguson ledet St. Mirren til opprykk til det øverste nivået i det skotske ligasystemet sesongen 1976/1977. Gjennomsnittsalderen på laget som sikret opprykket var nitten år. Tilskuersnittet på St. Mirren Park økte betraktelig i perioden Ferguson ledet laget. Da Ferguson ble ansatt som manager var tilskuerantallet nede i 1000 på flere kamper. I hans siste sesong var det over 20 000 tilskuere på enkelte hjemmekamper. Årsaken til publikumstilstrømningen var at laget spilte underholdende angrepsfotball.

I mai 1978 fikk Ferguson sparken i St. Mirren. Dette var første og eneste gang Ferguson har fått sparken som manager. Det er gitt forskjellige forklaringer på årsakene til avskjedigelsen. En forklaring er gitt av Willie Todd, daværende styreformann i St. Mirrens, i The Guardian-artikkelen «31.05.1978 Alex Ferguson is fired by St. Mirren» fra 2008. Der hevder Todd at Ferguson, som da var under kontrakt med St. Mirren, hadde avtalt med styret i Aberdeen å bli manager for klubben. Todd og styret i St. Mirren så på dette som et grovt avtalebrudd, og for å hindre at klubben ble destabilisert var eneste utvei å gi Ferguson sparken.

Aberdeen

I juni 1978 signerte Ferguson med Aberdeen, etter at klubbens manager Billy McNeill hadde skrevet under for Celtic. Også i Aberdeen fikk Ferguson en trøblete start, men sesongen 1979/1980 løsnet det. Aberdeen vant den skotske ligaen igjen for første gang siden 1955. I de femten foregående sesongene før 1979/1980-sesongen hadde Celtic og Rangers delt på å vinne ligaen.

Aberdeen vant ligaen igjen sesongen 1983/1984 og 1984/1985. Under Fergusons ledelse ble klubben cupmester fire ganger og ligacup mester én gang . I 1983 vant de Cupvinnercupen og Den europeiske supercupen og kunne med rette kalle seg Europas beste lag. Med Ferguson som manager opplevde Aberdeen sin mest suksessrike periode i klubbens historie. Aberdeen har ikke vunnet noe ligamesterskap etter at Ferguson sa opp jobben i 1986.

Det skotske landslaget

10. september 1985, under en VM-kvalifiseringskamp mellom Wales og Skottland på Ninan Park i Cardiff, døde Skottlands manager Jock Stein av hjerteinfarkt. Under denne dramatiske kampen kvalifiserte Skottland seg for VM i Mexico 1986. Ferguson var Steins assistenttrener og tok over jobben som landslagstrener for Skottland, samtidig som han trente Aberdeen. Ferguson var Skottlands manager under VM i Mexico. Skottland maktet ikke å gå videre fra gruppespillet. Ferguson sa opp jobben juni samme år.

Manchester United

November 1986 ble Ferguson ansatt som manager for Manchester United. Han erstattet Ron Atkinson som hadde fått sparken fra klubben, etter at United bare hadde tatt tretten poeng på tretten kamper. I Fergusons første sesong i managerstolen på Old Trafford (1986/1987) førte han «de røde» fra Manchester til en 11. plass i ligaen. Sesongen etter (1987/1988) ble det 2. plass, sesongen 1988/1989 11. plass og 13. plass sesongen 1989/1990. Sesongen 1989/1990 hevdes det at Ferguson var svært nære å få sparken av styret. Det som reddet ham var at United vant FA-cupen. 17. mai 1990 slo Manchester United Crystal Palace 1-0 i finalen på Wembley. Seieren over Palace markerte starten på den mest suksessrike perioden for en manager i britisk fotballs historie.

Sesongen 1990/1991 vant United Cupvinnercupen. De slo FC Barcelona 2-1 på Feyenoords hjemmebane, De Kuip, i Rotterdam. Sesongen etter (1991/1992) kom United på andre plass i ligaen, fire poeng bak Leeds United.

Sesongen 1992/1993 førte Ferguson United helt til topps i den nyoppstartede Premier League. Under Fergusons ledelse kom United til å vinne Premier League tolv ganger til, (totalt tretten ganger). I tillegg førte den tidligere fagforeningsmannen United til fem FA-cupmesterskap, fire ligacupmesterskap og ti Charity/Community Shield i den hjemmlige ligaen. På den europeiske arenaen vant han Mesterligaen to ganger, VM for klubblag, Interkontinental cup, Cupvinnercupen og Den europeiske supercupen én gang hver.

På 26 1/2 år vant Ferguson 38 titler med United. Under hans ledelse spilte United 1500 kamper, og de vant 895 av dem. Han er den eneste manageren som har vunnet både den skotske og engelske ligaen. Han er også den eneste som har ført et engelsk lag til både serie-, cup- og Mesterligatriumf på én sesong (1998/1999). Ferguson ble kåret til årets manager i Premier League elleve ganger. I 1995 ble han utnevnt til Commander of the British Empire og i 1999 fikk han tittelen Sir Alex Ferguson.

Aller siste kamp

8. mai 2013 annonserte Ferguson at han ville gi seg som manager for United. Søndag 12. mai ledet Ferguson Manchester United for siste gang på Old Trafford. Spillere og støtteapparat fra både Manchester United og Swansea sto æresvakt da arbeiderklassesønnen fra Glasgow entret gressmatta før kampstart. Et fullsatt Old Trafford takket av en manager som utviklet Manchester United til en av verdens beste og største fotball-klubber.

19. mai 2013 spilte de sin aller siste kamp under Fergusons ledelse. West Bromwich Albion og United spilte 5-5 på The Hawthorns. Da sluttsignalet lød på The Hawtorns ble begge lags tilskuere stående igjen for å hylle manageren.

Ledelse og spillestil

Alex Ferguson har flere ganger fortalt at Jock Stein er den personen som har hatt størst betydning for han som manager. Stein hadde som trener stor suksess med Celtic, og da han ble skotsk landslagstrener ble Ferguson etter hvert hans assistent. I likhet med Stein er Ferguson kjent som en dyktig motivator og de har begge satset på unge talenter.

Ferguson var tidlig ute med «psykologisk spill» overfor dommere, andre lags managere og spillere. United under Ferguson ble etter hvert kjent for å avgjøre kampene mot slutten. Ferguson utnyttet dette. Når kampene nærmet seg full tid, gikk han ned mot sidelinja og pekte på klokka. Dette for å minne motstanderne på at United nå satte inn trykket.

Gjennom hele sin trenerkarriere praktiserte Ferguson prinsippet om at «ingen enkeltspillere er større enn laget». Da Manchester Uniteds kaptein Roy Keane, i 2005 offentlig kritiserte medspillerne på Manchester Uniteds egen TV- kanal, måtte han forlate United før kontraktstiden var over. Superstjernene Ruud van Nistelrooy og David Beckham ble solgt etter at de havnet i unåde hos Ferguson.

Selv om Ferguson var ansett for å være en kompromissløs manager, dersom spillere brøt reglementet, er han også omtalt som en omsorgsfull person som hadde tid til, og brydde seg om alle spillere og ansatte i Manchester United. Da Ferguson fikk jobben som United-manager, lærte han seg tidlig navnet på alle i klubben, så de skulle føle seg anerkjent og verdsatt. Da United vant sitt første trofe under hans ledelse, ble det plassert i kantina for å vise at det var alles fortjeneste. I et intervju med BBC forteller Cristiano Ronaldo hvordan Ferguson fikk spillerne i Manchester United til å føle seg som én familie.

Spillestil

Ferguson var tilhenger av angrepsorientert fotball og United spilte ikke på resultat, slik hans etterfølger José Mourinho har blitt beskyldt for å gjøre. Ferguson brukte kantene mye i oppbyggingen av angrepsspillet. Cristiano Ronaldo og Ryan Giggs er eksempler på vinger som ble svært mye brukt. United var gjennombrudds-hissige (ballen skulle gå i lengderetningen) og de var svært gode til å angripe når motstanderlaget var i ubalanse. Selv om United i all hovedsak dominerte kampene, var han ikke opptatt av at laget skulle ha mest ballbesittelse for å vinne kampene, slik Josep Guardiola og Brendan Rodgers foretrekker. Ferguson var en svoren tilhenger av spillesystemet 4-4-2. Sesongen 1998/1999, da United vant The Treble (Premier League, FA-cupen og Mesterligaen), spilte de i hovedsak 4-4-2. Da Ferugson og United røk ut av Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid sesongen etter, endret Ferguson formasjon til (4-2-3-1, 4-5-1, 4-3-3) med «varierende» hell. Våren 2008 møtte Manchester United Chelsea i Mesterligaens finale. United, som var tilbake til sitt kjente 4-4-2, slo Chelsea på straffer.

Meritter

Aberdeen FC

 • Skotsk seriemester (3): 1979/80, 1983/84, 1984/85
 • Skotsk cupmester (4): 1981/82, 1982/83, 1983/84, 1985/86
 • Skotsk ligacupmester (1): 1985/86
 • Den europeiske cupvinnercupen (1): 1983
 • Den europeiske supercupen (1): 1983

Manchester United

 • Engelsk seriemester (13): 1992/1993, 1993/1994, 1995/1996, 1996/1997, 1998/1999, 1999/2000, 2000/2001, 2002/2003, 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009, 2010/2011, 2012/2013
 • FA-cup mester (5): 1989/1990, 1993/1994, 1995/1996, 1998/1999, 2003/2004
 • Ligacupmester (4): 1992, 2006, 2009, 2010
 • Charity/Community Shield (10): 1990, 1993, 1994, 1996, 1997, 2003, 2007, 2008, 2010, 2011
 • Mesterligaen (2): 1999, 2008
 • VM for klubblag (1): 2008
 • Interkontinental cup (1): 1999
 • Cupvinner cupen (1): 1991
 • Den europeiske supercupen (1): 1991

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg