Faktaboks

Merseyside
Uttale
mˈə:zisaid

Mersyside er et storbyfylke i Storbritannia, nordvestlige England, ved elven Merseys munning i Irskesjøen, med Liverpool på den ene siden og Birkenhead og Wallasey på den andre. Merseyside hadde 1 416 800 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 645 kvadratkilometer.

Storbyfylket ble opprettet i 1974, men mistet adminstrativ myndighet i 1986, da de enkelte delområdene eller samvirkemyndighetene overtok. Delområdene i Merseyside er Knowsley, Liverpool, Sefton, St Helens og Wirral. Områdene nord for Mersey ligger i grevskapet Lancashire, mens Wirral i sør ligger i grevskapet Cheshire.

Merseyside er en miks av tett bebygde urbane områder og landlige forsteder. Liverpools bysenter er et sentralt forretningsdistrikt, men hvert av de fem delområdene har også egne sentre. Merseyside er en av de mest folkerike konurbasjonene i England. Merseyside har gjennomgått betydelig omstrukturering av næringslivet i forbindelse med nedgang i de tradisjonelt viktige havne- og industrivirksomhetene.

På begynnelsen av 2000-tallet tok Liverpool og Manchester Ship Canal initiativ for å utvide virksomheten, blant annet ved en storstilt utbygging av Seaforth Dock for å kunne ta imot de større skipene som er bygget etter utvidelsen av Panamakanalen. Nasjonal regjeringspolitikk har de siste hundre årene vært å differensiere industristrukturen, slik at Merseyside i dag også har blomstrende bilindustri, kjemiske, biokjemiske og farmasøytiske næringer.

Merseyside er også kjent for The Beatles og fotballklubbene Everton og Liverpool FC, hesteveddeløpet Grand National og mesterskapsgolf på Hoylake og Royal Birkdale.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg