Kenny Dalglish

Faktaboks

Kenny Dalglish

eg. Kenny Mathieson Dalglish (King Kenny)

uttale:
dælglˈi:ʃ
født:
4. mars 1951, Dalmarnock, Glasgow

Kenny Dalglish, skotsk fotballspiller og manager. Han har skotsk rekord i antall spilte landskamper (102) og skårede mål (30). Spilte VM-sluttspillene i 1974, 1978 og 1982.

Dalglish har spilt for Celtic FC og Liverpool FC. Ligamester med Celtic fire ganger, cupmester fire ganger, ligacupmester én gang. Engelsk ligamester med Liverpool fem ganger, ligacupvinner fire ganger og vinner av Serievinnercupen tre ganger. Daglish var den første spilleren til å gjøre 100 mål på øverste nivå i både den skotske og engelske ligaen. Årets spiller i England 1979 og 1983. Dalglish regnes av mange for den beste spilleren Liverpool har hatt.

Han var manager for Liverpool, Blackburn Rovers, Newcastle United og Celtic. Med førstnevnte var han i 1986 den første spillende manager i engelsk fotball som vant «The Double». I hans tid som spillende manager og manager, fra midten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet, ledet han klubben til tre ligamesterskap, to FA-cupmesterskap og fire FA Charity Shield. I hans andre periode som manager for Liverpool førte han klubben til seier i Carling Cup (Ligacupen). Han vant Premier League med Blackburn og førte Newcastle til andre plass i Premier League. Daglish vant i tillegg ligacupmesterskapet med Celtic.

Det er kun tre managere i England som har blitt engelsk seriemester med to forskjellige klubber. De tre er Kenny Dalglish, Brian Clough og Herbert Chapman. Han er også en av totalt ni personer som har vunnet det engelske seriemesterskapet både som spiller og manager.

Tidlige år

Kenny Dalglish vokste opp i Dalmarnock på Glasgows østkant, ikke langt fra Celtics hjemmebane, Celtic Park. Familien flyttet etter hvert til bydelen Govan hvor Alex Ferguson også vokste opp. Govan ligger like ved Rangers FC sin hjemmebane Ibrox. Dalglish var som sin far Rangers-supporter, og de så mange av lagets kamper sammen på Ibrox. Dalglish begynte å spille organisert fotball som keeper, men hans svært gode ballkontroll og avsluttingsegenskaper gjorde at han ble flyttet fram som angrepspiller.

Dalglish sitt talent ble etter hvert oppdaget og han ble tatt ut til å spille på Skottlands U-15 landslag. Innsatsen hans på landslaget ble lagt merke til. I 1966, da Dalglish var femten år, fikk han prøvespille for Liverpool under daværende manager Bill Shankly, men det ble ikke skrevet kontrakt. Samme år sluttet Dalglish på skolen og tok diverse småjobber ved siden av å spille fotball. Ironisk nok var det Rangers sin erkerival Celtic som i 1967 tilbød han en proffkontrakt.

Spillerkarriere

Celtic

Etter å ha signert for Celtic i 1967 ble Dalglish lånt ut til Cumbernauld United en sesong. Han fikk sin første kamp for Celtic september 1968 i en ligacupkamp mot Hamilton. I august og september 1971 møtte Celtic og Rangers hverandre tre ganger på Ibrox. Dalglish skåret i alle oppgjørene. Skotten utviklet seg til en notorisk målskårer for Celtic og utgjorde et fryktet spisspar i tospann med John Kelly Deans. Sesongen 1972/1973 vant Celtic sitt åttende seriemesterskap på rad under ledelse av manager Jock Stein. Dalglish gjorde 41 mål for klubben den sesongen. Dalglish skåret tilsammen 167 mål på 320 kamper for Celtic.

Liverpool

I 1977 ble Dalglish hentet til Liverpool, av daværende manager Bob Paisley, for å erstatte Kevin Keegan som hadde gått til Hamburger SV. 440 000 pund ble betalt i overgangssum mellom Liverpool og Celtic. Dalglish ble en umiddelbar suksess for Liverpool. Han skåret i sin første ligakamp borte mot Middlesbrough F.C. og i sin første hjemmekamp mot Newcastle United. Sesongen ble kronet med seier i Serievinnercupen. Liverpool møtte Club Brugge i finalen på Wembley. Dalglish skåret kampens eneste mål. Han gjorde 31 mål på 62 kamper i sin første sesong for rødtrøyene.

I 1979 var Dalglish for første gang med på å vinne ligaen med Liverpool. Klubben fra Merseyside gjentok bedriften i 1980 og 1982-1984.

Liverpool vant Serievinnercupen igjen i 1981 da de slo Real Madrid i finalen. I 1984 vant de nok en gang den gjeveste europacupen da AS Roma ble slått på straffer. I 1985 kom de igjen til finalen, men tapte for Juventus. Dalglish spilte alle finalene og han var sterkt medvirkende til at Liverpool ble regnet for Europas beste lag på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet. Dalglish gjorde totalt 172 mål på 515 kamper for Liverpool.

Managerkarriere

Liverpool

Mai 1985 sluttet Joe Fagan som manager for Liverpool grunnet helseproblemer. Kenny Dalglish som ikke hadde trenererfaring fikk jobben og ble i en alder av 34 år klubbens første spillende manager. I hans første sesong (1985/86) som spillende manager vant Liverpool ligaen og FA-cupen. Det var første gang i klubbens historie at de vant «The Double». Det kan legges til at Dalglish skåret det avgjørende målet mot Chelsea som sikret seriemesterskapet.

Sesongen 1986/87 ble trofé-løs. Foran sesongen 1987/88 forlot klubbens toppskårer Ian Rush Liverpool til fordel for Juventus og mange stilte seg spørsmål om det var mulig å bygge et nytt vinnerlag. Dalglish signerte den irske spissen John Aldridge, i tillegg til John Barnes og Peter Beardsley, noe som var medvirkende til at Liverpool begynte å spille noe av den mest underholdende fotballen som har vært vist på Anfield. Sesongen ble kronet med nok et seriemesterskap. De kom til finalen i FA-cupen, men tapte 0-1 for Wimbeldon.

Sesongen 1988/89 vil bli husket best på grunn av Hillsborough-tragedien. 96 mennesker ble klemt i hjel inne på Hillsborough stadion under semifinalen i FA-cupen mellom Liverpool og Nottingham Forest. På tross av dette gikk Liverpool videre og kom til finalen som ble spilt en drøy måned senere. Liverpool møtte Everton i FA-cupfinalen og vant 3-2. I ettertid er det flere som har sagt at denne kampen var den mest følelsesladde FA-cupfinalen som noen gang har vært spilt. Liverpool lå lenge an til å vinne ligamesterskapet, men tapte på målstreken for Arsenal.

Sesongen etter (1989/90) ledet Dalglish Liverpool til nok et seriemesterskap, klubbens attende. Neste sesong (1990/91) ble Dalglish utsatt mye kritikk i britisk presse. Han ble kalt kjedelig. I tillegg ble han ble kritisert for ikke å ha fornyet laget tilstrekkelig og for at spillersigneringen Jimmy Cartel ikke slo til. Innvendingene mot han gikk også på at Liverpool spilte for defensivt. Dette på tross av at laget hadde gjort 64 mål på 24 kamper, et skåringssnitt på 2.58 per kamp. Etter en 4-4 kamp mot Everton i FA-cupens sjette runde, som innebar omkamp, bestemte Dalglish seg for å si opp. 22. februar 1991 ble det kalt inn til pressekonferanse på Anfield. I følge Liverpool sine hjemmesider kom beskjeden som et sjokk på klubbens ledelse, spillere og supportere, og det skulle ta mange år for Liverpool å komme over tapet av Dalglish. Liverpool har ikke vunnet ligamesterskapet igjen etter at Daglish forlot klubben.

Kenny Dalglish hevder i sin selvbiografi at det var påkjenningene etter Hillsborough-tragedien som var hovedårsaken til at han sluttet. Like etter at Kenny Dalglish hadde kunngjort sin avgang skal følgende ha blitt sagt over høytaleranlegget på Lime Street togstasjon i Liverpool: «Kenny Dalglish has resigned as Liverpool manager, I just thought you`d like to know that.»

Dalglish vinner premier league med Blackburn Rovers 

Etter å ha vært borte fra fotballen i litt over et halvt år fikk Dalglish igjen lyst på managerjobb. Graeme Souness hadde overtatt hans jobb på Anfield, men stillingen som Blackburn Rovers manager sto ledig. Oktober 1991 tok han over Blackburn som spilte i andre divisjon. På første forsøk førte Dalglish Rovers til opprykk til Premier League. Blackburn hadde ikke spilt på øverste nivå siden 1966. Foran neste sesong (1992/93) hentet Dalglish spissen Alan Shearer til klubben. Dalglish hadde lenge hatt Shearer i kikkerten. Det går rykter om at Dalglish ville hente spissen til Liverpool da han var manager, men fikk nei fra styret. Shearer var sterkt medvirkende til at Blackburn kom på fjerde plass den sesongen og andre plass året etter. Dalglish kjøpte angriperen Chris Sutton i 1994. Sutton og Shearer kom til å utgjøre et av tidenes giftigste spisspar i Premier Leagues historie. Blackburn vant Premier League sesongen 1994/95. Det er det kun seks klubber som har greid. Da Blackburn vant ligaen i 1995 hadde det gått 81 år siden sist gang klubben hadde blitt ligamester. Kenny Dalglish er per 2018 den eneste manageren som har vunnet Premier League med Blackburn.

Mange har hevdet at Blackburn kjøpte seg seriegullet i 1995 med den bemidlede klubbeier Jack Walker sine penger. The Guardian hevder i artikkelen Blackburn didn`t buy the Premier League title in 1995-they earned it, at dette ikke medfører riktighet. Artikkelen peker blant annet på at start- elleveren til Manchester United som ble brukt 1994/95- sesongen kostet 19.33 milioner pund, mens Blackburns kostet 14.7 millioner.

Newcastle United

Dalglish fikk jobb som manager for Newcastle i januar 1997. Han ledet klubben til andre plass i Preimer Laegue, noe som medførte deltakelse Championes League. Laget fra Nordøst-England kom til finalen i FA-cupen våren 1998, hvor de tapte for Arsenal. Dalglish fikk sparken noe senere.

Ringen sluttet

I 1999 ble Kenny Dalglish ansatt som sportsdierktør i Celtic. Samme år ble John Barnes ansatt som manager. Dette var Barnes første jobb som manager. Sportsdirektøren Dalglish hadde vært med på ansettelsen av sin tidligere elev fra tiden i Liverpool. Barnes fikk sparken av Celtic februar 2000. Dalglish tok over manageransvaret på Parkhead på midlertidig basis og førte Celtic til seier i Ligacupfinalen over Aberdeen FC. Dalglish fikk noe overraskende sparken av Celtic juni 2000.

Dalglish tilbake på Anfield

Januar 2011 måtte Roy Hodgson forlate Liverpool. Kenny Dalglish skulle sitte ut sesongen. Han ble værende på Anfield fram til mai 2012. Da fikk han sparken av styret. I hans korte periode ledet han Liverpool til seier i Ligacupen. Anfield-klubben kom til finalen i FA-cupen, men tapte knepent for Chelsea.

Tragedien

En av årsakene til at Kenny Dalglish ble så populær blant Liverpool sine tilhengere, må forstås på bakgrunn av hvordan han som klubbens manager stilte opp for de etterlatte etter Hillsborough-tragedien og ble en samlende person for en sønderknust fotballklubb og en by i sorg.

Dalglish, som var Liverpools manager denne skjebnesvangre dagen, besøkte flere av de skadde på sykehuset og deltok i mange av begravelsene etter ulykken. Han sørget også for at klubben hadde representanter i de begravelsene han ikke kunne være i. I følge The Daily Telegraph skal Dalglish og hans kone Marina ha stilt opp i fire begravelser på én og samme dag, noe som medførte at de måtte ha politieskorte for å rekke mellom bisettelsene.

Fire dager etter Hillsbosough-tragedien skrev tabloidavisen The Sun, Storbritannias største avis, at grupper av Liverpools supportere hadde stjålet ting fra sine døde kamerater og angrepet politi som drev førstehjelp inne på stadion. Avisens forside fikk tittelen The Truth. Disse påstandene har i ettertid vist seg å være løgn. The Sun ble boikottet av aviskiosker og lesere i Liverpool etter publiseringen, og gjør det fortsatt. Kelvin MacKenzie som var redaktør, og som lenge sto inne for alt som ble skrevet, ringte Dalglish for å høre hva han kunne gjør for rette opp i situasjonen og få et godt forhold til Liverpool Football Club og byens innbyggere. Dalglish svarte at avisen måtte lage en forside med tittelen The Lie, i like store bokstaver som forsiden The Truth. MacKenzie sa til Dalglish at det vet du vi ikke kan gjøre. Dalglish svarte: «Da kan jeg ikke hjelpe deg.»

medmennesket 

En av de som omkom på Hillsborough var den 23 år gamle Tottenham-supporteren Colin Andrew Hugh William Sefton. Sefton som var født i Skelmersdale, like utenfor Liverpool, flyttet i voksen alder til sørvestkysten av England. Helga semifinalen i FA-cupen skulle spilles, var han hjemme i Skelmersdale for å besøke sine venner og famile. Noen av hans kamerater, som holdt med Liverpool, hadde en ekstra billett til kampen. Kameratgjengen ga billetten til Sefton mot at han kjørte dem til Sheffield. Sefton som nettopp hadde forlovet seg kom aldri hjem igjen.

Dalglish ble i kjølvannet av tragedien informert om at en av de omkomne holdt med Tottenham og at favorittspilleren var kapteinen Gary Mabbutt. To dager etter tragedien tok Dalglish kontakt med London-klubben og Mabbutt personlig. Etter samtalen med Dalglish bestemte Mabbutt seg for å reise i begravelsen til Sefton. I følge artikkelen A final tribute to one of our one kom det flere tusen mennesker i bisettelsen til den unge Tottenham-tilhengeren.

Dalglish hedret for sin innsats

3. mai 2017 publiserte Liverpool Football Club en pressemelding om at den ene langsiden på Liverpools hjemmebane Anfield, Centenary Stand, skulle bytte navn til Kenny Dalglish Stand. Dette ble gjort for å hedre Kenny Dalglishs innsats som spiller og manager for klubben. Like viktig som de sportslige prestasjonene var lederskapet og omsorgen han viste de pårørende, Liverpool Football Club og Liverpool by etter Hillsborough-tragedien.

13. oktober skiftet Centenary Stand offisielt navn til Kenny Dalglish Stand under en seremoni på Anfield. Tilstede var hans familie og en rekke tidligere fotballstorheter fra Liverpool og andre fotballklubber. Dagen etter, lørdag 14. oktober like før avspark mellom Liverpool og Manchester United, tok en tydelig rørt Kenny Dalglish i mot hyllest fra et fullsatt Anfield.

Meritter 

Celtic (som spiller)

 • Skotsk seriemester (4): 1971/72, 1972/73, 1973/74, 1976/77
 • Skotsk cupmester (4): 1972, 1974, 1975, 1977
 • Skotsk ligacupmster (1): 1975

Celtic (som manager)

 • Ligacupmester (1): 2000

Liverpool (som spiller)

 • Engelsk seriemester (5): 1978/79, 1979/80, 1981/82, 1982/83, 1983/84
 • Ligacupmester (4): 1981, 1982, 1983, 1984
 • Charity Shield (3): 1979, 1980, 1982
 • Serievinnercupen (3): 1978, 1981, 1984
 • UEFA- supercup (1): 1977

Liverpool (som spillende manager/ manager)

 • Engelsk seriemester (3): 1985/86, 1987/88, 1989/90
 • FA-cup mester (2): 1986, 1989
 • Charity Shield (4): 1986, 1988, 1989, 1990
 • Ligacupmester (1): 2012
 • Årets manager (3): 1985/86, 1987/88, 1989/90

Blackburn (som manager)

 • Vinner av Premier League (1): 1994/95
 • Årets manager (1): 1994/95

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg