Faktaboks

Denis Law
Uttale
lå:
Født
24. februar 1940, Aberdeen
En statue av "The United Trinity" utenfor Old Trafford. Fra venstre: George Best, Denis Law og Bobby Charlton.

Denis Law er en tidligere fotballspiller fra Aberdeen i Skottland. Law ble kåret til årets spiller i Europa i 1964 (Ballon d’Or). Han hadde en utrolig karriere for Manchester United og Manchester City. Med førstnevnte vant han en rekke titler og ses på som en av de beste spillerene i klubbens historie.

Klubbkarriere

Huddersfield Town

I 1955 ble Law hentet til Huddersfield Town. Andy Beattie var Huddersfields manager og Bill Shankly var hans assistent. I 1956 tok Shankly over som manager for Huddersfield. Shankly hadde fulgt utviklingen til Law, og ga seksten år gamle Law plass på førstelaget i desember 1956. Shankly, som blir regnet som en av de beste og mest innflytelsesrike managere i britisk fotball, skal ha hatt stor betydning for Laws karriere. Law spilte totalt 91 kamper for Huddersfield.

Manchester City og Torino

I 1960 ble det satt overgangsrekord i britisk fotball da Huddersfield solgte Law til Manchester City for 53 000 britiske pund. Huddersfield brukte pengene fra salget på å installere flombelysning på klubbens hjemmebane, Leeds Road.

Etter én sesong på Maine Road meldte Law overgang til den italienske klubben Torino. Law slet med å tilpasse seg den italienske spillestilen og signaliserte at han ville tilbake til Storbritannia.

Manchester United

Manchester Uniteds skotske manager Matt Busby hadde lenge vært interessert i å sikre seg Law, og lyktes i 1962. Manchester United måtte ut med 115 000 britiske pund for Law.

Med United var Law med å vinne Serievinnercupen i 1968. Han var skadet og spilte ikke finalen, men bidro til at klubben kom dit. Manchester United var det første engelske laget som vant den europeiske Serievinnercupen. Law ble ligamester i 1965 og 1967 og vant FA-cupen i 1963. Han skåret totalt 41 mål i FA-cupen. Den rekorden ble først slått av Ian Rush i 1996.

Etter elleve sesonger for Manchester forlot han klubben på såkalt free transfer (vederlagsfritt) i 1973. Totalt spilte Law 404 kamper og skåret 237 mål for Manchester United.

Tilbake til Manchester City

April 1974 møttes Manchester City og Manchester United på Old Trafford. Manchester United måtte vinne for å unngå nedrykk til nivå to i det engelske ligasystemet. Manchester City vant 1-0. Law skåret kampens eneste mål med hælen. United rykket ned.

The United Trinity

Utenfor Old Trafford er det én statue med Denis Law, George Best og Bobby Charlton. Disse tre spillerne, som alle var toneangivende i klubbens suksessrike periode på 1960-tallet, blir kalt the United Trinity og the Holy Trinity.

Landslagskarriere 

Law debuterte på det skotske landslaget i 1958, under manager Matt Busby. Law spilte VM-sluttspillet i Vest-Tyskland i 1974. Han spilte tilsammen 55 landskamper og skåret 30 mål. Law og Kenny Dalglish har begge skåret 30 mål for Skottland, som er rekord.

Meritter

Manchester United

  • Engelsk seriemester (2): 1965, 1967
  • Engelsk FA-cupmester (1): 1963
  • Serievinnercupen (1): 1968

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg