Boxing Day

Kirkebøsse som ble brukt til å samle inn penger til de fattige. Dette eksemplaret kommer fra Gol i Buskerud.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Boxing Day er et engelsk navn på første ukedag etter juledag, det vil si 26. desember (2. juledag). Dagen oppstod i Storbritannia og blir feiret i en rekke land som tidligere hørte til det britiske imperiet.

Faktaboks

Uttale
bˈåksiŋ dei

Bakgrunnen

Det er forskjellige teorier om hvordan Boxing Day har oppstått. I Europa var det i middelalderen en tradisjon som gikk ut på at man ga gaver til fattige og tjenere. I inngangspartiet til kirkene var det gjerne plassert alm boxes (almissebokser), hvor det ble samlet inn penger til de fattige. Noen steder var det vanlig å tømme disse boksene og fordele innholdet på staffansdagen, som ble feiret 26. desember.

The Oxford English Dictionary definerer Boxing Day på 1830-tallet som følger: «Den første ukedag etter juledagen, betraktet som en helligdag da postbud, ærendsgutter og tjenere av alle slag forventer å få en Christmas box (julegave).» I Storbritannia var det også en gammel skikk som gikk ut på at tjenerne fikk fri andre juledag for å besøke sin familie. Arbeidsgiveren sendte da med en eske med diverse innhold.

Viktig dag for handelen

I Storbritannia og noen andre land er Boxing Day kjent som en fridag med livlig handel. Handelsstanden går hardt ut med salgskampanjer der en del varer selges til sterkt reduserte priser. For mange varehus og butikker har Boxing Day vært den dagen i året som har gitt størst utbytte.

Boxing Day har blitt sammenlignet med den amerikanske handledagen Black Friday, fredagen etter thanksgiving. I den senere tid har omsetningen på Boxing Day i Storbritannia gått tilbake. De viktigste årsakene er trolig at butikkeierne også her har satset sterkere på Black Friday og at konkurransen med netthandelen har blitt sterkere.

Sport

I Storbritannia og en del andre land er også Boxing Day en dag som forbindes med store sportsarrangementer. Ikke minst gjelder det fotball, der det er full runde både i Premier League og i lavere divisjoner. Tradisjonelt ble det spilt lokale derby-kamper på denne dagen. Dermed slapp man å reise så langt 2. juledag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg