Faktaboks

Gilad Shalit
Født
28. august 1986, Naharaiya, Israel
Gilad Shalit
Gilad Shalit tas imot av Israels statsminister Benjamin Netanyahu 18. oktober 2011, like etter at soldaten hadde blitt frigitt fra fem års fangenskap i Gaza. Shalit ble løslatt etter en avtale som innebar at Israel slapp fri 1027 palestinske fanger i bytte.
Av /AFP.

Gilad Shalit er en israelsk tidligere soldat som satt i fangenskap hos palestinsk milits fra 25. juni 2006 og til han ble løslatt etter avtale om fangeutveksling 18. oktober 2011.

Bakgrunn

Shalit avtjente verneplikten som korporal i den israelske hæren (IDF) da han 25. juni 2006 ble tatt til fange av en væpnet palestinsk gruppe som angrep den israelske militærposten han var utplassert ved, utenfor Kerem Shalom, nær grensen til Gaza. Israel hadde i 2005 trukket seg ut av det okkuperte Gaza, som er del av det palestinske selvstyreområdet, men hadde effektivt omringet området med slike militærposter. Bortføringen av Shalit førte til en israelsk militæraksjon for å redde ham, som ikke lyktes. Bortføringen bidro til den senere økonomiske blokaden, så vel som nye militære aksjoner, fremfor alt den omfattende «Operation Cast Lead» ved årsskiftet 2008/2009.

Juridisk vurdering

Å ta en soldat i aktiv tjeneste til fange er ikke i strid med krigens folkerett, men behandlingen av Shalit er blitt kritisert fra menneskerettighetsorganisasjoner som brudd på internasjonal humanitærrett, blant annet fordi han ikke ble tillatt besøk, heller ikke av Det internasjonale røde kors.

Ansvarlige

Ansvaret for at Shalit ble tatt til fange tillegges normalt Hamas, som kontrollerer både Gaza og flere av de islamistiske grupperingene der. Angrepet skal dog ha vært utført av flere grupper sammen. Etter hvert er hendelsen blitt omtalt som en kidnapping, da de som tok Shalit til fange, ikke fulgte Genevekonvensjonene som regulerer håndtering av krigsfanger.

Avtalen om frigivelse

Shalit ble del av det politiske spillet mellom Israel og Hamas og gjenstand også for internasjonalt diplomati, med forsøk på å få til en avtale som sikret hans frigivelse. Shalit har også fransk statsborgerskap, og både Frankrike og EU engasjerte seg. Norge engasjerte seg også gjennom sin kontakt med Hamas. Egyptisk diplomati skal ha spilt en vesentlig rolle i avtalen som til slutt førte til frigivelse. I oktober 2011 ble avtalen om frigivelse av Shalit kjent, der Israel forpliktet seg til å løslate 1027 palestinske fanger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg