Gilad Shalit, israelsk soldat, tilfangetatt av palestinsk milits 2006, løslatt etter avtale om fangeutveksling 18. oktober 2011. Shalit avtjente verneplikten som korporal i den israelske hæren (IDF) da han 25. juni 2006 ble tatt til fange av palestinsk gerilja som angrep den israelske militærposten han var postert ved, utenfor Kerem Shalom, nær grensen til Gaza-stripen. Israel trakk seg 2005 ut av det okkuperte Gaza, som er del av de palestinske selvstyreområdet. Bortføringen av Shalit førte til en påfølgende israelsk militær aksjon for å redde ham, uten å lykkes. Bortføringen bidro til den senere økonomiske blokaden såvel som nye militære aksjoner, fremfor alt den omfattende operasjonen - "Operation Cast Lead" - ved årsskiftet 2008/2009.

Tilfangetaking av en soldat i aktiv tjeneste er ikke i strid med krigens folkerett, men behandlingen av fangen Shalit er blitt kritisert fra menneskerettighetshold som brudd på internasjonal humanitær rett, bl.a. fordi han ikke er blitt tillatt besøk, heller ikke av Det internasjonale røde kors. Ansvaret for tilfangetakingen er normalt tillagt Hamas, som kontrollerer både Gaza og flere av de islamistiske grupperingene der. Angrepet skal dog ha vært utført av flere grupper sammen. Etter hvert er hendelsen blitt omtalt som en kidnapping, idet de som har tatt soldaten til fange ikke har fulgt Genevekonvensjonene som regulerer håndtering av krigsfanger.

Shalit ble del av det politiske spillet mellom Israel og Hamas, og gjenstand også for internasjonalet diplomati, med forsøk på å få til en avtale som sikret hans frigivelse. Shalit har også fransk statsborgerskap, og både Frankrike og EU har engasjert seg. Norge engasjerte seg også gjennom sin kontakt med Hamas. Egyptisk diplomati skal ha spilt en vesentlig rolle i avtalen som grunnlag for frigivelse. I oktober ble en avtale om frigivelse av Shalit kjent, hvorved Israel forpliktet seg til å løslate vel tusen palestinske fanger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.