Gilad Shalit

Faktaboks

Gilad Shalit
Født
28. august 1986, Naharaiya, Israel
Gilad Shalit tas imot av Israels statsminister Benjamin Netanyahu 18. oktober 2011, like etter at soldaten hadde blitt frigitt fra fem års fangenskap i Gaza. Shalit ble løslatt etter en avtale som innebar at Israel slapp fri 1027 palestinske fanger i bytte.
Av /AFP.

Artikkelstart

Gilad Shalit er en israelsk tidligere soldat som satt i fangenskap av palestinsk milits fra 25. juni 2006 og til han ble løslatt etter avtale om fangeutveksling 18. oktober 2011.

Bakgrunn

Shalit avtjente verneplikten som korporal i den israelske hæren (IDF) da han 25. juni 2006 ble tatt til fange av en væpnet palestinsk gruppe som angrep den israelske militærposten han var utplassert ved, utenfor Kerem Shalom, nær grensen til Gaza. Israel hadde i 2005 trukket seg ut av det okkuperte Gaza, som er del av det palestinske selvstyreområdet, men hadde effektivt omringet området med slike militærposter. Bortføringen av Shalit førte til en påfølgende israelsk militær aksjon for å redde ham, uten å lykkes. Bortføringen bidro til den senere økonomiske blokaden, såvel som nye militære aksjoner, fremfor alt den omfattende operasjone «Operation Cast Lead» ved årsskiftet 2008/2009.

Juridisk vurdering

Tilfangetaking av en soldat i aktiv tjeneste er ikke i strid med krigens folkerett, men behandlingen av Shalit er blitt kritisert fra menneskerettighetsorganisasjoner som brudd på internasjonal humanitærrett, blant annet fordi han ikke er blitt tillatt besøk, heller ikke av Det internasjonale røde kors.

Ansvarlige

Ansvaret for tilfangetakingen tillegges normalt Hamas, som kontrollerer både Gaza og flere av de islamistiske grupperingene der. Angrepet skal dog ha vært utført av flere grupper sammen. Etter hvert er hendelsen blitt omtalt som en kidnapping, da de som tok Shalit til fange ikke fulgte Genevekonvensjonene som regulerer håndtering av krigsfanger.

Avtalen om frigivelse

Shalit ble del av det politiske spillet mellom Israel og Hamas, og gjenstand også for internasjonalt diplomati, med forsøk på å få til en avtale som sikret hans frigivelse. Shalit har også fransk statsborgerskap, og både Frankrike og EU engasjerte seg. Norge engasjerte seg også gjennom sin kontakt med Hamas. Egyptisk diplomati skal ha spilt en vesentlig rolle i avtalen som til slutt førte til frigivelse. I oktober 2011 ble avtalen om frigivelse av Shalit kjent, hvorved Israel forpliktet seg til å løslate 1027 palestinske fanger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg