Særlig Israels krigføring i Gaza ved årsskiftet 2008/09 ble møtt med sterk internasjonal kritikk, men også Hamas ble kritisert for sine angrep mot sivile mål i Israel. Under og etter krigen ble det fra flere hold hevdet at Israel på flere punkter brøt krigens folkerett, begikk krigsforbrytelser og sågar forbrytelser mot menneskeheten.
Israel ble blant annet kritisert for å ha angrepet sivile bygninger, både offentlige kontorer, kommersielle virksomheter og private hjem – i strid med folkeretten. Blant annet ble offentlige bygninger som politistasjoner og departementskontorer tidlig bombet. Fra israelsk side ble dette begrunnet med at stridende elementer fra Hamas oppholdt seg der, at det ble produsert eller lagret våpen i bygningene, eller at de ble brukt under planlegging av militære angrep. Israelske soldater ble anklaget for å ha rettet ild – med dødelig utgang – også mot sivile som ikke var noen trussel, og som til dels bar hvitt flagg. Israel ble i tillegg kritisert for å hindre at humanitær hjelp kom inn i Gaza, og for en krigføring som forhindret slikt arbeid.
Egypt åpnet også grensen bare unntaksvis for å slippe humanitær hjelp inn og frakte hardt sårede pasienter ut. Den egyptiske ledelsen brukte grensen som pressmiddel for at grensen igjen skulle kontrolleres av de palestinske selvstyremyndighetene under president Mahmoud Abbas.
Blant dem som sterkt kritiserte den israelske krigføringen, og som tok til orde for gransking av sider ved den, var FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som etter et besøk til Gaza i slutten av januar 2009 sterkt fordømte ødeleggelsene. Under et besøk til Gaza i februar samme år, uttalte utenriksminister Jonas Gahr Støre at de systematiske ødeleggelsene av sivile mål vanskelig kunne anses som annet enn klare brudd på folkeretten. Norge fordømte tidlig både Hamas' voldsbruk som rammet sivile i Israel og Israels militære maktbruk i Gaza, som ble vurdert som helt ute av proporsjoner i forhold til den palestinske beskytningen av mål i Israel. I april 2009 gikk en gruppe norske advokater til anmeldelse av ti israelske ledere for krigsforbrytelser, med krav om at Norge skulle engasjere seg i å pågripe, tiltale og straffe dem.
Etter krigen påbegynte Den internasjonale straffedomstol (ICC) innledende analyser for å finne ut om Israel begikk krigsforbrytelser, og FNs generalsekretær nedsatte en uavhengig kommisjon for å undersøke ni angrep mot FN-bygninger på Gaza; den kom fram til at Israel var ansvarlig for hensynsløshet i seks av tilfellene.
Spesialutsendingen fra FNs Human Rights Council (UNHRC) la i mars 2009 frem en rapport med vidtrekkende kritikk av Israels operasjon i Gaza, som ble karakterisert som en krigsforbrytelse. Rapporten ble imøtegått av Israel, men støttet fra flere hold i FN. Også israelske myndigheter iverksatte undersøkelser, og enkelte soldater uttalte at de hadde medvirket til å skyte sivile, noe som ble avvist av hæren. Human Rights Watch påpekte i en rapport fra mars 2009 at Israels bruk av hvitt fosfor i tettbebodde byområder brøt med internasjonal rett.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.