Stokke AS

Peter Opsvik. Modell: Gravity balans. Produsert av Stokke fra 1983. Produseres nå av Variér.

Tollefsen/Peter Opsvik AS . Gjengitt med tillatelse

Stokke AS er en norsk barneutstyrsprodusent. Gjennombruddet kom med Tripp Trapp-stolen på 1970-tallet, og i dag selges Stokkes produktserie over hele verden.

I 1932 etablerte Georg Stokke og Bjarne Møller møbelfabrikken Møller & Stokke i Spjelkavik på Sunnmøre. Den første tiden reparerte de eldre møbler. I tillegg produserte de møbler på bestilling. På slutten av 1930-tallet ble bedriftens produksjon stadig mer industrialisert. I 1956 ble Georg Stokke eneeier og bedriften fikk navnet Stokke Fabrikker AS.

I 1947 ble møbeldesigner Arnt Lande ansatt. Han tegnet i flere tiår en rekke fremragende møbler for Stokke, deriblant Akaba og Congo. Fra slutten av 1950-tallet formga Gerhard Berg flere av Stokkes møbelklassikere. Den første modellen for bedriften var armlenestolen Caro (1957) og fra 1964 møbelserien Kubus. Gyngestolen Selje fra første halvdel av 1960-tallet var et særdeles godt harmonisk møbel i overgangen mellom håndverk og industriproduksjon.

Fra slutten av 1950-tallet utviklet Stokke en lang rekke hvilestoler. Først ut var Vipp (cirka 1959), og i 1960 bestselgeren Combi Star. Senere kom Telestar (1964) og i 1965 den elegante og skulpturalt utformede Swing Star. Et brudd med den skandinaviske, myke linjeføringen var hvilestolen Inka (1967), tegnet av den da unge Peter Opsvik som samtidig tegnet for Bruksbo Tegnekontor.

Stokke slo for alvor igjennom med Tripp Trapp-stolen i 1972, designet av Peter Opsvik. Det innovative designet, som vokser med barnet, revolusjonerte kategorien for barnestoler, og mer enn 40 år etter lanseringen er Tripp Trapp-stolen fortsatt uendret og svært etterspurt. Tripp trapp-stolen åpnet et nytt marked for Stokke, og de ønsket å sette fokus på og skape produkter hvor barnas behov ble satt i sentrum.

Fra slutten av 1970-tallet produserte Stokke flere møbler utviklet etter nye ergonomiske sitteprinsipper som hadde sitt utspring i konseptet Balans. Peter Opsvik tegnet Variable balans (1979), Gravity balans (1983) og balans Tripos (1997). I 1985 tegnet Per Øie den nyskapende Stokke Move.

Siden 2006 har Stokke fokusert utelukkende på møbler og utstyr til barn innenfor produktkategoriene; barnestoler, barnevogner og utstyr til barnerommet. Omdreiningen er til dels basert på suksessen Tripp Trapp som solgt i mer enn 10 millioner eksemplarer på verdensmarkedet.

I 1999 kom barnesengen Stokke Sleepi. Designet var tilpasset for samvær mellom foreldre og barn, og det var enkelt å trille sengen med seg. Også dette produktet vokser med barnet med mål om at det skal forlenge produktets bruk og levetid.

I 2003 lanserte Stokke sin første barnevogn, Stokke Xplory, som så radikalt annerledes ut enn alle barnevogner man hadde sett til da. I mange av de eksisterende barnevognene satt barnet lavt og bortvendt fra foreldrene. Med Stokke Xplory kan barnets plassering tilpasses gjennom justering av høyden og ansiktsretningen. Xplory var et samarbeidsprosjket mellom Stokke, K8 Industridesign og Eker Design.

Stokke lanserte i 2012 to nye, egenutviklete barnevogner for å ta et større grep om dette markedet. Samme året gikk Stokke inn i et nytt segment, da de utviklet bæreselen Stokke MyCarrier.

I 2013 ble Stokke solgt til den sørkoreanske forretningsmannen og dataspillgründeren Kim Jung-Ju.

  • 2014 Stokke Crusi, Red Dot best of the best
  • 2013 Stokke My Carrier
  • 2005 Stokke Xplory
  • 2013 Stokke® My Carrier
  • 2010 Stokke® Prampack
  • 2005 Stokke® Xplory®
  • Høidal, Eldar. I bevegelse: Stokke AS 75 år. Norsk Møbelfaglig Senter. Sykkylven, 2007.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.