Drammens Museum

Drammens Museum

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Marienlyst

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Drammens Museum er et museum for kunst og kulturhistorie i Drammen. Det rommer kulturhistoriske samlinger fra Buskerud fylke og Drammen by. Samlingene inneholder folkekunst, rosemaling, møbler, kunstindustri, billedkunst, håndverk, tekstiler, kirkekunst og en av Norges største samlinger av glass fra Nøstetangen glassverk. Museet har et stort bibliotek, arkiv og fotosamlinger, og dessuten tre herskapelige gårdsanlegg: Marienlyst fra slutten av 1700-tallet, Austad gård (gjenreist av Peder von Cappelen i 1808–1813) og landstedet Gulskogen med stor park, som ble bygd av Peter Nicolai Arbo i 1794–1807.

Friluftsavdelingen i Bragernesåsen viser bygningsmiljøer fra Buskerud fylke. Sjøbua fra Rundtom inneholder utstilling om arbeidsliv, ferdsel og industri ved Drammenselva.

Historikk

Drammens Museum ble stiftet i 1908 på initiativ av historikeren Tord Pedersen. Museet på Marienlyst ble innviet til byjubileet i 1911. Museumsbygningen sto ferdig i 1930. Et nytt prisbelønt utstillingsbygg ble tatt i bruk i 1990. Museets første direktører var Anneken Pettersen og Henning Alsvik (1948–1981). Fra 1996 ble Drammens Museum og Drammen Kunstforening samlet i en stiftelse for kunst og kulturhistorie.

Kunstsamlingen består hovedsakelig av norsk kunst og rommer hovedverk fra 1800-tallets sentrale kunstnere som J. C. Dahl, Peder Balke, Eilif Peterssen og Theodor Kittelsen. Museet viser hvert år skiftende utstillinger av norsk og utenlandsk samtidskunst.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg