Grunnleggerne av Northern Lighting (fra venstre Ove Rogne, Jørgen Halstensen Svendgård, Erlend Lappegard, Trond Svendgård)
.
Snowball, den første lampen produsert av Northern Lighting. Designet av Trond Svendgård i 2005.
.
Veggbelysning
Trond Svendgård og Ove Rogne. Veggbelysning. «Moo». Produsert av Northern Lighting. 2008.

Northern er en norsk produsent av interiørprodukter. Firmaet ble etablert i 2005 som et belysningsselskap under navnet Northern Lighting. I 2018 byttet firmaet navn til Northern. Firmaets stil er skandinavisk, samtidig som den er internasjonalt orientert.

Northern selger sine produkter i en rekke land og hadde i 2021 en driftsinntekt på over 70 millioner kroner.

Etablering

Firmaet ble startet av Ove Rogne, Jørgen Halstensen Svendgård, Trond Svendgård og Erlend Lappegard, som alle hadde bakgrunn fra økonomi- og konsulentbransjen. Sammen ønsket de å starte en virksomhet og bygge en norsk merkevare, innen et segment de var entusiastiske for: lamper og belysning.

Den første lampen deres, Snowball, ble tegnet av Trond Svendgård i 2005. Lampen er svært minimalistisk og tydelig inspirert av geometriske former. Den består av en stålbase som kommer i to størrelser og en munnblåst glasskuppel. Snowball ble raskt en salgssuksess og har solgt i mer enn 25 000 eksemplarer.

Design

I 2011 vant Northern Merket for God Design for lampen Diva. Lampen består av 32 biter limtre satt sammen på et intrikat vis til en kompleks konstruksjon. Lampen, som er klassisk, tidløs og har et enkelt nordisk uttrykk, er designet av Peter Natedal og Thomas Kalvatn Egset.

Vegglampen Moo er utformet som et utstoppet elghode, og kan på mange måter oppfattes som typisk norsk. Den er produsert i støpt hvitt plastmateriale. Det får den til å bli et effektivt blikkfang i grenselandet mellom kitsch og popkunst.

Nærmest overnaturlig fremstår pendellampen Illusion (2010), tegnet av Hareide Design. Ved første øyekast opplever man at bordlampen svever i løse luften, inntil man oppdager at lampen er spent ut mellom gulv og tak med en tynn wire.

Diva, designet av Peter Natedal og Thomas Kalvatn Egset.
.

Nyetablerte designere

For å få til et godt sortiment og en bred profil knyttet Northern seg tidlig til en rekke uavhengige designere. Firmaet samarbeider med over 40 norske og europeiske designere. Blant deres samarbeidspartnere finnes designere som Gridy, Domaas/Høgh, Morten & Jonas, Vibeke Skar og Atle Tveit.

Northern arrangerer annet hvert år konkurransen Northern Design Award, der nyutdannede og studenter i Europa kan sende inn sine beste lampedesign. Inntil fem vinnere mottar pengepremie og en mulighet til å få satt sin lampe i produksjon.

Når Northern velger samarbeidspartnere, fokuserer de på at ideene og lampene skal være spennende og at de skal kunne tilføre noe nytt til deres portefølje gjennom form og materialbruk.

Allsidig produksjon

Totrinnsstige
Northern lanserte i februar 2018 en rekke nye produkter på Stockholm Furniture & Light Fair. Det definerte også firmaets overgang fra å være en belysningsprodusent til å bli en interiørprodusent. Totrinnsstigen Frame av Gridy markerte den nye designlinjen.

Høsten 2017 startet arbeidet med å omdefinere Northern fra å være en belsyningsprodusent til å bli en produsent for møbler og interiørartikler. 16 norske og internasjonale designere ble involvert i prosessen. Lanseringen fant sted på møbelmessen i Stockholm i februar 2018. Et av de nye produktene var den lille trappestigen Dais av Gridy. Den er multifunksjonell, og kan for eksempel brukes som blomsterbord.

Et av de sterkeste produktene i den nye kolleksjonen var Ann Kristin Einarsens blomsterpotte Oasis. Den er delt i to, der den nedre delen er et vannreservoar. Formen er distinkt, likeså fargekombinasjonene. Rudi Wulffs Hifive er inspirert av 1950-tallets entrémøbler og radiobord. Den er også utformet for å romme LP-plater.

Ekstern produksjon

Northern har ikke egne produksjonslokaler eller lager. Alle produkter blir fremstilt hos norske og utenlandske produsenter. I tillegg har man flere underleverandører. Mesteparten av tekniske komponenter blir laget i Tyskland og Asia.

Gamle klassikere

Som norsk produsent mener Northern at de har et ansvar for å ta vare på klassikerne, så vel som å sikre fremtidens designarv gjennom ny design. Dette har de gjort ved å reprodusere lampeklassikere designet av veteraner som Gerhard Berg, Sven Ivar Dysthe og Birger Dahl.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Linder, Mats (2020). Norsk design og kunsthåndverk A til Å, Solum Bokvennen

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg