Amersham

Artikkelstart

Amersham var et britisk farmasikonsern. Det ble grunnlagt i 1997 som Nycomed Amersham ved sammenslutning av britiske Amersham og norske Nycomed. Det nåværende navnet, Amersham, er fra 2001.

Datterselskapet Amersham Health var verdensledende innen medisinsk billeddiagnostikk (kontrastmidler til røntgen, ultralyd og tomografi) med norsk produksjon i Lindesnes, Oslo og Kjeller. Amersham Biosciences drev biomedisin med forskning, bioteknologi og produksjon av medisinske apparater, også i Norge.

Historikk

Amersham startet i 1940 i den lille byen ved samme navn i Buckinghamshire ved London. Starten produserte Amersham radiumprodukter til selvlysende maling for krigsbruk. Etter andre verdenskrig var selskapet statseid i England i perioden 1949–1982 med produksjon av radioaktive materialer til medisin, forskning og industri, og produserte blant annet syklotroner.

I 1980-årene begynte selskapet også produksjon av ikke-radioaktive materialer og arbeid innen bioteknologi, blant annet for kartlegging av DNA i human genomprosjektet.

I 1997 ble Nycomed slått sammen med Amersham til Nycomed Amersham. Samtidig ble bioteknologi-delen av Amersham og svenske Pharmacia (grunnlagt i 1911) slått sammen. I 2001 fikk dette navnet Amersham Biosciences.

I 2004 ble Amersham kjøpt av det amerikanske firmaet General Electric (GE) og inkorporert i GE Healthcare. Amershams tidligere forretningsområder ble til GE Healthcare Medical Diagnostics og GE Healthcare Life Sciences. Det globale hovedkontoret til GE Healthcare er i Little Chalfont, utenfor Amersham i England.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg