Amersham

Amersham er et britisk farmasikonsern. Det ble grunnlagt i 1997 som Nycomed Amersham ved sammenslutning av britiske Amersham og norske Nycomed. Det nåværende navnet er fra 2001.

Datterselskapet Amersham Health er verdensledende innen medisinsk billeddiagnostikk (kontrastmidler til røntgen, ultralyd og tomografi) med norsk produksjon i Lindesnes, Oslo og Kjeller. Amersham Biosciences driver biomedisin med forskning, bioteknologi og produksjon av medisinske apparater, også i Norge.

Historikk

Nycomed ble grunnlagt i 1874 av Morten Nyegaard. Amersham startet i 1940 i den lille byen ved samme navn i Buckinghamshire ved London. Aktiviteten var radiumproduksjon til selvlysende maling for krigsbruk. Etter krigen var selskapet statseid i perioden 1949–1982 med produksjon av radioaktive materialer til medisin, forskning og industri, og produserte blant annet syklotroner.

I 1980-årene begynte selskapet også produksjon av ikke-radioaktive materialer og arbeid innen bioteknologi, blant annet for kartlegging av DNA i human genomprosjektet.

I 1997 ble Nycomed Amersham dannet, samtidig som bioteknologi-delene til Amersham og svenske Pharmacia (grunnlagt i 1911) ble sammenslått, det senere Amersham Biosciences. Legemiddeldelen av Nycomed (Nycomed Pharma) ble solgt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg