Galleslektens våpenskjold
Galleslektens våpenskjold
Av /Danmarks Adels Aarbog 1893.

Galle var en norsk adelsslekt som nå er utdødd. På 1500- og begynnelsen av 1600-tallet var slekten en av de største godsbesitterne i Norge. Slekten skaffet seg også et betydelig gods i Danmark, hvor den ble inngiftet i den danske høyadelen, og i hvert fall én – men trolig begge – slektsgrenene utvandret dit.

Etter våpenmerke var trolig den eldre Galle-slektens eldste kjente menn Åsulv Ketilsson på Buskerud (nevnt 1331–1332) og Svein Rolvsson (nevnt 1336). Sistnevntes sønn var trolig væpneren, riksråden og sysselmannen Nikulas (Sveinsson) GalleBrunla (nevnt 1376–1394). Også væpneren og riksråden Herleik Åsulvsson (nevnt 1392–1405) hadde samme våpenmerke og hørte hjemme i området vest for Oslofjorden.

HøvedsmannAkershus, ridder og riksråd Svein (Pålsson?) Galle (nevnt fra 1471, død før 1499) regnes til den yngre Galle-ætten, uten at det er mulig å se noen forbindelseslinje med den eldre slekten ut over at de førte samme våpenmerke; dette siste forhold behøver imidlertid ikke å bety noe som helst. Svein var gift med Kirsten Gautesdatter Kane, og deres sønner var lensherre på Akershus, ridder og riksråd Olav Galle til Tomb (død 1531) og høvedsmann på Båhus, ridder og riksråd Gaute Galle til Nygård (død 1553).

Olav Galle var far til Karen Galle, gift med Iver Jenssøn til Fritsø, og Svein Galle til Tomb (død rundt 1580), som var far til blant andre skipshøvedsmann Daniel Galle til Holleby (død 1580) og lensherre over Mandal Olav (Oluf) Galle til Tomb og Egeberg (på Jylland) (død 1622). Sistnevnte hadde flere viktige forvaltningoppgaver, blant annet var han medlem av kommisjonen på Akershus som skulle tilrettelegge krigføringen fra norsk side under Kalmarkrigen. Olav (Oluf) Galle var far til blant andre Gaute (Gude) Galle til Tomb og Nørlund (på Jylland) (død 1626), som igjen var far til Jørgen Galle (død etter 1653). Slektens trolig siste mann var Gautes bror Nils, som døde i 1659 i Danmark.

Gaute Galle til Nygård var far til høvedsmann på Lyckå (Lykå) i Blekinge og senere Steinviksholm, Kristoffer Galle til Åby (død 1555) og Tønne Galle til Åby og Nygård (død 1571). Kristoffers datter Lisbet var først gift med den danske riksråden Eggert Ulfeldt, deretter med den danske riksråd og stattholder i Norge Jørgen Friis. Tønne var far til denne slektsgrenens siste mann, Kristoffer Galle til Åby og Bækkeskov (på Sjælland) (død 1631) og Else Galle til Nygård (død 1647), gift først med Wedege von Jasmund, deretter med Sivert Gabrielssøn (Akeleye) til Kambo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg