Nørlund slott
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Nørlund er et gods og slott i Danmark, i Rebild kommuneNordjylland. Godset består av hovedgårdene Nørlund og Torstedlund, og har et totalareal på 24 030 dekar, hvorav 3530 dekar dyrket mark og for øvrig mest skog. Nørlund tilhører siden 1939 den selveiende stiftelsen Nørlundfonden.

Godset er kjent siden 1425, da det tilhørte slekten Marsk (Munk). Senere var godset blant annet i slektene Bjørn, Lykke, Bille, Urne og Munk. Den mest kjente eier var den beryktede lensherren i Trondheim Ludvig Munk. Hans enke Ellen Marsvin solgte i 1616 godset til Gunde Galle, og det gikk deretter i arv til slekten Parsberg. Fra 1737 hadde Nørlund en rekke eiere, før gården i 1779 ble innlemmet i stamhuset Store Restrup.

Stamhuset ble nedlagt i 1811, og Nørlund ble solgt til et interessentskap. Godset skiftet deretter eier en rekke ganger inntil 1929, da det ble overtatt av Georg Alexis Horneman. Den selveiende stiftelsen Nørlundfonden, opprettet av godseier Horneman, overtok eierskapet etter hans død.

Nørlund slott

Nørlund slott ligger nord for Hobro, og ble oppført i 1581–1597 av Ludvig Munk. Slottet er en toetasjes bygning med tre fløyer og åttekantet trappetårn på gårdssiden og to hjørnepaviljonger på hagesiden, omgitt av vollgraver.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg