Günter Wand, tysk dirigent, en av de ledende i sin generasjon, huskes særlig som sjefdirigent for NDR Elbphilharmonie Orchester (daværende Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks) i Hamburg og som gjestedirigent i Berlin, London og Chicago. 

Wand var født og oppvokst i Wuppertal. Han fikk sin musikkutdannelse ved Konservatoriet i Köln, hvor han hadde Philipp Jarnach som lærer i komposisjon og Paul Baumgartner i klaverspill. Han tok senere timer i dirigering hos Franz von Hoesslin i München.

Wand begynte sin profesjonelle karriere som repetitør i Wuppertal. Frem til midten av 1970-årene var han stort sett virksom i Köln. Han ble dirigent ved Operaen der i 1939, og i 1945 ble han generalmusikkdirektør med ansvar for både Operaen og symfonikonsertene med Gürzenich-Orkesteret. I Köln dirigerte Wand et bredt repertoar som innbefattet samtidskomponister, særlig Igor Stravinskij og Béla Bartók, men også Edgard Varèse, Olivier Messiaen og György Ligeti. Fra 1948 underviste han i tillegg.

Wand gjestet London Symfoniorkester i 1951 og senere Münchenfilharmonien. Han avsluttet sitt faste engasjement i Köln i 1974, og var en tid fast gjestedirigent ved Bern Symfoniorkester.

I 1982 ble han, 70 år gammel, utnevnt til sjefdirigent for daværende  Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks i Hamburg. Det ble et svært vellykket samarbeid som varte til 1991, hvorpå han ble honorær dirigent på livstid. I denne tiden ble Wand internasjonalt kjent. Han var en fast gjest ved Berlinfilharmonien, BBC Symfoniorkester fra 1982 og Chicago Symfoniorkester fra 1989.

I senere år var repertoaret sentrert rundt en håndfull tysk-østerrikske klassikere, særlig Beethoven, Schubert, Brahms og Bruckner. Av disse hadde Bruckner en særlig posisjon. Han gjorde en rekke kritikerroste innspillinger av dette symfonirepertoaret.   

Wand var kjent for sitt samvittighetsfulle arbeid med orkestrene og for å kreve ekstra tid til prøver. Han skal ha hatt et vanskelig gemytt, men var likevel populær hos orkestermusikerne.

Wand har også skrevet musikk, blant annet noen sanger og ballettmusikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.