Faktaboks

Wuppertal
Uttale
wˈuppertal

Wuppertal er en by i Tyskland, i delstaten Nordrhein-Westfalen, ved elven Wupper, 25 km øst for Düsseldorf. Byen har 355 000 innbyggere (2021).

Næringsliv

Wuppertal har en stor tekstil- og bekledningsindustri. Tekstilindustrien går tilbake til 1400-tallet. I dag dominerer industrigrenene kjemi, maskinfremstilling og elektronikk. Bydelene er forbundet med en 13 km lang hengebane over (langs med) Wupper. Byen strekker seg i 15 km lengde i Wuppers trange dal og opp skråningene.

Historikk

Wuppertal ble dannet i 1929 ved sammenslåing av byene Barmen og Elberfeld med flere andre kommuner og fikk navnet Wuppertal fra 1930. Byen er kjent for sitt religiøse mangfold. I Barmen dannet tre store kirkesamfunn den tyske Bekennende Kirche i 1934 (Karl Barth), og markerte seg som den kirkelige motstander til nasjonalsosialismen. Flyangrep 1943–1945 ødela størstedelen av byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg