Fredrikstad domkirke, innviet 1880. Den gang var navnet Vestre Fredrikstad kirke.
Wikimedia Commons.
Lisens: Gnu FDL

Fredrikstad domkirke er en kirke i Fredrikstad kommune i Østfold fylke. Den hører til i Fredrikstad sogn i Fredrikstad domprosti. Kirken er en del av Borg bispedømme og forvaltes av Fredrikstad kirkelige fellesråd. Den har 790 sitteplasser.

Kirken er bygget i mur og oppført 1880. Den er tegnet og bygd av Waldemar Lühr og J. F. Lühr. Kirken har vernestatus som «listeført (etter 1850).

Eksteriør

Kirken er en langkirke bygget i upusset rød tegl i nygotisk stil. Utvendig er kirken er 60 meter lang og 26 meter bred. Spiret i vesttårnet er 72 meter over bakken.

I 1917 fikk vindene glassmalerier i koret utført av Emanuel Vigeland i 1917. Glassmaleriene har motiver av blant annet syngende og spillende engler og lignelsen om den fortapte sønn.

Under en restaurering i 1950–1954 ble det innredet sakristi og prestekontor i andre etasje på nord- og sørsiden av koret.

Kirken har tre kirkeklokker fra 1880 som er støp av J. Hermann Memmingen. Kirken har ikke gravlund, men en kirkepark hvor det blant annet står et krigsminnesmerke.

Interiør

Altertavlen er skåret og malt av W.S. Dahl. Den viser av oppstandelsen av malt Axel Revold, og har skulpturer av evangelistene, Moses, Aron og to engler rundt bildet.

Prekestolen er skåret av Anthon Røvik og har blant annet en relieffskulptur av Frans av Assisi og fuglene. Døpefonten er også skåret av Røvik og har symboler som slangen, livstreet og ørnen. Det henger også en gammel altertavle nord for korbuen.

Historie

Grunnstein for kirken ble nedlagt sommeren 1878 og 13. oktober 1880 ble kirken innviet. Kirken het Vestre Fredrikstad kirke til den endret navn til Fredrikstad domkirke i 1969.

I årene 1950–1954 ble kirken omfattende restaurert innvendig med under ledelse av arkitekt Arnstein Arneberg. I samme periode ble det innredet kapell og konfirmantsal under korgalleriet. Arneberg tegnet også ny døpefont, benker og prekestol med himling.

Det er gjort få endringer på kirkens ytre, men på 1970-tallet ble det satt opp små tilbygg på begge sider av koret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg