Smolensk-ulykken
Vraket av flyet på ulykkesstedet.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Flyulykken ved Smolensk i Russland var en flystyrt 10. april 2010 der 96 mennesker omkom. Blant disse var den daværende polske presidenten Lech Aleksander Kaczyński og hans kone, Maria Kaczyńska.

Bakgrunn

Bakgrunnen var at den polske presidenten Lech Aleksander Kaczyński og den russiske presidenten Dmitrij Medvedev hadde avtalt en felles polsk-russisk markering på 70-årsdagen for Massakren i Katyńskogen den 10. april 2010.

Markeringen skulle være ved åstedet cirka 19 kilometer vest for Smolensk i den vestlige del av Russland.

Ulykkesdag

Den polske presidenten og hans kone Maria Kaczyńska reiste med et av regjeringens fly sammen med 86 andre fremtredende representanter for polsk politikk og samfunnsliv. Flyet var av typen Tupolev TU-154M Lux og hadde kallesignal PLF101. Det samme flyet hadde tre dager før brakt statsminister Donald Franciszek Tusk til Smolensk i forbindelse med en tilsvarende markering, der statsminister Vladimir Putin deltok.

Bakgrunnen for at det var planlagt to markeringer var at det ikke ble enighet mellom president Kaczyński og statsminister Tusk om å ha ett arrangement. Flyet, som var bygd i 1990, tok av fra Frédéric Chopin lufthavn ved Warszawa klokken 07.27 lokal tid (27 minutter etter planen) med kurs for Smolensk North Airport (en tidligere militær flybase). Etter 1 time og 29 minutter styrtet det i et skogsparti mellom Petjorsk og Smolensk, det vil si klokken 10.56 lokal tid.

Alle passasjerene og hele flybesetningen på 8 personer omkom: 72 menn og 24 kvinner.

Klokken 09.15 lokal tid hadde et annet av den polske regjeringens fly – et fly av typen Jakowlew Jak-40 – landet på flyplassen Smolensk North Airport med blant annet polske journalister uten problemer. Etter det forverret været seg og sikten ble vesentlig dårligere. Et russisk fly av typen Iljusjin Il-76 på vei til samme flyplass prøvde mellom klokken 09.20 og 09.39 lokal tid å lande to ganger, men ble omdirigert til Vnukova flyplassen nær Moskva.

Taleregistratoren i presidentens fly bekreftet at flyvelederne i Smolensk hadde anbefalt kapteinen om å avbryte innflyvingen og fly til Minsk, Vitebsk eller Moskva, da sikten bare var 400 meter. Ferdskriverne viste at flyet var 300 meter utenfor planlagt kurs. Det traff tretopper og veltet. Flyvraket ble liggende cirka 200 meter før rullebanen.

Foruten presidenten og hans kone omfattet passasjerene blant annet 18 polske parlamentarikere, herunder to visepresidenter i Sejm og en visepresident i senatet, en viseutenriksminister, en viseforsvarsminister, en statssekretær i kulturdepartementet, to av statssekretærene på presidentens kontor, sentralbanksjefen, sjefen for det nasjonale sikkerhetskontor, sjefene for hæren, luftforsvaret og marinen, en erkebiskop og en biskop i hæren, presidenten i Polens Olympiske Komité, samt flere embetsmenn.

Blant passasjerene var også flere slektninger av ofre i massakren i Katyńskogen og den 90 år gamle Ryszard Kaczorowski, som var den siste presidenten i den polske eksilregjeringen under kommunismen. Etter at Lech Wałęsa i 1990 ble den første demokratisk valgte president i Polen på 45 år ble eksilregjeringen oppløst, og presidentinsigniene levert av Kaczorowski til Wałęsa.

Etter ulykken

Minnesmerke
Monumentet på Piłsudskiego-plassen i Warsazawa, som ble avduket 10. april 2018, åtte år etter flyulykken ved Smolensk. Navnene på alle de 96 personer som omkom i flyulykken, er gravert på monumentet. I bakgrunnen den ukjente soldats grav ved utkanten av parken Ogrod Saski.
Minnesmerke
Av .

Lech Kaczyńskis legeme ble identifisert i Smolensk 11. april og fløyet til Warszawa samme dag. De øvrige legemer ble sendt til Moskva for identifisering.

Etter ulykken var det en uke landesorg i Polen. En offentlig sørgeseremoni ble avholdt i Warszawa 17. april med deltakelse av cirka 100 000 personer.

I samsvar med grunnloven ble presidenten i Sejm, Bronisław Komorowski, fungerende president. Han måtte innen 14 dager utlyse valg på ny president, som måtte finne sted innen 60 dager. Første runde i dette valget ble avholdt 20. juni. Ingen av kandidatene fikk 50 prosent i 1. runde. I 2. runde som ble avholdt 4. juli, stod valget mellom Komorowski fra Borgerplattformen (PO) og Lech Kaczyńskis tvillingbror, Jarosław Aleksander Kaczyński, lederen for Partiet for lov og rettferdighet (PiS). Komorowski fikk 53 prosent av stemmene, se artikkelen Polens historie.

Minnegudstjenesten for Lech Kaczyński og Maria Kaczyńska ble avholdt i Mariakirken i Kraków 18. april. De er gravlagt i en krypt under Wavel-katedralen, der også mange polske konger og nasjonalhelter er gravlagt.

Den offisielle russiske rapporten etter flyulykken ble offentliggjort 12. januar 2011, mens den polske rapporten kom 29. juli 2011. Begge rapportene slo fast at flyverne hadde skyld i ulykken, men det er fortsatt flere uavklarte spørsmål i forbindelse med denne katastrofen.

Etter at partiet for lov og rettferdighet overtok regjeringsmakten etter parlamentsvalget i 2015 etablerte regjeringen en ny kommisjon for å undersøke flykatastrofen, fordi den mente den første polske rapporten ikke ga svar på årsaken til ulykken. Regjeringen har også anklaget tidligere statsminister Donald Tusk for å ha inngått «en ulovlig avtale» med Russland om undersøkelsene av flyulykken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg