Faktaboks

Vitebsk
Vitsebsk

Vitebsk er en by i Belarus, ved elven Dvina, 225 kilometer nordøst for Minsk. Byen har 359 100 innbyggere (2023) og er landets tredje største by.

Næringsliv

Vitebsk er et jernbaneknutepunkt og et industrisenter med tekstilindustri, fremstilling av verktøymaskiner, ferdighus, næringsmidler, sko og lær med mer.

Kultur og utdanning

Vitebsk sett fra elven Dvina.
Vitebsk sett fra elven Dvina, med Himmelfartskatedralen og Oppstandelseskirken i bakgrunnen.
Vitebsk sett fra elven Dvina.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Vitebsk filharmoniske orkester
Vitebsk filharmoniske orkester
Vitebsk filharmoniske orkester
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Chagall-museet i kunstnerens barndomshjem i Vitebsk
Chagall-museet i kunstnerens barndomshjem i Vitebsk
Lisens: CC BY SA 3.0

På en høyde vest for elven Dvina er Den russisk-ortodokse Himmelfartskatedralen og Oppstandelseskirken. Himmelfartskatedralen ble revet av det kommunistiske regimet i Sovjetunionen i 1936, og i 1990-årene begynte planleggingen av gjenoppbyggingen. Den stod ferdig i 2007. Deler av katedralen ligger under jorden. Marc Chagall ble født i Vitebsk, og hans barndomshjem ble i 1991 et museum. Museet har 300 av hans verker, hvorav mange malerier.

Det er fire universiteter i byen. Det største universitetet er Vitebsk teknologiske universitet, som ble etablert i 1965.

Vitebsk regionale filharmoniske orkester ved Leninplassen ble gjenåpnet i 2005, etter omfattende renovasjonsarbeider etter andre verdenskrig. Filharmonien er mest kjent for den årlige, internasjonale Ivan Sollertinskij-musikkfestivalen. Sollertinskij var professor ved Leningrad-konservatoriet og arbeidet innen mange fagområder, men var fremfor alt kjent som musikkritiker og musikolog. Jakub Kolas' nasjonale akademiske teater høster internasjonal anerkjennelse for sine forfriskende og avantgardiske teaterstykker. Teateret er ett av ganske få teater som fremfører alle sine stykker på belarusisk. Belarus' eldste by Polotsk, som ført ble omtalt i 862 og var hovedstad i fyrstedømmet Polatsk fram til 1320, ligger 94 kilometer nordvest for Vitebsk.

Historikk

Vitebsk oppstod på 1100-tallet og var en tid eget fyrstedømme. Byen var litauisk fra 1320 til 1569, da Lublin-unionen mellom Polen og Litauen ble etablert. Etter Polens første deling i 1772 mellom Preussen, Russland og Østerrike, tilfalt byen Russland.

Under andre verdenskrig ble alle industri- og jernbaneanlegg ødelagt. Det samme gjaldt 93 prosent av alle hus. I 1940 var nesten halvparten av byens innbyggere jøder. Mange flyktet østover før den tyske okkupasjonen i juli 1941. De gjenværende 16 000 jødene ble internert i en ghetto, hvor den systematiske likvideringen begynte 8. oktober 1941. Bare tre jøder var igjen i Vitebsk da byen ble frigjort. Etter andre verdenskrig returnerte mange jøder, og i slutten av 1960-årene var det cirka 20 000 jøder i byen. De fleste emigrerte i 1990-årene.

I byen Gorodok, 39 kilometer nord for Vitebsk, ligger en jødisk kirkegård fra rundt år 1700. Kirkegården er et forholdsvis intakt eksempel på en jødisk shtetl over en sammenhengende periode på 300 år. Kirkegården er på cirka 750 kvadratmeter, har 5000–8000 graver og er fortsatt i aktiv bruk. Det relativt lille jødiske miljøet i byen ivaretar den historiske kirkegården. I nærheten av Gorodok finnes dessuten to historiske minnesteder fra Holocaust.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg