Bronisław Komorowski er en polsk politiker, medlem av Borgerplattformen (PO). Han ble valgt til president i Polen i 2010 etter Lech Aleksander Kaczyński, men tapte gjenvalget i 2015 mot Andrzej Duda, begge fra Partiet for lov og rettferdighet (PiS)

Komorowski har MA i historie fra universitetet i Warszawa. Allerede fra 1968 var han engasjert i protestbevegelser mot det kommunistiske regimet. Komorowski ble arrestert flere ganger, første gang i 1971.  Han arbeidet i en rekke år som journalist/redaktør i den polske undergrunnspressen, blant annet som redaktør for undergrunnsmagasinet "ABC" (Adriatic-Baltic-Black Sea).

Komorowski ble valgt til parlamentsmedlem første gang i 1991 og var forsvarsminister i 2000–2001. I egenskap av å være president i det polske Sejm (parlament) fungerte Komorowski som president i Polen etter at president Lech Aleksander Kaczyński omkom i flyulykken ved Smolensk i Russland 10. april 2010. Han fungerte som statssjef til 8. juli 2010.

Ved andre runde i presidentvalget 4. juli 2010 ble Komorowski valgt til landets president for fem år. Motkandidat var Lech Kaczyńskis tvillingbror Jaroslaw Aleksander Kaczyński, leder for Partiet for lov og rettferdighet. En undersøkelse i januar 2015 viste at 78 prosent av polakkene hadde tillit til Komorowski som landets president. En annen undersøkelse viste at Komorowski i 2014 – for fjerde året på rad – var den politiker som nøt høyest tillit blant polakker.

Komorowski ble innsatt som president 6. august 2010. Han var Borgerplattformens kandidat ved første runde i presidentvalget 10. mai 2015. Han fikk da 33,77 prosent av stemmene. Ved andre runde 24. mai var motkandidaten Andrzej Duda fra partiet for lov og rettferdighet (PiS), som fikk 34,76 prosent av stemmene ved første valgomgang. Duda ble valgt til president med 51,55 prosent av stemmene i andre valgomgang.

Bronisław Komorowski er gift med Anna Komorowska. De har fem voksne barn og to barnebarn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.