Faktaboks

Bronisław Komorowski
Født
4. juni 1952, Oborniki Slaskie, Polen
Bronisław Komorowski
Bronisław Komorowski foran Belweder i Warsawa, 2015.
Av /AP Photo.

Bronisław Komorowski er en polsk politiker, medlem av Borgerplattformen (PO). Han var president i Polen fra 2010 til 2015. Han ble valgt i 2010 etter Lech Aleksander Kaczyński, men tapte gjenvalget i 2015 mot Andrzej Duda, begge fra Partiet for lov og rettferdighet (PiS).

Bakgrunn

Komorowski har MA i historie fra universitetet i Warszawa. Allerede fra 1968 var han engasjert i protestbevegelser mot det kommunistiske regimet. Komorowski ble arrestert flere ganger, første gang i 1971. Han arbeidet i en rekke år som journalist/redaktør i den polske undergrunnspressen, blant annet som redaktør for undergrunnsmagasinet ABC (Adriatic-Baltic-Black Sea).

Politisk karriere

Komorowski ble valgt til parlamentsmedlem første gang i 1991 og var forsvarsminister i 2000–2001. I egenskap av å være president i det polske Sejm (parlamentet) fungerte Komorowski som president i Polen etter at president Lech Aleksander Kaczyński omkom i flyulykken ved Smolensk i Russland 10. april 2010. Han fungerte som statssjef til 8. juli 2010.

Ved andre runde i presidentvalget 4. juli 2010 ble Komorowski valgt til landets president for fem år. Motkandidat var Lech Kaczyńskis tvillingbror Jaroslaw Aleksander Kaczyński, leder for Partiet for lov og rettferdighet. En undersøkelse i januar 2015 viste at 78 prosent av polakkene hadde tillit til Komorowski som landets president. En annen undersøkelse viste at Komorowski i 2014 – for fjerde året på rad – var den politiker som nøt høyest tillit blant polakker.

Komorowski ble innsatt som president 6. august 2010. Han var Borgerplattformens kandidat ved første runde i presidentvalget 10. mai 2015. Han fikk da 33,77 prosent av stemmene. Ved andre runde 24. mai var motkandidaten Andrzej Duda fra partiet for lov og rettferdighet (PiS), som fikk 34,76 prosent av stemmene ved første valgomgang. Duda ble valgt til president med 51,55 prosent av stemmene i andre valgomgang.

Bronisław Komorowski er gift med Anna Komorowska. De har fem barn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg