Jarosław Kaczyński

Faktaboks

Jarosław Kaczyński
Født
18. juni 1949, Warszawa
Jarosław Kaczyński som leder for Partiet for lov og rettferdighet (PiS) ved innsettelsen av ny regjering i presidentpalasset i Warsawa, 11. desember 2017.
Av /NurPhoto/Sipa USA.

Artikkelstart

Jarosław Kaczyński er en polsk politiker. Han er tvillingbror av Lech Aleksander Kaczyński. Sammen tok de i 2001 initiativet til etableringen av Partiet for lov og rettferdighet (PiS), som Jarosław har vært leder for siden 2003. 3. juli 2021 ble han gjenvalgt som partileder for en ny fem årsperiode. Samtidig varslet Jarosław Kaczyński at dette blir hans siste periode som partileder.

Fra oktober 2020 er han visestatsminister i Mateusz Morawieckis regjering og leder av en ny statlig sikkerhetskomité med et overordnet ansvar for justis-, forsvars- og innenriksspørsmål.

Han er utdannet jurist og har bakgrunn fra fagbevegelsen Solidaritet. Kaczyński har vært medlem av Sejm fra 1991 til 1993 og fra 1997.

Parlamentsvalg 2005

Jarosław Kaczyński var aktuell som polsk statsminister etter parlamentsvalget høsten 2005, men trakk sitt kandidatur tilbake da det ble klart at tvillingbroren ble valgt til Polens nye president. I stedet ble Kazimierz Marcinkiewicz statsminister, men han gikk av sommeren 2006 etter uoverensstemmelser med brødrene Kaczyński, blant annet om noen nye ministerposter.

Statsminister 2006–2007

Jarosław Kaczyński ble polsk statsminister i juli 2006. PiS tapte imidlertid ved det ekstraordinære valget på ny nasjonalforsamling i 2007, og Jarosław Kaczyński måtte gå av som statsminister i november 2007. Han var kandidat ved presidentvalget i juli 2010, men tapte i andre runde mot Bronislaw Komorowski fra Borgerplattformen (PO).

Mektig politiker

Etter at parlamentsvalget i oktober 2015 dannet Partiet for lov og rettferdighet (PiS) en flertallsregjering. Selv om Jarosław Kaczyński ikke ble statsminister er han i egenskap av å være leder for partiet PiS regnet for å være landets mektigste politiker. Hans posisjon ble ytterligere styrket da han i oktober 2020 ble visestatsminister og leder av den nye statlige sikkerhetskomité.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg