Jarosław Kaczyński er en polsk politiker. Han er tvillingbror av Lech Aleksander Kaczyński. Sammen tok de i 2001 initiativet til etableringen av Partiet for lov og rettferdighet (PiS), som Jarosław er leder for.

Han er utdannet jurist og har bakgrunn fra fagbevegelsen Solidaritet. Kaczyński har vært medlem av Sejm fra 1991 til 1993 og fra 1997. 

Jarosław Kaczyński var aktuell som polsk statsminister etter parlamentsvalget høsten 2005, men trakk sitt kandidatur tilbake da det ble klart at tvillingbroren ble valgt til Polens nye president. I stedet ble Kazimierz Marcinkiewicz statsminister, men han gikk av sommeren 2006 etter uoverensstemmelser med brødrene Kaczyński, blant annet om noen nye ministerposter.

Jarosław Kaczyński ble polsk statsminister i juli 2006. PiS tapte imidlertid ved det ekstraordinære valget på ny nasjonalforsamling i 2007, og Jarosław Kaczyński måtte gå av som statsminister i november 2007. Han var kandidat ved presidentvalget i juli 2010, men tapte i andre runde mot Bronislaw Komorowski fra Borgerplattformen (PO).

Etter at parlamentsvalget i oktober 2015 dannet Partiet for lov og rettferdighet (PiS) en flertallsregjering. Selv om Jarosław Kaczyński ikke ble statsminister er han i egenskap av å være leder for partiet PiS regnet for å være landets mektigste politiker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.