Jarosław Kaczyński, polsk politiker (konservativ), statsminister 2006–07. Tvillingbror av Lech Aleksander Kaczyński. Han er utdannet jurist og har bakgrunn fra fagbevegelsen Solidaritet. Medlem av Sejm 1991–93 og fra 1997. Tok sammen med sin tvillingbror i 2001 initiativet til partiet for lov og rettferdighet (PiS), som har er leder for.

Jarosław Kaczyński var aktuell som polsk statsminister etter parlamentsvalget høsten 2005, men trakk sitt kandidatur tilbake da det ble klart at tvillingbroren ble valgt til Polens nye president. I stedet ble Kazimierz Marcinkiewicz statsminister, men han gikk av sommeren 2006 etter uoverensstemmelser med brødrene Kaczyński, blant annet om noen nye ministerposter.

Jarosław Kaczyński ble polsk statsminister i juli 2006. PiS tapte imidlertid ved det ekstraordinære valget på ny nasjonalforsamling i 2007, og Jarosław Kaczyński måtte gå av som statsminister i november 2007. Han var kandidat ved presidentvalget i juli 2010, men tapte i andre runde mot Bronislaw Komorowski fra Borgerplattformen (PO).

Etter at parlamentsvalget i oktober 2015 dannet Partiet for lov og rettferdighet (PiS) en flertallsregjering. Selv om Jarosław Kaczyński ikke ble statsminister er han  i egenskap av leder for partiet PiS landets mektigste politiker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.