Sejm
Fra Polens nasjonalforsamling, Sejm, i 2014.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Sejm er underhuset i det polske parlamentet. Det velges 460 representanter hvert fjerde år. Forrige gang det var parlamentsvalg i Polen var i 2019.

Før Polens selvstendighet i 1918 (se Polens historie) var Sejm betegnelsen på hele det polske parlamentet. Etter 1918 ble Sejm landets underhus og senatet ble overhus (se Polens politiske system). Under kommunismen fra 1945 til 1989 var imidlertid senatet oppløst. I 1989 ble Sejm igjen andrekammeret i nasjonalforsamlingen, med senatet som førstekammer.

I Litauen og Latvia

Seimas var det selvstendige Litauens nasjonalforsamling i 1920- og 1930-årene. I Litauen ble Seimas gjenopprettet etter oppløsningen av Sovjetunionen. I Latvia heter den lovgivende makt Saeima.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Jørn Holm-Hansen

Hei!Tipser om at jeg nettopp la ut en artikkel om Litauens Seimas. Så at din artikkel om Sejm ikke nevner at Seimas ble gjenopprettet etter avviklingen av sovjetrepublikken. Latvia har også Seima. Passer vel best å nevne under den polske Sejm som jo er mor til dem alle. Vennlig hilsenJørn Holm-Hansen

svarte Sten Lundbo

Jørn Holm-Hansen,Takk for din kommentarer. Jeg har nå skrevet det du foreslår i artikkelen om Sejm. Vennligst send meg en melding om dette er slik du tenkte deg det. Du sende meg beskjeden på e-post:s-lundbo@online.no. Mvh Sten Lundbo

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg