Elisabeth Klein

Faktaboks

Elisabeth Klein
Uttale
klain
Født
23. juli 1911, Trenčín, Slovakia [den gang Habsburgerriket]
Død
11. oktober 2004, Liverpool, Storbritannia
Av .

Artikkelstart

Elisabeth Klein var en ungarsk-dansk pianist, musikkpedagog og -skribent. Hun underviste ved musikkonservatoriet i København og var førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole fra 1976 til 1983.

Klein ble uteksaminert fra Franz Liszt-akademiet i Budapest i 1934. Etterpå studerte hun med Béla Bartók i to år. På grunn av den antisemittiske stemningen forlot Klein, som var av jødisk herkomst, Ungarn i 1939 og reiste til Danmark der hun først jobbet som pianist i restaurant- og hotellbransjen. Hun debuterte i København etter andre verdenskrigs slutt i desember 1945.

Klein drev utstrakt konsertvirksomhet og spesialiserte seg på samtidsmusikk av blant andre Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, Ib Nørholm, Per Nørgård, Axel Borup-Jørgensen, George Crumb og Jean Barraqué. Hun spilte også inn plater med musikk av norske komponister som Arne Nordheim, Magne Hegdal og Folke Strømholm.

På 1970-tallet begynte Klein dessuten å engasjere seg særlig for kvinnelige komponister som Maj Sønstevold, Birgitte Alsted, Synne Skouen, Åse Hedstrøm og Ruth Bakke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg