Faktaboks

El Kef

Le Kef

Al-Kaf

El Kef
Utsikt mot gamlebyen i El Kef, Tunisia. Byens historiske sentrum, medinaen, ligger i øvre del av et høydedrag. På toppen av åsen troner festningen El Kef Kasbah fra 1679, og vest for festningen ligger restene av de gamle bymurene.
El Kef
Av /Shutterstock.

El Kef er en by nordvest i Tunisia og hovedstad i provinsen (governorate) med samme navn. Byen har 80 980 innbyggere (2022), mens provinsen har et folketall på 247 382 (2022). El Kef er 150 kilometer sørvest for Tunis og 43 kilometer øst for grensen til Algerie.

Byen ligger i en bratt fjellskråning 780 meter over havet og er med dette Tunisias høyest liggende by. Den er omgitt av fruktbare sletter.

Næringsliv og samferdsel

El Kef er et viktig handelssentrum for regionen og har en betydelig næringsmiddelindustri. Jordbruk og kvegdrift er viktige bærebjelker for økonomien, men også gruvedrift er av betydning. I tillegg har byen industri med produksjon av sement, fliser og glass.

Provinsen har et nettverk av veier som knytter El Kef til de fleste større byer i Tunisia, samt til Algerie. Det er bussforbindelse fra El Kef til blant annet Tunis, Sousse og Sfax. I tillegg går det jernbane fra Dahmani (30 kilometer sørøst for El Kef) til en rekke tunisiske byer. Nærmeste flyplass er Tabarka–Ain Draham International Airport, som ligger 128 kilometer nord for El Kef.

Utdanning

Byen har flere høyskoler, blant annet for musikk og teater, for informasjonsteknologi og for jordbruk.

Kort historikk

El Kef har spilt en sentral økonomisk, religiøs og politisk rolle i Tunisias historie.

Arkeologiske utgravninger viser at det har bodd folk i El Kef-området siden neolittisk tid. Byen har eksistert siden rundt år 1000 fvt., da fønikerne anla den under navnet Sicca. I år 48 evt. ble byen en del av Romerriket, og fikk navnet Sicca Veneria.

I det andre århundre ble byen sete for et kristent bispedømme, og det ble anlagt flere klostre i området. Den kristne dominansen varte til muslimene erobret byen i år 688. Gjennom middelalderen skiftet byen navn flere ganger. Sitt nåværende navn har den hatt siden 1500-tallet.

Le Kef var en av de første byene i Tunisia som ble okkupert etter Frankrikes invasjon i 1881. Under andre verdenskrig fungerte byen som landets provisoriske hovedstad.

Bybeskrivelse

Byens historiske sentrum, medinaen, ligger i øvre del av et høydedrag. På toppen av åsen troner festningen El Kef Kasbah fra 1679, og vest for festningen ligger restene av de gamle bymurene. Nær festningen ligger den tidligere store moské (Djemaa el Kebir), som opprinnelig er fra 700-tallet.

Medinaen har stort sett trange, bratte brosteinsbelagte gater og trapper. Andre betydningsfulle bygninger i dette området er Sidi Bou Makhlouf-moskeen og Mausoleum – der byens skytshelgen, Sidi Bou Makhlouf, ligger begravd. Moskeen ble oppført på 1600-tallet.

I medinaen ligger også Al Ghriba-synagogen, Zaouiet El Kadria-moskéen fra 1824 samt flere romerske bad og sisterner. El Kef huser et folkemuseum som er plassert i en bygning fra 1784.

Den nyere bydelen i El Kef ligger i dalen nedenfor medinaen, og ble bygd under det franske protektoratet. Hovedgaten i Le Kef, «Avenue Habib Bourguiba», skiller medinaen og nybyen fra hverandre.

Utenfor byen

Sør for byen er sandsteinformasjonen Jugurtha Tableland, som er 600 meter høy og dekker et areal på nesten 80 hektar. Den er synlig fra El Kef.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg