El Kef

Artikkelstart

El Kef er en by nordvest i Tunisia og hovedstad i Kef-provinsen. Byen har 56 690 innbyggere (2014), mens hele provinsen har et folketall på 255 600 (2013). El Kef er 170 kilometer sørvest for Tunis og 43 kilometer øst for grensen til Algerie. Den ligger i en bratt fjellskråning 780 meter over havet og er omgitt av fruktbare sletter.

Faktaboks

Også kjent som

Le Kef

Al-Kaf

Næringsliv og samferdsel

El Kef er et viktig handelssentrum for regionen og har en betydelig næringsmiddelindustri. Jordbruk og kvegdrift er viktige bærebjelker for økonomien, men også gruvedrift er av betydning. I tillegg har byen industri med produksjon av sement, fliser og glass.

Regionen har et nettverk av veier som knytter El Kef til de fleste større byer i Tunisia, samt til Algerie. Det er bussforbindelse fra El Kef til blant annet Tunis, Sousse og Sfax. I tillegg går det jernbane fra Dahmani (30 kilometer sørøst for El Kef) til en rekke tunisiske byer. Nærmeste flyplass er Tabarka–Ain Draham International Airport, som ligger 128 kilometer nord for El Kef.

Utdanning

Byen har flere høyskoler, blant annet for musikk og teater og for informasjonsteknologi.

Kort historikk

El Kef har spilt en sentral økonomisk, religiøs og politisk rolle i Tunisias historie.

Arkeologiske utgravninger viser at det har bodd folk i El Kef-området siden neolittisk tid. Byen har eksistert siden rundt år 1000 fvt., da fønikerne anla den under navnet Sicca. I år 48 evt. ble byen en del av Romerriket, og fikk navnet Sicca Veneria.

I det andre århundre ble byen sete for et kristent bispedømme, og det ble anlagt flere klostre i området. Den kristne dominansen varte til muslimene erobret byen i år 688. Gjennom middelalderen skiftet byen navn flere ganger. Sitt nåværende navn har den hatt siden 1500-tallet.

Le Kef var en av de første byene i Tunisia som ble okkupert etter Frankrikes invasjon i 1881. Under andre verdenskrig fungerte byen som landets provisoriske hovedstad.

Bybeskrivelse

Byens historiske sentrum, medinaen, ligger i øvre del av et høydedrag. På toppen av åsen troner festningen El Kef Kasbah fra 1679, og vest for festningen ligger restene av de gamle bymurene. Nær festningen ligger den tidligere store moské (Djemaa el Kebir), som opprinnelig er fra 700-tallet.

Medinaen har stort sett trange, bratte brosteinsbelagte gater og trapper. Andre betydningsfulle bygninger i dette området er Sidi Bou Makhlouf-moskéen og Mausoleum – der byens skytshelgen, Sidi Bou Makhlouf, ligger begravd. Moskéen ble oppført på 1600-tallet.

I medinaen ligger også Al Ghriba-synagogen, Zaouiet El Kadria-moskéen fra 1824 samt flere romerske bad og sisterner. El Kef huser et folkemuseum som er plassert i en bygning fra 1784.

Den nyere bydelen i El Kef ligger i dalen nedenfor medinaen, og ble bygd under det franske protektoratet. Hovedgaten i Le Kef, «Avenue Habib Bourguiba», skiller medinaen og nybyen fra hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg