Sfax

Artikkelstart

Sfax er Tunisias nest største by, og ligger øst i landet ved Middelhavskysten, på nordsiden av Gabèsbukta. Byen er hovedstad i Sfax-provinsen, og er et viktig handels-, kultur- og industrisentrum. Byen har 272 801 innbyggere (2014). Hele provinsen har et folketall på 969 800 (2013).

Faktaboks

Også kjent som
arabisk Safaqis

Sfax ligger 273 kilometer sørøst for Tunis, og 138 kilometer nordøst for Gabès. Øygruppen Kerkennah i Middelhavet tilhører også provinsen, og denne ligger 20 kilometer utenfor Sfax.

Næringsliv

Sfax er en betydelig industriby og har Tunisias nest største havn med eksport av blant annet fosfater, olivenolje, mandler, fisk og korn. Cirka 70 prosent av Tunisias eksport av sjømat sendes fra byens havn. Provinsen står for mer enn 30 prosent av landets produksjon av olivenolje og mandler. Sfax-provinsen har også store oljefelt og oljeledninger. Turisme, spesielt til øygruppen Kerkennah samt teppeveving er også viktig for byens og provinsens økonomi.

Samferdsel

Sfax er et jernbaneknutepunkt med forbindelse til de fleste større byer i Tunisia. Det er i tillegg motorvei nordover mot Tunis, samt veiforbindelse vestover mot Gafsa og sørover mot Gabès. Fra havnen i Sfax går det bilferge til øygruppen Kerkennah. Flyplassen Sfax-Thyna International Airport ligger seks kilometer sørvest for bysentrum.

Utdanning

Universitet i Sfax ble grunnlagt i 1986.

Historikk

Sfax-regionen har hatt bosetting siden oldtiden, og senere har karthagiske, romerske, bysantinske og arabiske tidsepoker satt sitt preg på byen. Byen ble grunnlagt i 849 på ruinene av de to landsbyene Taparura og Thaenae. Sistnevnte heter i dag Thyna, og ligger 11 kilometer vest for Sfax. Byen ble sterkt skadet under den franske erobringen i 1881, samt under andre verdenskrig. Det historiske sentrum, medinaen, ble likevel spart for ødeleggelser.

Bybeskrivelse

Det historiske sentrum i Sfax er en av landets best bevarte medinaer. Den ble grunnlagt på 800-tallet. Medinaen er omkranset av en to kilometer lang bymur, der de eldste delene stammer fra 900-tallet. Bymuren har seks porter, der hovedporten «Bab Diwan» er fra 1306. Innenfor murene finnes basarer og handelsboder, samt flere moskeer. Den store moské ligger sentralt i medinaen, og ble grunnlagt i 849, men er senere gjenoppbygd og restaurert.

I det sørvestlige hjørnet av medinaen ligger festningen (Kasbah), som opprinnelig er fra 900-tallet.

Den nyere bydelen ligger nord for medinaen. Der er de fleste bygningene oppført etter andre verdenskrig.

Sør for medinaen ligger «Quartier Européen», et kvartal med enkelte bevarte bygninger fra kolonitiden.

Sfax har flere museer, deriblant et folkemuseum, samt et arkeologisk museum med samling av romerske mosaikker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg