Sfax

Havnebyen Sfax (arabisk: Safaqis) er Tunisias nest største by, og ligger øst i landet ved Middelhavskysten, nærmere bestemt på nordsiden av Gabèsbukta. Byen er hovedstad i Sfax-provinsen, og har 265 131 innbyggere (2004). Hele provinsen har et folketall på 969 800 (2013).

Faktaboks

Også kjent som
Safaqis

Sfax ligger 273 km sørøst for Tunis, og 138 km nordøst for Gabès. Øygruppen Kerkennah i Middelhavet tilhører også provinsen, og denne ligger kun 20 km utenfor Sfax.

Byen er et viktig handels-, kultur- og industrisentrum. I tillegg har Sfax eget universitet, som ble grunnlagt i 1986.

Historikk

Sfax-regionen har hatt bosetting siden oldtiden, og senere har karthagiske, romerske, bysantinske og arabiske tidsepoker satt sitt preg på byen. Sfax ble grunnlagt i år 849 på ruinene av de to landsbyene Taparura og Thaenae. Sistnevnte heter idag Thyna, og ligger 11 km vest for Sfax. Byen ble sterkt skadet under den franske erobringen i 1881 samt under den andre verdenskrig. Det historiske sentrum, medinaen, ble likevel spart for ødeleggelser.

Næringsliv

Sfax er en betydelig industriby og har Tunisias nest største havn. De fører eksport av fosfater, olivenolje, fisk og korn som er viktig for byens økonomi. Sfax-provinsen har også store oljefelt og oljeledninger. Oliven- og mandeldyrking er også viktige bærebjelker for økonomien i form av produksjon, sysselsetting og eksport. Turisme (spesielt til øygruppen Kerkennah) samt teppeveving bidrar også økonomisk.

Samferdsel

Sfax er et jernbaneknutepunkt med forbindelse til de fleste større byer i Tunisia. Det er i tillegg motorvei nordover mot Tunis, samt veiforbindelse vestover mot Gafsa og sørover mot Gabès. Fra havnen i Sfax går det bilferge til øygruppen Kerkennah.

Flyplassen Sfax - Thyna International Airport ligger 6 km sørvest for bysentrum.

Bybeskrivelse

Det historiske sentrum i Sfax, medinaen, er en av landets best bevarte. Den ble grunnlagt på 800-tallet. Medinaen er omkranset av en 2 kilometer lang bymur, der de eldste delene stammer fra 900-tallet.

Bymuren har seks porter, der hovedporten "Bab Diwan" er fra 1306. Innenfor murene finnes basarer og handelsboder, samt flere moskeer. Den store moské ligger sentralt i medinaen, og ble grunnlagt i 849 (senere gjenoppbygget og restaurert).

I det sørvestlige hjørnet av medinaen ligger festningen (Kasbah), opprinneligfra 900-tallet.

Den nyere bydelen ligger nord for medinaen. Der er de fleste bygningene oppført etter 2. verdenskrig.

Sør for medinaen ligger "Quartier Européen", et kvartal med enkelte bevarte bygninger fra kolonitiden.

Sfax har flere museer, deriblant et folkemuseum, samt et arkeologisk museum med samling av romerske mosaikker.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg