ørken
Av .

Tunisia kan grovt sett deles i fire geografiske soner: det fjellrike området i nord, det ekstensive steppeplatået i landets sentrale deler, lenger sør er området med avløpsfrie sumper og saltsjøer. Ytterligere mot sør strekker landet seg inn i ørkenen Sahara.

Den nordlige delen domineres av Atlasfjellene som deles i Tell-Atlas og Saharaatlas av den fruktbare Medjerdadalen, som er landets rikeste jordbruksdistrikt. Tell-Atlas ligger lengst i nord, og er bygd opp av krystallinske massiver, med kalk- og sandsteinstopper som står steilt i været. Saharaatlas er en fortsettelse av Høye-Atlas (Marokko), og er i sin helhet bygd opp av kalk- og sandstein. Høyeste punkt ligger i Jebel Chambi på 1544 meter over havet i Chambi nasjonalpark, mellom Kasserine og grensen til Algerie. Kystlandet i øst er et bakkeland av kalkbergarter fra jura og kritt. Halvøya Cap Bon stikker ut i Middelhavet mot nordøst. Herfra er det 140 kilometer til Sicilia (Italia). I Gabèsbukta ligger øyene Djerba og Kerkenna. Lengste elv er Medjerda, som kommer fra den nordøstlige delen av Algerie og munner ut i Middelhavet, nord for Tunis. Elven har en lengde på 460 kilometer.

Bizerte er Afrikas nordligste by. 25 kilometer sørvest for denne byen er nasjonalparken Ichkeul, som omfatter ferskvannsinnsjøen av samme navn og omkringliggende våtvannsområder. Dette området er et viktig stoppested for trekkfugler. Nasjonalparken, som er på 12 600 hektar, ble i 1980 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

De sentrale deler av landet består av et steppeplatå, som er høyest i vest, med en gjennomsnittshøyde over 500 meter over havet. Den østlige delen ligger mellom 180–500 meter over havet.

Sør for steppeplatået ligger et område som går tvers gjennom landet og karakteriseres av avløpsfrie sumper og saltsjøer (chott), og omfatter blant annet saltsjøen Chott el Djerid.

40 prosent av Tunisias areal er i Sahara, som består delvis av sandørken og delvis av steinørken. I Sahara ligger en del oaser basert på kunstige vannkilder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg