Sousse

Sousse
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Sousse er en havneby ved Middelhavskysten, nordøst i Tunisia, ved Hammametbukta. Den ligger 143 kilometer sør for hovedstaden Tunis. Sousse er hovedby i Sahel-regionen, og er regionens viktigste kommersielle og kulturelle sentrum, samt et av Tunisias viktigste turistsentra. Med 271 428 innbyggere (2014) er Sousse er landets tredje mest folkerike by etter Tunis og Sfax. Storbyområdet har et innbyggertall på 674 971 (2014).

Faktaboks

Uttale
sus
Også kjent som
arabisk Susa

Landskapet i Sahel-regionen består av sletter og landbruksområder, og hele kystlinjen domineres av sandstrender. Hotell- og turistkomplekser er velutbygd i dette kystnære området.

Næringsliv og transport

Byens økonomi er i hovedsak basert på turisme, matvareproduksjon (spesielt fremstilling av olivenolje), tekstilproduksjon, samt tilvirking av transportutstyr. Sousse har en moderne fiskerihavn. Byen er et betydelig samferdselsknutepunkt. Monastir Habib Bourguiba International Airport er 14 kilometer sørøst for Sousse.

Utdanning

Universitetet i Sousse ble etablert i 2004.

Historikk

Sousse ble grunnlagt av fønikerne rundt 800-tallet fvt., og byen het da Hadrumetum. På 400-tallet evt. skiftet byen navn til Justiniapolis, og den ble innlemmet i Det bysantinske riket. Araberne erobret byen på 700-tallet og ga den navnet Sousse. Den hadde sin storhetstid på 800– og 900-tallet. Deretter fulgte en nedgangstid som varte helt til det franske protektorat ble etablert i 1881. Under protektoratet, som besto fram til 1956, ble nye bydeler bygd opp, og Sousse fikk blant annet en moderne havn.

Bybeskrivelse

Det historiske sentrum av Sousse (medinaen) stammer fra 800-tallet og har siden 1988 stått oppført på UNESCOs verdensarvliste. Bymuren omringer hele medinaen. I dette området ligger de mest betydningsfulle historiske bygningene i Sousse, herunder Den store moské fra 851, forsvarsanlegget Ribat fra 821, moskeen Bou Ftata fra 840, samt fortet Kasbah fra 844 med sitt 30 meter høye tårn Khalef, oppført i 859. Kasbah ligger på en høyde i medinaen og huser et anerkjent arkeologisk museum med blant annet en samling av romerske mosaikker.

Øst for medinaen ligger havnen, og i nordlig retning ligger nybyen med hovedgaten Avenue Habib Bourguiba. Arkitekturen i nybyen bærer preg av fransk kolonistil. Strandpromenaden i Sousse ligger langs kysten nordøst for medinaen.

I den sørvestre delen av Sousse ligger byens universitet samt de historiske katakombene. Disse ble benyttet som begravelsessted for kristne innbyggere mellom det andre og fjerde århundre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg