Sousse

Sousse
Av .
Lisens: fri

Sousse (arabisk: Susa) er en havneby som ligger ved Middelhavskysten nordøst i Tunisia, nærmere bestemt ved Hammametbukta. Den ligger 143 km sør for hovedstaden Tunis. Sousse er hovedby i Sahel-regionen, og er landets tredje mest folkerike by etter Tunis og Sfax. Byen har 221.530 innbyggere (2014), mens storbyområdet har et innbyggertall på 655.900.

Faktaboks

Uttale
sus
Også kjent som
Susa

Sousse er regionens viktigste kommersielle og kulturelle sentrum, samt et av Tunisias viktigste turistsentre. Byen er i tillegg et betydelig samferdselsknutepunkt.

Sousse har en moderne fiskerihavn, og økonomien er i hovedsak basert på turisme, matvareproduksjon (spesielt fremstilling av olivenolje), tekstilproduksjon samt tilvirking av transportutstyr.

Landskapet i Sahel-regionen består av sletter og landbruksområder, og hele kystlinjen domineres av sandstrender. Hotell- og turistkomplekser er velutbygd i dette kystnære området.

Sousse ble grunnlagt av fønikerne rundt 800-tallet f.v.t., og byen het da Hadrumetum. På 400-tallet e.v.t. skiftet byen navn til Justiniapolis, og den ble innlemmet i Det bysantinske riket. Araberne erobret byen på 700-tallet og ga den navnet Sousse. Den hadde sin storhetstid på 800 - og 900-tallet e.v.t. Deretter fulgte en nedgangstid som varte helt til det franske protektorat ble etablert i 1881. Under protektoratet, som besto fram til 1956, ble nye bydeler bygd opp, og Sousse fikk bl.a. en moderne havn.

Bybeskrivelse

Det historiske sentrum av Sousse (medinaen) stammer fra 800-tallet og har siden 1988 stått oppført på UNESCOs verdensarvliste. Medinaen har velbevarte bymurer, og i dette området ligger de mest betydningsfulle historiske bygningene i Sousse - deriblant Den Store Moské fra 851, forsvarsanlegget Ribat fra 821, moskéen Bou Ftata fra 840, samt fortet Kasbah fra 844 med sitt 30 meter høye tårn Khalef (oppført i 859). Kasbah ligger på en høyde i medinaen og huser et anerkjent arkeologisk museum (med blant annet en samling av romerske mosaikker).

Øst for medinaen ligger havnen, og i nordlig retning ligger nybyen med hovedgaten Avenue Habib Bourguiba. Arkitekturen i nybyen bærer preg av fransk kolonistil. Strandpromenaden i Sousse ligger langs kysten nordøst for medinaen.

I den sørvestre delen av Sousse ligger byens universitet samt de historiske katakombene. Disse ble benyttet som begravelsessted for kristne innbyggere mellom det 2. og 4. århundre.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg