El Hierro

Kart over El Hierro.

.
Lisens: fri

Vestligste punkt på El Hierro. Før Columbus betraktet som verdens vestligste punkt.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

El Hierro er en spansk øy som er den vestligste og minste av Kanariøyene (Islas Canarias). Arealet er 268,7 kvadratkilometer. Innbyggertallet i 2020 var 11 338. Hovedbyen er Valverde. Øya består av to kommuner: Valverde i nordøst og Frontera i nordvest og sør.

Faktaboks

Uttale
eliérro (med rullende`rr`)
Etymologi
spansk, ‘jern’
Også kjent som
Ferro

Geologisk består øya av basalt og er en sørøstlig, halvmåneformet rest av en kraterrand (største høyde 1501 meter over havet) omkring havbukta El Golfo i nordvest, det gamle krateret. Kysten er preget av høye klipper som stuper bratt ned i havet, og øya mangler skikkelige havner. Men fra Valverde går det ferje til Tenerife og La Gomera. Fra flyplassen i nordøst er det ruter til Tenerife, La Palma og Gran Canaria.

På grunn av vannmangel er El Hierro mindre fruktbar enn naboøyene, men jordbruk er likevel en viktig næringsvei. Det dyrkes blant annet korn, poteter, tomater, fiken, mandler og vindruer, til dels ved hjelp av kunstig vanning. Øya har en del husdyrhold, blant annet geiter, sau og kveg, samt fiske. Den er forholdsvis lite berørt av masseturismen, men turistnæringen er i vekst. Øya egner seg utmerket til fotturer i fjellet.

Historikk

I antikken var El Hierro det vestligste punktet som var kjent av europeiske geografer. Faktisk ble El Hierros vestligste punkt regnet som verdens ende. Øyas vestligste kapp, Cabo Orchilla (18° 20ʹ vestlig lengdegrad) ble frem til 1884 brukt som nullmeridian. På en kongress i Paris i 1634 ble det bestemt å legge Ptolemaios' initialmeridian til El Hierro, fordi man trodde øya lå 20° vest for Paris. Den virkelige lengdeforskjellen viste seg senere å være 20° 23ʹ 9ʹʹ.

Vulkansk aktivitet

Siden 2011 har øya vært rammet av et stort antall større og mindre jordskjelv, de kraftigste med styrke på mellom 4,5 og 4,9 på Richters skala. Skjelvene forekommer som vulkanske utbrudd i havet omkring fem kilometer utenfor kysten på sørsiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg