El Hierro

Beliggenhet av El Hierro

.
Lisens: fri

Kart over El Hierro.

.
Lisens: fri

Vestligste punkt på El Hierro. Før Columbus betraktet som verdens vestligste punkt.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

El Hierro, spansk øy, den vestligste og minste av Kanariøyene (Islas Canarias). Areal 268,7 km² med 10 892 innbyggere (2009). Hovedby: Valverde. Øya består av 2 kommuner; Valverde i nordøst og Frontera i nordvest og sør.

Faktaboks

Uttale
eliérro (med rullende`rr`)
Etymologi
spansk, ‘jern’
Også kjent som
Ferro

Geologisk består øya av basalt og er en sørøstlig, halvmåneformet rest av en kraterrand (største høyde 1501 moh.) omkring havbukta El Golfo i nordvest, det gamle krateret. Kysten er preget av høye klipper som stuper bratt ned i havet, og øya mangler skikkelige havner. Men fra Valverde går det ferje til Tenerife og La Gomera. Fra flyplassen i nordøst er det ruter til Tenerife, La Palma og Gran Canaria.

På grunn av vannmangel er El Hierro mindre fruktbar enn naboøyene, men jordbruk er likevel en viktig næringsvei. Det dyrkes bl.a. korn, poteter, tomater, fiken, mandler og vindruer, til dels ved hjelp av kunstig vanning. En del husdyrhold, bl.a. geiter, sau og kveg, samt fiske. Øya er forholdsvis lite berørt av masseturismen, men turistnæringen er i vekst. Øya egner seg utmerket til fotturer i fjellet.

Historikk

I antikken var El Hierro det vestligste punkt som var kjent av europeiske geografer. Faktisk ble El Hierros vestligste punkt regnet som verdens ende. Øyas vestligste kapp, Cabo Orchilla (18° 20ʹ v.l.) ble frem til 1884 brukt som nullmeridian. På en kongress i Paris 1634 ble det bestemt å henlegge Ptolemaios' initialmeridian til El Hierro, fordi man trodde øya lå 20° vest for Paris. Den virkelige lengdeforskjell viste seg senere å være 20° 23ʹ 9ʹʹ.

Vulkansk aktivitet

Siden 2011 har øya vært rammet av et stort antall større og mindre jordskjelv, de kraftigste med styrke på mellom 4,5 og 4,9 på Richters skala. Skjelvene forekommer som vulkanske utbrudd i havet omkring fem kilometer utenfor kysten på sørsiden.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg