Gran Canaria

Beliggenhet.
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Kommuner på Gran Canaria.
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Sanddynene i Maspalomas helt sør Gran Canaria.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Gran Canaria, den tredje største av Kanariøyene (Islas Canarias), i Atlanterhavet utenfor nordvestkysten av Afrika; 1560 km² med 855 134 innbyggere (2014). Hovedstad: Las Palmas de Gran Canaria (382 283 innbyggere i 2014), til vanlig kalt bare Las Palmas. Øya utgjør sammen med Lanzarote, Fuerteventura og noen småøyer den spanske provinsen Las Palmas.

Faktaboks

Uttale
gran canˈaria

Natur

Gran Canaria er nesten sirkulær, bygd opp av vulkanske bergarter som når en høyde av 1950 moh. sentralt på øya (Pico de las Nieves). I den nordlige delen av fjellandskapet ligger to utdødde vulkaner, Caldera de Bandama og Caldera Pinos de Gálder; begge populære turistmål. Herfra skjærer en rekke daler seg ut mot kysten.

Klimaet er subtropisk; Las Palmas har 17 °C i middeltemperatur for januar–februar og 23 °C for august–september. På sørsiden av øya er middeltemperaturene et par grader høyere, men går sjelden over 27-28 °C. Nedbøren faller for det meste om vinteren, og månedene juni–september er meget tørre. Den sørligste delen av øya får svært lite nedbør og har nesten ørkenpreg, mens den nordlige delen og fremfor alt fjellene ligger åpne for fuktige vinder og har en frodigere vegetasjon. Lengst i sør ligger sanddynelandskapet Dunas de Maspalomas.

De vestlige deler av Gran Canaria har en del skog, kanarifuru. Vegetasjonen ellers er relativt sparsom, men særpreget, og har en rekke endemiske (stedegne) arter. Faunaen har heller ikke så stor artsrikdom; det finnes for eksempel ingen giftige dyr.

Næringsliv

Stranden i feriebyen Puerto Rico på Gran Canaria.

Av /KF-arkiv ※.

Jordbruket er i stor grad innrettet mot eksportproduksjon. Det dyrkes bananer, tomater, tidligpoteter, grønnsaker og blomster, dels med irrigasjon. Siden 1960-årene har turisttrafikken spilt en svært dominerende rolle i øyas næringsliv, først i hovedbyen Las Palmas, senere langs det meste av øst- og sørkysten, hvor en rekke nye feriebyer som Maspalomas, Playa del Inglés, San Agustín, Puerto Rico m.fl., er bygd opp utelukkende for å ta imot turiststrømmen. Ifølge offisiell statistikk bor det (i 2011) 99 442 utenlandske statsborgere på Gran Canaria. De fleste av disse jobber innen turismen og i bygge- og anleggsbransjen.

Kommunikasjoner

Gran Canarias beliggenhet har gjort øya til et viktig knutepunkt for fly og skipstrafikk. En rekke flyselskaper bruker Gran Canaria Internasjonale lufthavn for mellomlanding på sine interkontinentale ruter. Las Palmas er en viktig bunkringshavn for skip i rutefart på Sør-Amerika, Afrika og Asia via Cape Town.

Veisystemet på øya er godt utbygd med motorveier som knytter sammen byene og kommunene langs kysten; Autopista GC-1 går fra Las Palmas langs østkysten til Puerto de Mogán. GC-2 går fra Las Palmas til Agaete vest på øya. Herfra går det hurtiggående ferge (Fred Olsen) over til Santa Cruz de TenerifeTenerife (overfartstid 1 time).

Kommuner og byer

Gran Canaria har 21 kommuner:

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg