La Gomera

La Gomera: Kart.

.
Lisens: fri

La Gomera: Fra Parque Nacional de Garajonay.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

La Gomera er en spansk øy i Atlanterhavet som tilhører Kanariøyene (Islas Canarias), beliggende 30 kilometer vest for Tenerife. Arealet er 370 kvadratkilometer og innbyggertallet er 22 426 innbyggere (2020). Hovedbyen San Sebastián de La Gomera.

Gomera er av vulkansk opprinnelse, og har steile kyster. Det indre av øya hever seg til over 1000 meter over havet. Høyeste punkt er Alto de Garajonay (1487 meter). Blant severdighetene er nasjonalparken Garajonay, som også står på UNESCOs verdensarvliste. Både denne, og den frodige dalen Valle Gran Rey egner seg utmerket for fotturer. I lavlandet er landskapet ørkenaktig, mens det opp mot fjellene er grønt og frodig. Her finnes både eviggrønn urskog og furuskog. Det forrevne og steile kystlandskapet gjør at øya ikke har noen bilvei som følger kysten rundt øya.

Økonomien på La Gomera baserer seg på jordbruk med dyrking av blant annet bananer, dadler, tomater, poteter og fikener, og dessuten er det fedrift og fiske. Etter etableringen av flyplass har turisttrafikken økt, men den er fortsatt ikke påtrengende. Øya har fergeforbindelse med Tenerife.

La Gomera er ellers kjent for sitt plystrespråk, som lokalbefolkningen bruker for å kommunisere med hverandre over lange avstander.

På sin første store reise vestover var Christofer Columbus i 1492 innom San Sebastián før han la ut over Atlanterhavet. Også i dag er San Sebastián siste stopp for mange havseilaser over Atlanteren, og man kan derfor ofte se norske havseilere i havna.

La Gomeras seks kommuner (municipios)

  • Agulo
  • Alajeró
  • Hermigua
  • San Sebastian de La Gomera
  • Vallehermoso
  • Valle Gran Rey

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg