M som initial
M som initial
Av .

En initial er 1. første bokstav i et personnavn, eller 2. første bokstav i et avsnitt eller et kapittel i en bok når den er fremhevet med en større, eventuelt også annen skrift eller annen farge, eller på annen måte utsmykket eller forseggjort.

Faktaboks

Uttale

initsiˈal

Etymologi
av det latinske adjektivet initialis, avledet av initium ‘begynnelse’
Også kjent som

begynnelsesbokstav, forbokstav

Initialer, enten som første bokstav i navn eller første bokstav i et tekstavsnitt, markeres som regel med stor bokstav, det vil si versal.

Første bokstav i navn

Initialer er ofte brukt som en uformell representasjon for et navn, særlig der navnet er forutsatt kjent, som i personlige brev, notater, meldinger og så videre. Bokstavene skrives da tett inntil hverandre, eventuelt med punkt etter hver bokstav: B.B. – eller bare det ene navnet: E.

Initialer kan også få form av et monogram, et kjenningsmerke for en person som kan benyttes i både skriftlig og muntlig sammenheng: FDR. Da skrives bokstavene som regel uten punktum.

Første bokstav i tekstavsnitt

Eksempler på tilpassing av initialer fra en dansk lærebok i typografi.
Ukjent.
Lisens: CC BY 2.0

Initialer i bøker kan gå over én eller flere linjer. Det gjaldt typografiske regler for tilpassing av initialer. Blant annet måtte typografen sørge for at initialen hang visuelt sammen med ordet i teksten som den var en del av. Særlig bokstaver som A, L og R måtte som regel tilpasses spesielt. Av og til kan i tillegg de første ordene etter initialen settes med versaler eller kapitéler.

I enkelte bøker, særlig i håndskrevne manuskripter fra middelalderen, kunne initialene strekke seg over hele sidehøyden. De kunne også være meget forseggjorte, som små kunstverk i mange farger og med ilagt bladgull.

I boktrykkerkunstens tidligste barndom hang tradisjonen med slike initialer fortsatt igjen, men trykketeknologien var for omstendelig og kunne ikke på noen måte yte rettferdighet til slike kunstverk. Derfor ble det avsatt plass slik at bokkjøperen selv kunne sørge for å fylle inn initialene for hånd. Det finnes mange bøker fra den tiden med praktfulle håndtegnede initialer sammen med den trykte teksten. Men det finnes også mange bøker der plassene til initialene er blitt stående igjen uten utfylling.

Som akrostikon

I noen få, spesielle bøker har initialene hatt en fordekt, men viktig rolle. I Francesco Colonnas berømte «roman» Hypnerotomachia Poliphili fra 1499 utgjør kapitlenes første bokstaver et akrostikon – hvis man setter sammen initialene, fremkommer setningen POLIAM FRATER FRANCISCUS COLUMNA PERAMAVIT – Broder Francesco Colonna elsket Polia dypt. Akrostikonet er den eneste indikasjonen som finnes på hvem som er forfatteren; for øvrig er han ikke nevnt i boken, og er heller ikke kjent gjennom andre kilder.

Oppslag med initial fra Hypnerotomachia Poliphili.
Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC BY 2.0

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg