Faktaboks

ECPAT
End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking of Children for Sexual Purposes

End Child Prostitution and Trafficking (ECPAT) er en internasjonal ikke-statlig organisasjon som arbeider for å stanse alle former for seksuell handel av barn verden over. Organisasjonen ble stiftet i Nederland i 2000 og har hovedkontor i Bangkok i Thailand.

Formål

ECPAT er den eneste internasjonale organisasjonen for barns rettigheter som fokuserer utelukkende på å stanse alle former for seksuell handel av barn. Organisasjonen tilbyr også hjelp og støtte til barn som er eller har blitt utsatt for overgrep. ECPAT arbeider for å spre større bevissthet om utbredelsen av barneprostitusjon i ulike land og næringer, slik som netthandel og turisme. Organisasjonen tilbyr også støtte til offentlige og private institusjoner som ønsker å være med på å stanse seksuell handel av barn.

Bakgrunn

Initiativet til organisasjonen sprang ut fra kampanjen End Child Prostitution in Asian Tourism, drevet av en samling religiøse og sekulære organisasjoner. Kampanjen var rettet mot det økende omfanget av seksuell handel av barn som oppsto i Sørøst-Asia under Vietnamkrigen. Mot slutten av 1990-tallet gikk de samme organisasjonene sammen for å danne en egen internasjonal organisasjon mot barneprostitusjon. Organisasjonen ble offisielt stiftet i Nederland i 2000 under navnet End Child Prostitution and Trafficking.

Organisasjon

ECPAT består av mer enn 100 medlemsorganisasjoner i over 100 forskjellige land. ECPATs' arbeid ledes av et styre med med en styreleder, som siden 2013 er den amerikanske diplomaten og advokaten Carol Bellamy. Styret består av 10 representanter som alle sammen velges fra ECPATs' medlemsorganisasjoner. Representantene i styret sitter tre år av gangen.

ECPAT har egne medlemsorganisasjoner i Asia, Europa, Afrika, Latin-Amerika, Nord-Amerika, Middelhavet og Midtøsten. Den norske medlemsorganisasjonen heter ECPAT Norge og har hovedkontor i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg