ovnhøns

Oransjebeinovnhøne (Megapodius reinwardt) i Queensland, Australia.

Artikkelstart

Ovnhøns er en familie av fugler i ordenen hønsefugler. Den omfatter 19–21 arter fordelt på 6–7 slekter, de fleste i det australske, men noen i det malaysiske området (vest til Nikobarene).

Faktaboks

Også kjent som
ovnhønsfamilien storfothøns tallegallahøns Megapodiidae

Ovnhønsene er 25–75 centimeter lange med kraftige ben og tær som hannen bruker til å grave med eller til å skrape sammen flere meter høye hauger av blad, planterester og jord. Fremgangsmåte og rugemetode varierer betydelig fra art til art, men eggene utruges alltid av varmen fra gjæringen av komposten i haugen eller av solvarmen i sand. Hannene passer haugen og lufter inn til eggene hvis det blir for varmt. Enkelte arter legger egg i kolonier på flere hundre fugler og graver en gang til hvert av eggene i dype hull i sanden.

Eggene kan bli lagt med 1–2 ukers mellomrom gjennom 4–5 måneder, og rugetiden er cirka to måneder. Ungene klekkes enkeltvis uten kontakt med foreldrene, og løper ut av haugen og gjemmer seg få timer gamle. Vingene er langt utviklet i løpet av eggstadiet, og ungene kan fly i løpet av 24 timer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg